Följ oss

Nyheter

Uppköpsrykte en välsignelse för denna ETF

Publicerad

den

Uppköpsrykte en välsignelse för denna ETF

Uppköpsrykte en välsignelse för denna ETF. En av de börshandlade fonder som vi följer, Market Vectors Unconventional Oil & Gas ETF (NYSEArca: FRAK), har stigit till en rekordnivå på senare tid. Orsaken till uppgången i FRAK är lätt att förstå, det handlar om ett Uppköpsrykte en välsignelse för denna ETF. Detta rykte har förekommit tidigare, men nu ser vi att det kommer upp i allt fler samtal, det talas om ett uppköp av Anadarko Petroleum (NYSE: APC). Bolaget har ett marknadsvärde om 54,7 miljarder USD och är den näst största av USAs oberoende olje-och naturgasproducenter.

Även om Anadarko har ett rejältmarknadsvärde och ingår i nästan etthundra olika ETFer är det bara FRAK som har en anmärkningsvärd vikt av detta Texas-baserade företag. Anadarko är FRAKs största innehav med en vikt på 9,2 procent, nästan 200 punkter mer än vad denna ETF allokerat till EOG Resources (NYSE: EOG), det näst största innehav.

En jämförelse med XLE

Som jämförelse, Energy Select Sector SPDR (NYSEArca: XLE) allokerar bara 3,2 procent av sin vikt till Anadarko. XLE är den största energi ETFen och en av de bästa börshandlade fonderna i hela ETF sektorn i år.

Detta är inte första gången Anadarko har ökat värdet på FRAK. I april, efter det att bolaget meddelade att Anadarko efter två års processande genomfört en uppgörelse på 5,15 miljarder USD i syfte att att lösa miljöreningskrav, ökade FRAK. Genom att investera i FRAK kan en investerare erhålla en hävstång mot den växande oljeboomen i Nordamerika som ny utvinningsteknik hjälper företag producerar olja från skiffer och oljesand

Emellertid är detta inte är första gången ryktet om ett övertagande av Anadarko dykt upp bland mäklarborden heller. Ryktet har en historia som går tillbaka till åtminstone 2010, då olika medier rapporterar att australiensiska BHP Billiton (NYSE: BHP) skulle kunna vara en potentiell köpare av Anadarko.

Det spekulerades redan 2012

2012 spekulerades det i att Exxon Mobil (NYSE: XOM) skulle kunna köpa upp Anadarko och i slutet av förra året rapporterades det att Exxon, Chevron (NYSE: CVX), BP (NYSE: BP), ConocoPhillips (NYSE: COP), Royal Dutch Shell (NYSE: RDS-A) och Total (NYSE: TOT) alla var intresserade av att köpa upp Anadarko.

I slutet av förra året, handlas Anadarko runt 80 USD per aktie, vilket innebär att något av de tidigare nämnda företagen förmodligen skulle ha förvärvat företaget för 95 till 100 USD per aktie. Men baserat på den senare tidens kurser över 108 USD ken ett bud komma att behöva ligga så pass högt som 130 USD för att Anadarkos skall vilja sälja sina aktier.

FRAK har gynnats av sådana rykten tidigare. Utöver Anadarko ingår även även EOG, Devon Energy (NYSE: DVN) och Chesapeake Energy (NYSE: CHK) i FRAK, alla företag som varit föremål för uppköpsrykten. Tillsammans har dessa 15,4 procent av denna börshandlade fonds vikt. Samtliga dessa bolag har emellertid förblivit oberoende bolag. FRAK har stigit med cirka 18,5 procent year-to-date samtidigt som AUM har stigit med 31 procent till 72 MUSD.

Market Vectors Unconventional Oil & Gas ETF

FRAK Chart
PoweredbyInfront_128

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.