Följ oss

Nyheter

Thailand i rampljuset som en följd av landets politiker

Publicerad

den

Thailand i rampljuset som en följd av landets politiker

Thailand i rampljuset som en följd av landets politiker. Thailand är en aktiemarknad som inte är särskilt lätt för en europé att handla på, i alla fall inte i form av aktier. Det finns däremot andra alternativ, som till exempel börshandlade fonder, ETFer, som gör att det går att få en exponering mot detta asiatiska land. En av dessa är iShares MSCI Thailand Capped ETF som kommit att bli allt mer uppmärksammad när Thailand i rampljuset som en följd av landets politiker.

iShares MSCI Thailand Capped ETF (NYSEArca: THD) handlades under veckan ned sedan premiärminister Yingluck Shinawatra avgick. Trots en våg av politisk tumult och fler bevis på Shinawatra sårbarhet i val som planerades till i juli har denna ETF med ett AUM på cirka 550 MUSD varit en av de bästa enskilda lands-ETFerna i år, med en uppgång på 20 procent innan premiärminister Yingluck Shinawatra avgång på torsdagen.

Avlägsnandet av Shinawatra gör att det är den tredje gången på sex år som en thailändsk premiärminister med band till familjen har avgått. Yingluck ersatte sin bror Thaksin, som inte längre tillåts komma in Thailand.

Har utvecklats väl huvuddelen av tiden

Under huvuddelen av tiden för den yngre Shinawatras ledarskap har THD utvecklades väl och Thailand var politiskt stabilt, men hon bjöd problem genom att försöka passera en amnesti förra året som skulle ha gett Thaksins amnesti från de korruptionsanklagelser som ledde till hans exil.

Thailands författningsdomstol ansåg att Yingluck missbrukat sin roll som premiärminister genom att sparka Tawin Pleansri, en säkerhetsrådgivare, i ett försök att låta sin bror återvända till landet. Yingluck har också kommit i blåsväder för att försöka fixera de globala priserna på ris. Thailand är världens största risexportör.

Thailands SET 50 Index (SET50) visar de största negativa riskjusterad avkastningen. Den thailändska bahten försvagades också efter den konstitutionella domstolen avsatte Yingluck Shinawatra och nio statsråd under veckan. Effekten som det thailändska politiska våldet kan ha på THD kan inte förbises.

iShares MSCI Thailand Capped ETF

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Thailand kapitaliserar på Japans FDI - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.