Följ oss

Nyheter

De globala rispriserna stiger till den högsta nivån på femton år

Publicerad

den

I en färsk rapport avslöjade Food and Agriculture Organization (FAO) att de globala rispriserna steg till den högsta nivån på femton år i augusti.

I en färsk rapport avslöjade Food and Agriculture Organization (FAO) att de globala rispriserna steg till den högsta nivån på femton år i augusti.

Denna ökning drevs främst av det exportförbud som Indien, världens ledande risexportör, införde på viss utomeuropeisk försäljning av spannmål. Trots en allmän lättnad i de globala livsmedelspriserna i augusti upplevde rispriserna en betydande uppgång med 9,8 procent jämfört med föregående månad.

FAO tillskrev denna ökning till ”handelsstörningar i efterdyningarna av ett förbud mot export av vitt Indica-ris från Indien”, som beskrivs i deras månadsrapport.

Effekten av Indiens förbud mot risexport

Osäkerheten kring varaktigheten av Indiens exportförbud och oron för exportrestriktioner fick leverantörskedjans intressenter att antingen behålla lager, omförhandla kontrakt eller sluta ge priserbjudanden.

Följaktligen har detta begränsat det mesta av rishandeln till små volymer och tidigare överenskommen försäljning, enligt FN-organet.

Noterbart är att Indien står för mer än 40 procent av alla globala risleveranser, vilket gör detta exportförbud av yttersta vikt på den internationella rismarknaden.

Även om denna exportbegränsning förväntades påverka afrikanska nationer, Turkiet, Syrien och Pakistan, som redan brottades med hög inflation, hade dataanalysföretaget Gro Intelligence tidigare utfärdat en varning om dess potentiella konsekvenser.

FAOs prognoser indikerar att världens risbestånd är på väg att nå en rekordnivå på 198,1 miljoner ton, där Indien och Kina står för nästan tre fjärdedelar av denna volym, i linje med tidigare säsonger.

Detta lager representerar cirka 38 procent av den förväntade riskonsumtionen under samma period. Men resten av världen förväntas se en andra sammandragning i rad i de samlade risreserverna vid årsskiftet.

El Niño vädereffekt på rispriserna

Utöver oron kan väderfenomenet El Niño påverka kommande skördar negativt, vilket ytterligare påverkar den globala risproduktionen.

Oron på rismarknaden utspelar sig mot bakgrund av en gradvis nedgång i globala livsmedelspriser sedan de nådde sin topp förra året efter konflikten mellan stora spannmålsproducenter, Ryssland och Ukraina.

Globala livsmedelspriser sjönk trots en ökning av rispriserna

FAOs globala livsmedelsprisindex, som övervakar månatliga fluktuationer i internationella priser på olika livsmedelsprodukter, var i genomsnitt 121,4 punkter i augusti, vilket återspeglar en minskning med 2,1 procent jämfört med juli. Det är viktigt att notera att detta index var 24 procent lägre än sin topp i mars 2022.

Under augusti har priserna på spannmål, kött, mejeriprodukter och vegetabiliska oljor sjunkit.

Sockerpriserna vände sig dock mot trenden och steg med 1,3 procent på grund av ökad oro angående effekten av El Nino-fenomenet på sockerrörsgrödor, tillsammans med regn under genomsnittet i augusti och ihållande torra förhållanden i Thailand.

FAOs prognoser

FAO har också justerat sin prognos för världshandeln med spannmål för 2023 och 2024, och räknar med en minskning med 1,7 procent från föregående marknadssäsong till 466 miljoner ton.

Denna minskning tillskrivs olika faktorer, inklusive minskad export från Ukraina på grund av handelsstörningar kopplade till den pågående konflikten.

Dessutom har FAO sänkt sin prognos för världshandeln med ris sedan juli, med tanke på de intensifierade exportrestriktioner som Indien infört.

När man ser framåt, föreslår FAO att varje återhämtning i rishandeln 2024 sannolikt kommer att vara blygsam om Indiens exportrestriktioner kvarstår och om El Nino-fenomenet fortsätter att störa produktionen i andra asiatiska exportländer.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

De största ETFerna efter börsvärde globalt 2023

Publicerad

den

Vilka är de största ETFerna i världen? Den 16 januari 2023 var State Streets SPDR S&P 500 ETF Trust den högst värderade börshandlade fonden (ETF) globalt, med ett börsvärde på över 365 miljarder US-dollar. Marknadsvärdet för en ETF beräknas genom att multiplicera antalet aktier som emitterats i fonden med aktiekursen.

Vilka är de största ETFerna i världen? Den 16 januari 2023 var State Streets SPDR S&P 500 ETF Trust den högst värderade börshandlade fonden (ETF) globalt, med ett börsvärde på över 365 miljarder US-dollar. Marknadsvärdet för en ETF beräknas genom att multiplicera antalet aktier som emitterats i fonden med aktiekursen.

Denna ETF är också den största ETFen av tillgångar under förvaltning – även om Vanguard Total Stock Market Index Fund, med över 1,2 biljoner amerikanska dollar, är totalt sett den största investeringsfonden av AUM.

Vanguard-fonden är dock annorlunda eftersom aktier i fonden säljs som en mängd olika produkter, av vilka några är strukturerade som ETFer (som den tredje största fonden som listas i denna statistik), medan andra är strukturerade som traditionella fonder.

Vad är ETFer?

ETFer liknar värdepappersfonder genom att de består av en pool av investerares fonder som förvaltas av en oberoende tredje part i syfte att göra en gemensam finansiell investering. ETFer skiljer sig dock genom hur aktier i fonden köps och säljs via en börs, snarare än direkt från fondförvaltaren. Detta ger fördelarna med generellt lägre priser (eftersom transaktionskostnaderna betalas av börsoperatören snarare än fondförvaltaren), och möjligheten till intradagshandel (eftersom aktier i en traditionell fond endast kan köpas och säljas efter stängning).

Den totala mängden tillgångar som förvaltas av ETFer globalt är en sjättedel av summan för aktiefonder, även om gapet i AUM mellan ETFer och fonder i USA är mycket lägre, där ration ligger på en på tre.

Vilka är de största ETF-leverantörerna?

Den största leverantören av ETFer globalt är Blackrock, världens största kapitalförvaltningsbolag. Från och med juli 2022 hade företaget mer än 2,1 biljoner amerikanska dollar av tillgångar under förvaltning i börshandlade fonder bara i USA, medan Blackrocks totala tillgångar under förvaltning för alla produkter nådde nästan tio biljoner dollar. Avrundar de tre bästa leverantörerna av ETFer är andra amerikanska kapitalförvaltare Vanguard och State Street.

Fortsätt läsa

Nyheter

XWEB ETF satsar på aktier från hela världen med låg volatilitet

Publicerad

den

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) med ISIN-nummer IE0008YN0OY8, försöker spåra MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt låg volatilitet och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C är den enda ETF som följer MSCI World Minimum Volatility Low Carbon SRI Screened Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

ETF lanserades den 5 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI World Minimum Volatility Index (TRN) syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

Stora och medelstora företag från globala utvecklade marknader

Optimerad för att uppnå portföljen med den lägsta totala risken, med hjälp av en uppskattad säkerhetskovariansmatris för att producera ett index som har den lägsta absoluta volatiliteten för en given uppsättning begränsningar

Granskas på halvårsbasis

Handla XWEB ETF

Xtrackers MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF 1C (XWEB ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPXWBS
London Stock ExchangeUSDXWEB
XETRAEURXWEB

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
US17275R1023CISCO-T ORD1.60%USAInformationsteknologi
US94106L1098WASTE MANAGEMENT ORD1.47%USAIndustri
US7134481081PEPSICO U ORD1.46%USADagligvaror
US4781601046JOHNSON&JOHNSON ORD1.42%USAHealth Care
CH0012005267NOVARTIS ORD1.37%SwitzerlandHealth Care
US58933Y1055MERCK & CO INC ORD1.35%USAHealth Care
CH0012032048ROCHE ORD1.27%SwitzerlandHealth Care
US6200763075MOTOROLA SOLUTIONS ORD1.26%USAInformationsteknologi
US5801351017MCDONALD’S ORD1.20%USASällanköpsvaror
US3755581036GILEAD SCIENCES ORD1.20%USAHealth Care
US2091151041CONSOLIDATED EDISON ORD1.17%USAUtilities
US7607591002REPUBLIC SVCS ORD1.17%USAIndustri
US9311421039WALMART INC ORD1.13%USADagligvaror
DE0005557508DEUTSCHE TELEKOM AG ORD1.12%TysklandKommunikationstjänster
US8425871071SOUTHERN ORD1.10%USAUtilities

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Varför Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden

Publicerad

den

Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.

Idag har vi nöjet att lyssna på Kevin T. Carter, grundare och Chief Investment Officer för EMQQ Global. I det här avsnittet går Kevin igenom hur man investerar på tillväxtmarknader, varför han anser att Indien kan vara den perfekta tillväxtmarknaden, diskuterar sin investeringsfilosofi och belyser utmaningarna med traditionella index, inklusive MSCI Emerging Markets-index.

Vi utforskar också hans intåg på den kinesiska marknaden och de viktigaste aspekterna av den erfarenheten, och betonar konsumentsektorns avgörande roll på tillväxtmarknader och tjusningen hos konsumentorienterade internetföretag.

Vi flyttar fokus till Indiens digitala landskap under utveckling, och utforskar hur nyckelspelare som Reliance Industries, med sitt Jio-initiativ, bidrar till rikstäckande 4G- och 5G-anslutning och hur andra företag, inklusive Zomato och Info Edge, revolutionerar Indiens digitala landskap. Vi avslutar med att Kevin berättar varför han tror att Indiens ekonomiska tillväxt kan överträffa nuvarande förutsägelser. Njut av!

Handla INQQ ETF

HANetf INQQ India Internet & Ecommerce ESG-S UCITS ETF – Acc (INQQ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära