Följ oss

Nyheter

Är månadsutdelande börshandlade fonder en fälla för investerare?

Publicerad

den

Global X NASDAQ 100 Covered Call ETF erbjuder investerare en avkastning på 11,3 procent och är en av de få månadsutdelande börshandlade fonder som finns. Men utöver det kan investerare upptäcka att dess långsiktiga resultat är negativt.

Global X NASDAQ 100 Covered Call ETF erbjuder investerare en avkastning på 11,3 procent och är en av de få månadsutdelande börshandlade fonder som finns. Men utöver det kan investerare upptäcka att dess långsiktiga resultat är negativt.

Med en enorm direktavkastning på 11,3 procent får Global X NASDAQ 100 Covered Call ETF (NASDAQ: QYLD) omedelbart blickarna på sig som ett frestande alternativ för utdelningsinvesterare. Ännu bättre, denna ETF betalar ut sin utdelning på månadsbasis. Det finns säkert mycket att gilla med denna ETF för inkomstinvesterare. Men innan investerare blir alltför entusiastiska över QYLD, finns det några andra faktorer som de skulle vara kloka att också överväga.

Vad är QYLDs strategi?

QYLD är en amerikansk ETF med 8,25 miljarder USD under förvaltning från Global X som lanserades i december 2013. Enligt Global X följer QYLD en covered call eller ”buy-write”-strategi, där fonden köper aktierna i Nasdaq 100 Index och ”utfärdar” eller ”säljer” motsvarande köpoptioner på samma index.”

Med andra ord, QYLD äger mega-cap och large-cap tillväxtaktier som befolkar Nasdaq 100 (NDX), och det genererar intäkter för investerare och uppnår sin överdimensionerade direktavkastning genom att sälja täckta köpoptioner, så kallade covered calls, mot dessa innehav.

QYLDs innehav

QYLDs underliggande index är Nasdaq 100, så fonden består av många av de mega-cap tech-aktier och large-cap-tillväxtaktier som investerare känner till och älskar. Fonden är ganska diversifierad och har 102 aktier precis som sitt underliggande index. Dess topp 10 innehav står för knappt hälften av dess tillgångar.

QYLDs toppinnehav har en kraftig övervikt mot de ”magnifika sju” aktierna som har lett marknaden högre under 2023 — Apple (NASDAQ: AAPL), Microsoft (NASDAQ: MSFT), Amazon (NASDAQ: AMZN), Nvidia ( NASDAQ: NVDA), Meta Platforms (NASDAQ: META), Tesla (NASDAQ: TSLA) och Alphabet (NASDAQ: GOOG) (NASDAQ: GOOGL).

Det är svårt att argumentera med den här portföljen av blue-chip-teknik och tillväxtaktier.

Är QYLD-aktie ett köp, enligt analytiker?

När det gäller Wall Street har QYLD ett konsensusbetyg för Moderate Buy, eftersom 67,71 procent av analytikerbetygen är köp, 28,58 procent är innehav och 3,70 procent är sälj. Vid $19,73 innebär det genomsnittliga QYLD-aktiekursmålet 9,4 procent uppåtpotential.

QYLDs långsiktiga utveckling

För att se hur QYLD har presterat över tid kan vi titta på det genom åren ur ett totalavkastningsperspektiv, som fångar både prisuppgång och avkastning från utdelningar. I slutet av det senaste kvartalet i juni har QYLD en ettårig totalavkastning på 14,6 procent. Samtidigt har den en treårig årlig avkastning på 6,9 procent och en femårig årlig avkastning på 5,7 procent.

Tänk på att dessa avkastningar inkluderar vad investerare vinner på de stora utdelningarna, så de ser plötsligt mycket mindre spännande ut. Sedan starten i slutet av 2013 har QYLD avkastat något bättre 7,2 procent på årsbasis.

Även om dessa avkastningar är positiva är de något svaga, särskilt i jämförelse med att bara investera i Nasdaq 100, som fonden använder som sitt underliggande index. Investerare kan göra just det med en ETF som Invesco QQQ Trust (NASDAQ: QQQ), som investerar i vanilj Nasdaq 100 utan en komplex strategi att sälja täckta köpoptioner som QYLD.

Under det senaste året har QQQ haft en ettårsavkastning på 32,8 procent, mer än dubbelt så mycket som QYLD. QQQs treåriga årliga avkastning är också vida överlägsen den för QYLD med 15 procent. På femårsbasis överträffar QQQ återigen lätt den totala avkastningen för QYLD med en mycket bättre 17,9 procent årlig avkastning, mer än tredubblingen av QYLDs avkastning. Slutligen, över en 10-årig tidsram, har QQQ-investerare gjort fantastiska 18,9 procent på årsbasis.

Så även om QYLD ser lockande ut med sin direktavkastning på 11,3 procent, skulle investerare ha varit mycket bättre av att helt enkelt investera i QQQ under åren, som har klarat sig betydligt bättre än QYLD, även när denna avkastning tas med i beräkningen.

Utdelningen är trevlig att ha, men QQQ-investerare har ökat sin rikedom till en mycket högre nivå än QYLD-investerare. Eftersom QYLD säljer täckta samtal mot sina positioner (en strategi som begränsar uppsidan samtidigt som den minskar nedsidan något), lämnar den uppsidan på bordet eftersom dessa innehav blir synade om den utfärdade köpoptionen löses. Du kan se det spelas i realtid i år, eftersom Nasdaq har ökat, vilket är anledningen till att QQQ har mer än fördubblat QYLDs totalavkastning hittills från år.

Avgifter och kostnader

Det är också frågan om avgifter – med en kostnadskvot på 0,60 procent betalar QYLD-investerare ganska höga 60 dollar på en investering på 10 000 USD. Detta är högre än QQQ, där investerare betalar betydligt lägre i form av en TER på 0,20 procent, vilket kommer ut till 20 USD på en investering på 10 000 USD.

Denna skillnad blir mer uttalad med tiden – om avgifterna förblir konsekventa över tiden och båda fonderna ger en avkastning på 5 procent per år, efter ett decennium, skulle QYLD-investeraren betala 750 USD i avgifter, medan QQQ-investeraren bara skulle betala 255 USD under samma tidsram.

Takeaway

Tanken på att kunna kombinera dessa blue-chip tech-aktier med en direktavkastning på 11,3 procent har verkligen sin tilltalande. Att ta emot utdelningar på månadsbasis är också tilltalande, och QYLD förtjänar beröm för sin stenhårda meritlista med att betala ut en månatlig utdelning varje månad i nio år och räknat, så det är lätt att förstå varför vissa investerare gillar QYLD.

Men som jämförelsen med QQQ visar kan QYLDs strategi lämna mycket uppsida på bordet, och investerare hade historiskt sett varit mycket bättre av att investera i en enkel Nasdaq 100-fond som QQQ. QQQ är helt klart det överlägsna investeringsvalet i den här jämförelsen. Nu har QYLD endast funnits i en konstant uppåtgående marknad. Hade det gjorts en jämförelse under vilken börsen utvecklats negativt eller helt enkelt vare sig stigit eller fallit i stort är det sannolikt att resultatet sett annorlunda ut.

Icke desto mindre, om en investerare förstår QQQs överlägsna värdeförslag och fortfarande vill ha den månatliga inkomsten som QYLD erbjuder, kan de överväga att initiera en position i QQQ och en mindre position i QYLD för att få de månatliga utdelningarna.

Denna börshandlade fond finns att handla även i Europa. Den heter Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF USD Distributing (QYLE ETF),när den handlas i Tyskland vilket är den marknad som är enklast för svenska ETF-investerare att handla på. Denna börshandlade fond noterades i Europa först under 2023, men har snabbt kommit att bli en populär börshandlad fond. Den period som denna börshandlade fond varit noterad i Europa är emellertid så pass kort att det inte funnit skäl att göra en utvärdering på denna, varför vi valde den amerikanska versionen istället.

Handla QYLE ETF

Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF USD Distributing (QYLE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Källa: Vikingen.se

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

De största ETFerna efter börsvärde globalt 2023

Publicerad

den

Vilka är de största ETFerna i världen? Den 16 januari 2023 var State Streets SPDR S&P 500 ETF Trust den högst värderade börshandlade fonden (ETF) globalt, med ett börsvärde på över 365 miljarder US-dollar. Marknadsvärdet för en ETF beräknas genom att multiplicera antalet aktier som emitterats i fonden med aktiekursen.

Vilka är de största ETFerna i världen? Den 16 januari 2023 var State Streets SPDR S&P 500 ETF Trust den högst värderade börshandlade fonden (ETF) globalt, med ett börsvärde på över 365 miljarder US-dollar. Marknadsvärdet för en ETF beräknas genom att multiplicera antalet aktier som emitterats i fonden med aktiekursen.

Denna ETF är också den största ETFen av tillgångar under förvaltning – även om Vanguard Total Stock Market Index Fund, med över 1,2 biljoner amerikanska dollar, är totalt sett den största investeringsfonden av AUM.

Vanguard-fonden är dock annorlunda eftersom aktier i fonden säljs som en mängd olika produkter, av vilka några är strukturerade som ETFer (som den tredje största fonden som listas i denna statistik), medan andra är strukturerade som traditionella fonder.

Vad är ETFer?

ETFer liknar värdepappersfonder genom att de består av en pool av investerares fonder som förvaltas av en oberoende tredje part i syfte att göra en gemensam finansiell investering. ETFer skiljer sig dock genom hur aktier i fonden köps och säljs via en börs, snarare än direkt från fondförvaltaren. Detta ger fördelarna med generellt lägre priser (eftersom transaktionskostnaderna betalas av börsoperatören snarare än fondförvaltaren), och möjligheten till intradagshandel (eftersom aktier i en traditionell fond endast kan köpas och säljas efter stängning).

Den totala mängden tillgångar som förvaltas av ETFer globalt är en sjättedel av summan för aktiefonder, även om gapet i AUM mellan ETFer och fonder i USA är mycket lägre, där ration ligger på en på tre.

Vilka är de största ETF-leverantörerna?

Den största leverantören av ETFer globalt är Blackrock, världens största kapitalförvaltningsbolag. Från och med juli 2022 hade företaget mer än 2,1 biljoner amerikanska dollar av tillgångar under förvaltning i börshandlade fonder bara i USA, medan Blackrocks totala tillgångar under förvaltning för alla produkter nådde nästan tio biljoner dollar. Avrundar de tre bästa leverantörerna av ETFer är andra amerikanska kapitalförvaltare Vanguard och State Street.

Fortsätt läsa

Nyheter

XWEB ETF satsar på aktier från hela världen med låg volatilitet

Publicerad

den

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C är den enda ETF som följer MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

ETF lanserades den 5 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI World Minimum Volatility Index (TRN) syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

Stora och medelstora företag från globala utvecklade marknader

Optimerad för att uppnå portföljen med den lägsta totala risken, med hjälp av en uppskattad säkerhetskovariansmatris för att producera ett index som har den lägsta absoluta volatiliteten för en given uppsättning begränsningar

Granskas på halvårsbasis

Handla XWEB ETF

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPXWBS
London Stock ExchangeUSDXWEB
XETRAEURXWEB

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
US17275R1023CISCO-T ORD1.60%USAInformationsteknologi
US94106L1098WASTE MANAGEMENT ORD1.47%USAIndustri
US7134481081PEPSICO U ORD1.46%USADagligvaror
US4781601046JOHNSON&JOHNSON ORD1.42%USAHealth Care
CH0012005267NOVARTIS ORD1.37%SwitzerlandHealth Care
US58933Y1055MERCK & CO INC ORD1.35%USAHealth Care
CH0012032048ROCHE ORD1.27%SwitzerlandHealth Care
US6200763075MOTOROLA SOLUTIONS ORD1.26%USAInformationsteknologi
US5801351017MCDONALD’S ORD1.20%USASällanköpsvaror
US3755581036GILEAD SCIENCES ORD1.20%USAHealth Care
US2091151041CONSOLIDATED EDISON ORD1.17%USAUtilities
US7607591002REPUBLIC SVCS ORD1.17%USAIndustri
US9311421039WALMART INC ORD1.13%USADagligvaror
DE0005557508DEUTSCHE TELEKOM AG ORD1.12%TysklandKommunikationstjänster
US8425871071SOUTHERN ORD1.10%USAUtilities

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Varför Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden

Publicerad

den

Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.

Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.

Vi utforskar också hans intåg på den kinesiska marknaden och de viktigaste aspekterna av den erfarenheten, och betonar konsumentsektorns avgörande roll på tillväxtmarknader och tjusningen hos konsumentorienterade internetföretag.

Vi flyttar fokus till Indiens digitala landskap under utveckling, och utforskar hur nyckelspelare som Reliance Industries, med sitt Jio-initiativ, bidrar till rikstäckande 4G- och 5G-anslutning och hur andra företag, inklusive Zomato och Info Edge, revolutionerar Indiens digitala landskap. Vi avslutar med att Kevin berättar varför han tror att Indiens ekonomiska tillväxt kan överträffa nuvarande förutsägelser. Njut av!

Handla INQQ ETF

HANetf INQQ India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF – Acc (INQQ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära