Global X NASDAQ 100 Covered CallETF erbjuder investerare en avkastning på 11,3 procent och är en av de få månadsutdelande börshandlade fonder som finns. Men utöver det kan investerare upptäcka att dess långsiktiga resultat är negativt.
Med en enorm direktavkastning på 11,3 procent får Global X NASDAQ 100 Covered Call ETF (NASDAQ: QYLD)omedelbart blickarna på sig som ett frestande alternativ för utdelningsinvesterare. Ännu bättre, denna ETF betalar ut sin utdelning på månadsbasis. Det finns säkert mycket att gilla med denna ETF för inkomstinvesterare. Men innan investerare blir alltför entusiastiska över QYLD, finns det några andra faktorer som de skulle vara kloka att också överväga.
Vad är QYLDs strategi?
QYLD är en amerikansk ETF med 8,25 miljarder USD under förvaltning från Global X som lanserades i december 2013. Enligt Global X följer QYLD en ”covered call” eller ”buy-write”-strategi, där fonden köper aktierna i Nasdaq 100 Index och ”utfärdar” eller ”säljer” motsvarande köpoptioner på samma index.”
Med andra ord, QYLD äger mega-cap och large-cap tillväxtaktier som befolkar Nasdaq 100 (NDX), och det genererar intäkter för investerare och uppnår sin överdimensionerade direktavkastning genom att sälja täckta köpoptioner, så kallade covered calls, mot dessa innehav.
QYLDs innehav
QYLDs underliggande index är Nasdaq 100, så fonden består av många av de mega-cap tech-aktier och large-cap-tillväxtaktier som investerare känner till och älskar. Fonden är ganska diversifierad och har 102 aktier precis som sitt underliggande index. Dess topp 10 innehav står för knappt hälften av dess tillgångar.
QYLDs toppinnehav har en kraftig övervikt mot de ”magnifika sju” aktierna som har lett marknaden högre under 2023 — Apple (NASDAQ: AAPL), Microsoft (NASDAQ: MSFT), Amazon (NASDAQ: AMZN), Nvidia ( NASDAQ: NVDA), Meta Platforms (NASDAQ: META), Tesla (NASDAQ: TSLA) och Alphabet (NASDAQ: GOOG) (NASDAQ: GOOGL).
Det är svårt att argumentera med den här portföljen av blue-chip-teknik och tillväxtaktier.
Är QYLD-aktie ett köp, enligt analytiker?
När det gäller Wall Street har QYLD ett konsensusbetyg för Moderate Buy, eftersom 67,71 procent av analytikerbetygen är köp, 28,58 procent är innehav och 3,70 procent är sälj. Vid $19,73 innebär det genomsnittliga QYLD-aktiekursmålet 9,4 procent uppåtpotential.
QYLDs långsiktiga utveckling
För att se hur QYLD har presterat över tid kan vi titta på det genom åren ur ett totalavkastningsperspektiv, som fångar både prisuppgång och avkastning från utdelningar. I slutet av det senaste kvartalet i juni har QYLD en ettårig totalavkastning på 14,6 procent. Samtidigt har den en treårig årlig avkastning på 6,9 procent och en femårig årlig avkastning på 5,7 procent.
Tänk på att dessa avkastningar inkluderar vad investerare vinner på de stora utdelningarna, så de ser plötsligt mycket mindre spännande ut. Sedan starten i slutet av 2013 har QYLD avkastat något bättre 7,2 procent på årsbasis.
Även om dessa avkastningar är positiva är de något svaga, särskilt i jämförelse med att bara investera i Nasdaq 100, som fonden använder som sitt underliggande index. Investerare kan göra just det med en ETF som Invesco QQQ Trust (NASDAQ: QQQ), som investerar i vanilj Nasdaq 100 utan en komplex strategi att sälja täckta köpoptioner som QYLD.
Under det senaste året har QQQ haft en ettårsavkastning på 32,8 procent, mer än dubbelt så mycket som QYLD. QQQs treåriga årliga avkastning är också vida överlägsen den för QYLD med 15 procent. På femårsbasis överträffar QQQ återigen lätt den totala avkastningen för QYLD med en mycket bättre 17,9 procent årlig avkastning, mer än tredubblingen av QYLDs avkastning. Slutligen, över en 10-årig tidsram, har QQQ-investerare gjort fantastiska 18,9 procent på årsbasis.
Så även om QYLD ser lockande ut med sin direktavkastning på 11,3 procent, skulle investerare ha varit mycket bättre av att helt enkelt investera i QQQ under åren, som har klarat sig betydligt bättre än QYLD, även när denna avkastning tas med i beräkningen.
Utdelningen är trevlig att ha, men QQQ-investerare har ökat sin rikedom till en mycket högre nivå än QYLD-investerare. Eftersom QYLD säljer täckta samtal mot sina positioner (en strategi som begränsar uppsidan samtidigt som den minskar nedsidan något), lämnar den uppsidan på bordet eftersom dessa innehav blir synade om den utfärdade köpoptionen löses. Du kan se det spelas i realtid i år, eftersom Nasdaq har ökat, vilket är anledningen till att QQQ har mer än fördubblat QYLDs totalavkastning hittills från år.
Avgifter och kostnader
Det är också frågan om avgifter – med en kostnadskvot på 0,60 procent betalar QYLD-investerare ganska höga 60 dollar på en investering på 10 000 USD. Detta är högre än QQQ, där investerare betalar betydligt lägre i form av en TER på 0,20 procent, vilket kommer ut till 20 USD på en investering på 10 000 USD.
Denna skillnad blir mer uttalad med tiden – om avgifterna förblir konsekventa över tiden och båda fonderna ger en avkastning på 5 procent per år, efter ett decennium, skulle QYLD-investeraren betala 750 USD i avgifter, medan QQQ-investeraren bara skulle betala 255 USD under samma tidsram.
Takeaway
Tanken på att kunna kombinera dessa blue-chip tech-aktier med en direktavkastning på 11,3 procent har verkligen sin tilltalande. Att ta emot utdelningar på månadsbasis är också tilltalande, och QYLD förtjänar beröm för sin stenhårda meritlista med att betala ut en månatlig utdelning varje månad i nio år och räknat, så det är lätt att förstå varför vissa investerare gillar QYLD.
Men som jämförelsen med QQQ visar kan QYLDs strategi lämna mycket uppsida på bordet, och investerare hade historiskt sett varit mycket bättre av att investera i en enkel Nasdaq 100-fond som QQQ. QQQ är helt klart det överlägsna investeringsvalet i den här jämförelsen. Nu har QYLD endast funnits i en konstant uppåtgående marknad. Hade det gjorts en jämförelse under vilken börsen utvecklats negativt eller helt enkelt vare sig stigit eller fallit i stort är det sannolikt att resultatet sett annorlunda ut.
Icke desto mindre, om en investerare förstår QQQs överlägsna värdeförslag och fortfarande vill ha den månatliga inkomsten som QYLD erbjuder, kan de överväga att initiera en position i QQQ och en mindre position i QYLD för att få de månatliga utdelningarna.
Denna börshandlade fond finns att handla även i Europa. Den heter Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF USD Distributing (QYLE ETF),när den handlas i Tyskland vilket är den marknad som är enklast för svenska ETF-investerare att handla på. Denna börshandlade fond noterades i Europa först under 2023, men har snabbt kommit att bli en populär börshandlad fond. Den period som denna börshandlade fond varit noterad i Europa är emellertid så pass kort att det inte funnit skäl att göra en utvärdering på denna, varför vi valde den amerikanska versionen istället.
iShares MSCI Japan ESG Enhanced UCITSETF EUR Hedged (Acc) (CEB3 ETF) med ISIN IE0002SCQ8X0, försöker följa MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index. MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index följer de största företagen från Japan. Indexet är utformat för att maximera exponeringen för positiva miljö-, sociala och styrningsfaktorer (ESG) och samtidigt minska koldioxidekvivalentexponeringen för koldioxid (CO2) och andra växthusgaser (GHG) samt minimera deras exponering för potentiella utsläppsrisker från fossila bränslen reserver. Valutasäkrad till euro (EUR).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI Japan ESG Enhanced UCITSETF EUR Hedged (Acc) är den enda ETF som följer MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Den börshandlade fondens lanserades den 5 augusti 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför CEB3?
Syftar till att ge exponering mot en portfölj av japanska aktiepapper som är en del av MSCI Japan Index och syftar till att överträffa dekarbonisering och andra minimistandarder för ett EU Climate Transition Benchmark (CTB) och maximera exponeringen mot emittenter med högre ESG-betyg.
Utesluter företag som är inblandade i kontroversiella, konventionella och kärnvapen, civila skjutvapen, termiskt kol, tobak eller okonventionell olja och gas. Företag som klassificeras som att bryta mot FN:s Global Compact-principer, har en ”Röd” MSCI ESG Controversies-poäng eller inte har bedömts av indexleverantören för en ESG-kontroverspoäng eller ett ESG-betyg.
Antar en bindande och betydande ESG-optimeringsmetod för hållbara investeringar. Detta innebär att fonden kommer att integrera ESG-information i sin investeringsprocess för att optimera exponeringen mot emittenter för att uppnå ett högre ESG-betyg och minska exponeringen mot koldioxidutsläpp jämfört med moderindexet samtidigt som optimeringsbegränsningar uppfylls.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI Japan ESG Enhanced Focus CTB Index, fondens jämförelseindex.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sortimentet omfattar åtta omdöpta ränte-ETFer (Core ETF); sex av de åtta fonderna kommer att få en avgiftsreducering
Core-sortimentet med räntebärande fonder erbjuder tillgång till ett brett utbud av räntebärande segment, inklusive amerikanska och Eurozonens stats- och företagsobligationer, samt inflationslänkade och inflationsskyddade produkter
UBS Asset Management (UBS AM) har meddelat att de har inkluderat åtta räntebärande fonder i sitt Core ETF-sortiment UBS Core-ETFerna med räntebärande fonder kommer att ligga bredvid Core-aktie-ETFerna och tillsammans förse kunderna med konkurrenskraftigt prissatta, högkvalitativa byggstenar för deras investeringsportföljer Core-sortimentet med räntebärande fonder inkluderar amerikanska och eurozonens stats- och företagsobligationer, samt inflationslänkade och inflationsskyddade produkter
André Mueller, chef för kundtäckning på UBS Asset Management: ”Vi har sett ett starkt gensvar från kunderna på våra Core-aktie-ETFer med inflöden på över 2,1 miljarder pund sedan lanseringen* Vi tror att kombinationen av våra Core-aktie- och ränte-ETFer kommer att vara ett attraktivt alternativ för storskaliga förmögenhetsförvaltare, institutionella och privata investerare Dessa kostnadseffektiva fonder utgör byggstenarna för portföljer och kompletteras av våra mer specialiserade, hållbara och valutasäkrade ETFer för att möta våra kunders föränderliga behov”
Det nya utbudet av UBS Core-ETFer med räntebärande tillgångar är**:
*Över 2,1 miljarder pund i inflöden till Core equity ETFer mellan 12 maj och 30 juni 2025
**Fonderna är registrerade för försäljning i Österrike, Tyskland, Schweiz, Danmark, Spanien, Finland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Luxemburg, Liechtenstein, Nederländerna, Norge, Portugal och Sverige
***ETFen var tidigare endast tillgänglig som en säkrad andelsklass
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDist (WEXF ETF) med ISIN IE0009BI8Z04, syftar till att följa MSCI World ex USA-indexet. MSCI World ex USA-indexet följer stora och medelstora aktier från utvecklade marknader världen över (exklusive USA).
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,15 % per år. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningen i ETFen delas ut till investerarna (årligen).
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDistär en liten ETF med 55 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Denna ETF lanserades den 12 februari 2025 och har sitt säte i Irland.
Investeringsmål
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDist syftar till att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera utvecklingen för MSCI World ex USA-indexet (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets utveckling. Delfonden strävar efter att uppnå en nivå av spårningsfel för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.