Följ oss

Nyheter

Två ETFer som kan bli vinnare i december

Publicerad

den

Två ETFer som kan bli vinnare i december Vi skriver nu december, den sista månaden på året och det börjar bli dags att summera 2014. Innan dess har vi emellertid en

Två ETFer som kan bli vinnare i december Vi skriver nu december, den sista månaden på året och det börjar bli dags att summera 2014. Innan dess har vi emellertid en av de historiskt sett bästa börsmånaderna på året att se fram emot. Statistik för de senaste 20 börsåren visar att december varit en lönsam månad att äga aktier i, under denna period har amerikanska S&P 500-indexet stigit med i snitt 1,6 procent, vilket emellertid också november och mars gett i avkastning.

Med detta säsongsmönster i åtanke vet vi att det varje månad, kvartal, vecka och annan period alltid finns möjligheten för vissa sektorer att överglänsa andra. När det gäller börshandlade fonder under december så är det framförallt ”Materials” som har outperformat

Material Select Sector SPDR (NYSEArca: XLB) har varit den bästa av de nio SPDRs i december sedan sviten lanserades år 1999. Styrkan i december kan bland annat hänföras till den goda utvecklingen som DuPont (NYSE: DD) och Dow Chemical (NYSE: DOW) brukar visa upp under årets sista månad. XLB har i genomsnitt levererat en positiv avkastning på tre procent i december sedan 1999.

Vad som är ännu mer intressant är att även XLB visserligen brukar vara den bästa sektorn-ETFen från SPDR ETF i december så är detta bara den näst bästa börshandlade fonden under årets sista månad, baserat på historiken. Den äran går till istället till Energy Select Sector SPDR (NYSEArca: XLE).

XLE är den största börshandlade fonden som investerar i energiaktier. Den genomsnittliga utvecklingen i december har sedan 1999 legat på 2,5 procentenheter. De fallande oljepriserna gör att årets utveckling för XLE och andra energirelaterade börshandlade fonder att bli mycket annorlunda än tidigare år. Under november var inflödet av kapital till denna ETF 1,1 miljarder dollar, men trots det så backade XLE med 7,3 procent medan S&P 500 under samma tid steg med 2,5 procent.

De historiskt sämsta ETFerna under december

De två sektor ETFerna från SPDR som historiskt sett haft den sämsta utvecklingen under december är utan någon större konkurrens Consumer Staples Select Sector SPDR (NYSEArca: XLP) och Technology Select Sector SPDR (NYSEArca: XLK) men det bör noteras att dessa två brukar kunna redovisa en liten kursuppgång under årets sista månad.

XLP kan plågas av höga värderingsmultiplar, men utsikterna är lite mer sangviniska för XLK. Vinstmultiplarna för de storföretag som ingår i denna ETF, i huvudsak mogna techföretag, rimligare. Det skall noteras att XLK är den av SPDR sektor-ETFer som har utvecklats bäst under januari under senaste femton åren. Tänk emellertid på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.