Följ oss

Nyheter

Turkiska aktier stärks när utländska investerare återvänder

Publicerad

den

Turkiska aktier stärks när utländska investerare återvänder

En landsspecifik börshandlad fond med fokus på Turkiet har ökat i takt med att utländska investerare blir mer risktoleranta. Samtidigt letar dessa investerare efter billiga områden på tillväxtmarknaderna och de köper turkiska aktier.

Sedan slutet av oktober 2020 har iShares MSCI Turkey ETF (NasdaqGM: TUR) stigit med 57,1%. Under de senaste tre månaderna steg TUR med 40,1%. Den bredare iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: IEMG) steg med 20,1%.

Den turkiska liran har nått sin högsta nivå mot den amerikanska dollarn på fyra månader. Detta skedde när utländska investerare strömmade tillbaka till landets marknader som svar på centralbankens steg för att möta hyperinflation med högre räntor, rapporterar Wall Street Journal.

Enligt Turkiets centralbank tillförde investerare 1,4 miljarder dollar till turkiska aktier och 2,5 miljarder dollar till lokala obligationer under slutet av två månader 2020. Detta efter att ha dragit över 13 miljarder dollar i aktier och obligationer under årets första tio månader.

Investerare har i stort sett återvänt till de framväxande marknaderna. De gör detta på förväntningar om att de ekonomier som drabbats hårdast av Coronaviruspandemin Covid-19 kommer att göra en stark återgång när det globala vaccinet sprids.

Dollarns svaghet

Dessutom kan greenbackens senaste svaghet stärka efterfrågan på export av råvaror i USD. Detta gäller inklusive olja, vilket ger ytterligare stöd till ekonomiska återhämtningar på tillväxtmarknader med tung råvaruexport.

Turkiets lira har stärkts från botten 2020 efter att Turkiets centralbank höjde räntorna under de senaste två mötena. Centralbanken försäkrade investerare att de var engagerade i att återuppbygga reserverna och kontrollera den höga inflationen.

’”Avkastningen är mycket hög och du kan fortfarande få mycket hög avkastning”, säger Kieran Curtis, en förvaltare av tillväxtmarknader på Aberdeen Standard Investments, till WSJ. Han tillade att de har skiftat till kortvarig, lira-denominerad skuld på grund av räntan stiger.

Investerare flydde tidigare från turkiska tillgångar förra året efter att president Recep Tayyip Erdoğan uppmuntrade centralbankens politiska beslutsfattare att stödja ekonomisk tillväxt och sänka lånekostnaderna även när inflationen stigit över tidigare räntor. Utgången fick också investerare att sälja ut liran, vilket ytterligare förvärrade valutaförändringen.

Det finns en europeisk variant av denna ETF, iShares MSCI Turkey UCITS ETF (ITKY) som handlas på den schweiziska börsen.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.