Följ oss

Nyheter

Utdelningar och återköp bidrar med injektioner till aktiemarknaden

Publicerad

den

Utdelningar och återköp bidrar med injektioner till aktiemarknaden

Utdelningar och återköp bidrar med injektioner till aktiemarknaden Under 2015 väntas de amerikanska företagen återföra mer än 1 000 miljarder dollar till sina aktieägare i form av utdelningar och aktieåterköp. Ett av de bästa sätten för en investerare att ta del av detta är att investera i börshandlade fonder med fokus på just utdelningar och aktieåterköp. Under 2014 uppgick kapitalöverföringen till de amerikanska aktieägarna till 903 miljarder dollar enligt S&P Dow Jones Indices som räknar med att återköpen i år kommer att stiga i en tvåsiffrig takt och att utdelningarna kommer att öka med 14 procent under året.

Många analytiker spår att utdelningarna kommer att överstiga 400 miljarder under 2014, samtidigt som Goldman Sachs bedömer att företagen kommer att återköpa egna aktier för 604 miljarder dollar.

Investerare som är intresserade av återköpstemat som ett sätt att stärka sin avkastning har ett par alternativ. Till exempel PowerShares Buyback Achievers Portfolio (NYSEArca: PKW) omfattar amerikanska företag som har utförts en nettominskning av utestående aktier med fem (5) procent eller mer över den senaste 12-månadersperioden. PKW har ökat med 4,3 procent year-to-date. Ett annat alternativ är TrimTabs Float Shrink ETF (NYSEArca: TTFS) och Cambria Shareholder Yield ETF (NYSEArca: SYLD). De båda sistnämnda är börshandlade fonder som fokuserar på att investera i företag som återför kapital till sina aktieägare genom att återköpa egna aktier. TTFS har under året stigit med 4,8 procent och SYLD med 3,7 procent.

Rekordlåga och negativa räntor

I dag finns det ett antal länder utanför USA som har rekordlåga eller till och negativa räntor. Många marknadsbedömare spår att många företag i flera av dessa länder kommer att följa USA i spåren och återköpa sina egna aktier i massiv omfattning då dessa företag inte kan erhålla en tillräckligt hög omfattning på sitt kapital. Detta skulle i sådant fall innebära goda nyheter för PowerShares International BuyBack Achievers Portfolio (NYSEArca: IPKW) den internationella motsvarigheten till den mycket populära ETFen PKW. IPKW har under 2015 stigit med cirka 12,2 procent.

Stadigt ökade utdelningar

När allt fler bolag stadigt höjer sina utdelningar finns det också ett sätt för investerare att dra fördel av dessa företagshändelser. Det finns ett par börshandlade fonder som investerar i företag som har en historia av höjda utdelningar. En sådan ETF är till exempel Vanguard Dividend Appreciation ETF (NYSEArca: VIG) som investerar i amerikanska företag som har höjt sin utdelning i minst tio år i rad. Schwab US Dividend Equity ETF (NYSEArca: SCHD) är en ETF som omfattar 100 aktier som höjt utdelningen de senaste tio åren medan SPDR S&P Dividend ETF (NYSEArca: SDY) äger aktier i företag som höjt utdelningen de senaste tio åren. ProShares S&P 500 Aristocrats ETF (NYSEArca: NOBL) är en ETF som äger aktier som höjt utdelningarna under de senaste tjugofem (25) åren.

Återföringen av kapital till aktieägarna är en kombination av en avtagande global tillväxt, särskilt bland tillväxtmarknaderna, oron över återhämtningen i utvecklade marknader och sjunkande oljepriser. Dessa händelser gör att företagen väljer att återföra kapital till aktieägarna. Stora kassor och en låg nominell tillväxt gör att det finns färre möjligheter för företagen att investera sitt kapital. Utan potentiella investeringsmöjligheter är det således sannolikt att företag med stora kassor är benägna att höja direktavkastningen.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.