Följ oss

Nyheter

Sugar Spread Betting

Publicerad

den

Om din mäklare är bra kan du upptäcka att du har ett val när det gäller att handla med socker. En bra mäklare kvoterat två uppsättningar priser, för NY Sugar No. 11 och London Sugar No.5. Det är väldigt olika priser och marknader, men världshandelns sammanlänkning gör att de generellt sett bör spåra varandra. Här tittar vi på Sugar Spread Betting.

Om din mäklare är bra kan du upptäcka att du har ett val när det gäller att handla med socker. En bra mäklare kvoterat två uppsättningar priser, för NY Sugar No. 11 och London Sugar No.5. Det är väldigt olika priser och marknader, men världshandelns sammanlänkning gör att de generellt sett bör spåra varandra. Här tittar vi på Sugar Spread Betting.

För NY Sugar No.11 kvoterar de till exempel 2354,5 – 2359,5. Det första priset, 2354,5, är försäljningspriset, och om du har bestämt dig för att sälja, eller korta socker, är detta priset som du kommer att öppna ditt spel på. Säg att du väljer att satsa £6 per poäng för att priset kommer att sjunka, och att priset verkligen går ner till 2186,0 – 2191,0, då du bestämmer dig för att samla in dina vinster och stänga insatsen.

Det är enkelt att räkna ut hur mycket du har vunnit. Skillnaden i poäng som du faktiskt fick är 2354,5-2191,0, eftersom du öppnar affären till försäljningspriset och stänger det vid köppriset. Detta ger 163,5 poäng. När du satsar £6 per poäng, ger det dig en vinst på £981.

Det finns alltid en risk när du handlar, och om priset går upp istället för ner någon gång måste du stänga din satsning och minska dina förluster. Anta att priset går upp till 2393,2 – 2398,2, och det är priset som övertalar dig att ta dig ur handeln.

Nu ska du räkna ut hur mycket du förlorat. Du angav insatsen på 2354,5 och stängde den på 2398,2. Skillnaden i poäng är därför 43,7. Det totala beloppet du har förlorat är £6 per poäng gånger 43,7, vilket ger £262,20.

Den aktuella noteringen för London Sugar No.5 är 604,6 – 605,4. Det första du kanske vill notera om detta är att spreaden bara är 0,8, det är cirka 0,13%. New York-priset har en spread som är över 0,2%. Det kanske inte låter så mycket, men beroende på hur mycket du sprider handel kan denna skillnad läggas till, så om allt annat är lika ser London Sugar bättre ut.

För det här exemplet, anta att du tar en lång position till £8 per poäng. I sinom tid går priset upp och du stänger affären när priset är 653,2 – 654,0. För att räkna ut hur mycket du vann måste du helt enkelt notera öppnings- och stängningspriserna och multiplicera dem med insatsen. Eftersom det var ett köpspel var öppningskursen 605,4 och slutkursen 653,2. Det betyder att du fick 47,8 poäng totalt. Att multiplicera det gånger insatsen betyder att du vann £382,40.

Med tanke på det andra fallet, när spridningssatsningen är en förlorare, säg att priset sjönk till 581,3 – 582,1. Du stänger vadet och accepterar att du förlorade den här gången, räknar sedan ut hur mycket det har kostat dig. Insatsen öppnade på 605,4 och stängde på 581,3, en skillnad på 24,1 poäng. För din insats på £8 per poäng är dina totala förluster £192,80.

Hur man man satsar på socker

Socker upptäcktes för många århundraden sedan, och det är en populär handelsvara. Spread betting på socker ger gott om möjligheter till vinst.

Ursprunget till kommersiell produktion av socker går tillbaka till Indien, och det blev en uppskattad vara i den muslimska världen. Cirka 1000 år senare sträckte sig sockertillväxten upp till Spanien och Portugal, och detta senare land tog den till Amerika.

Socker som vi känner det, i sin raffinerade form, var en gång väldigt dyrt och sällsynt, men har nu blivit en stapelvara i de flesta dieter. Innan socker upptäcktes användes honung och frukt ofta för att söta mat. Socker kommer faktiskt från två stora källor, sockerrör och sockerbetor. Sockerrör är mest lämpad för den tropiska miljön och är en typ av gräs. Sockerbetor är bättre i tempererade klimat, som Europa och Nordamerika, men ger bara cirka 20 % av världens produktion.

Det mesta socker som produceras konsumeras i det land där det odlas, och det finns ofta olika statliga subventioner och incitament för att odla det. Det utvinns ur sockerrör i en komplex process som går ut på att kristallisera juicen till en sirap av vilken råsocker skapas, som sedan skickas till sockerraffinaderier för bearbetning och förpackning. Den alternativa sockerkällan, sockerbetor, bearbetas vanligtvis i en kontinuerlig process och behöver inte ett råsockersteg.

Sockerpriserna påverkas av flera faktorer. Det finns samhällelig oro för diabetes, karies och fetma i de flesta industriländer, och detta kan resultera i att alternativ till socker söks, vilket skulle minska efterfrågan på lång sikt. Som gröda är naturligtvis vädret en faktor i prissättningen av socker, men både sockerrör och sockerbetor behöver sina specifika och olika klimat för att trivas. Sockerbetor i tempererade zoner är känsliga för frostskador, vilket givetvis inte hotar sockerrör i tropiska områden.

På längre sikt påverkas priserna på socker av ökad efterfrågan från BRIC-länderna, särskilt Kina. När levnadsstandarden förbättras tenderar människor att ändra sin kost och detta är uppenbart i Kina där människor tenderar att spendera 30 % av inkomsterna på mat.

Biobränslen bidrar också till ökningen – regeringar i USA och Storbritannien har lovat att lägga större vikt vid bränslen som härrör från grödor för att minska beroendet av utländsk olja och minska koldioxidutsläppen. Förutom användningen av socker för att söta livsmedel finns det en marknad för att producera alternativa bränslen, såsom etanol, och Brasilien leder vägen när det gäller att producera socker för etanol, vilket anses vara mer effektivt än att försöka utvinna etanol ur majs.

George. W. Bush sa en gång att USA är beroende av olja och bör ersätta 75 % av den importerade oljan till 2025 med alternativa energikällor inklusive biobränslen. EU och Storbritannien vill att 5 % av bensin och diesel ska tillverkas av biobränslen till 2010 och kanske 10 % till 2015. Förra året tog biobränslen ungefär en tredjedel av USA:s rekordhöga majsskörd även om bränsleproduktionen från grödor ofta är ineffektiv. Etanolbränsle som används flitigt i Brasilien och alltmer i USA kan tillverkas av socker, majs, palmolja eller raps. I Brasilien tillverkas etanol mestadels av sockerrörsgrödor och alla brasilianska bilar är nu utrustade för att använda etanol som sin enda bränslekälla.

Klimatförändringarna orsakar också torka och översvämningar som minskar skördarna. Lägg därtill en ökad medvetenhet om miljön och att stormarknader ersätter plastpåsar med majs-, sockerrörs- eller stärkelseförpackningar och det finns goda argument för att priset/efterfrågan på vår söta vän sannolikt kommer att förbli stark.

Socker är alltså en komplex marknad, med influenser från såväl statliga regleringar som väderlek, och en problematisk grad av inflytande över nationsgränserna, eftersom i genomsnitt bara 20 % av sockerproduktionen skickas ut från det land där det odlas. Tillväxtmarknaderna, som Brasilien, Indien och Kina, är de största sockerproducenterna i världen, och av dessa är Brasilien klart ledande. Därför kommer eventuella avbrott eller problem som vädret i Brasilien sannolikt att ha en viss inverkan på de internationella marknaderna.

Som ett sista inflytande är det bönder fritt att plantera vad de vill varje år, så om intäkterna från socker är en besvikelse kan du förvänta dig att vissa kommer att byta gröda under det följande året. Socker är en volatil marknad, och när du sprider handelssocker måste du räkna med att notera både förluster och vinster. Se till att din handelsplan är testad och kan skydda ditt kapital.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

HANetf får tillväxtkapitalinvestering från Citi

Publicerad

den

HANetf, Europas första och ledande white-label ETF- och ETC-leverantör, tillkännagav idag en minoritetsinvestering i HANetf Holdings Limited från Citi. Citi blir aktieägare tillsammans med andra institutionella investerare Elkstone, Point72 Ventures och ThirdStream Partners.

HANetf, Europas första och ledande white-label ETF- och ETC-leverantör, tillkännagav idag en minoritetsinvestering i HANetf Holdings Limited från Citi. Citi blir aktieägare tillsammans med andra institutionella investerare Elkstone, Point72 Ventures och ThirdStream Partners.

Investeringen återspeglar styrkan i HANetfs white-label ETF-verksamhet, som fortsätter att uppleva en exempellös tillväxt och dominerande marknadsandel. Citis investering följer en omfattande due diligence-process, vilket understryker HANetfs robusthet i alla aspekter av dess verksamhet. Investeringen belyser den växande relevansen av ETF-white-labeling som ett av de snabbast växande segmenten inom tillgångsförvaltningsbranschen.

HANetf, som redan är lönsamt, kommer att använda de nya investeringsintäkterna för att accelerera sina tillväxtplaner för att dra nytta av det exponentiella intresset från europeiska och globala tillgångsförvaltningsföretag som vill gå in på den europeiska ETF-marknaden. HANetf erbjuder redan white label-ETF-tjänster till 22 kunder av totalt 131 varumärken som är aktiva inom den europeiska ETF-branschen, vilket representerar över 16 % av marknaden. Antalet företag som går in på marknaden förväntas öka med växande intresse från traditionella aktiva förvaltare, och investeringen kommer att göra det möjligt för HANetf att bygga upp kapacitet och infrastruktur inför den förväntade vågen av nya fondförvaltare, och att bygga ut sina Irish Manco och MIFID företag.

White label-ETF-plattformar sänker inträdesbarriärerna för kapitalförvaltare och driver rekordnivåer av nyemissioner i hela Europa. Under de senaste 24 månaderna har HANetf sett en snabb tillväxt av nya kunder, ETF-lanseringar och förvaltat kapital.

På ett årsbasis har HANetfs förvaltade tillgångar nästan fördubblats och motsvarar nu över 7,7 miljarder dollar. Sedan den 1 januari 2025 har HANetfs förvaltade tillgångar vuxit med 63,3 %, vilket vida överstiger den europeiska ETF-marknadens tillväxt på 17,7 procent.

HANetf har befäst sin roll som en viktig pelare i Europas ETF-infrastruktur och tillhandahåller den operativa ryggraden för ett växande antal ETF-emittenter för första gången. Plattformen stöder nu över 20 ETF-emittenter, inklusive välkända företag som Jupiter Asset Management och Guinness Global Investors, med ytterligare två stora namn inom europeisk kapitalförvaltning som kommer ut på marknaden efter sommaren.

HANetf har blivit den ledande white-label-partnern för kapitalförvaltare att gå med i Europas snabbt växande ETF-strategier som optionsintäkter, aktiva aktier och räntor samt tematiska investeringar. Med över 1 000 börshandlade fondprodukter (ETP) tillsammans i Europa, expertis inom flera tillgångar inom alla större ETP-typer och cirka 400 års kombinerad ETF-erfarenhet erbjuder HANetf det bredaste teamet av ETF-experter inom den europeiska white label-branschen för ETF:er. Som den längst etablerade white label-ETF-utgivaren i Europa fortsätter HANetf att stödja ett växande utbud av innovativa kapitalförvaltare när de lanserar differentierade strategier på marknaden.

Hector McNeil och Nik Bienkowski, medgrundare och VD:ar för HANetf, kommenterade: ”Citis investering är en milstolpe för HANetf. Den visar styrkan i vår expertis, tillväxten av white label för ETFer och HANetfs betydelse inom det europeiska ETF-ekosystemet.

Vi har alltid trott att white label för ETF:er skulle bli en central del av ekosystemet för kapitalförvaltning och service, precis som det har gjort tidigare inom den bredare fondbranschen.” Vi är stolta över att lägga till Citi till vår kapitaliseringstabell tillsammans med andra högkvalitativa institutionella investerare som Point72, Elkstone och ThirdStream, som har varit investerare i HANetf sedan 2017.

”Vi återinvesterar redan vinsterna från vår tillväxt och denna investering kommer att göra det möjligt för oss att exponentiellt öka kapaciteten på vår egen plattform tidigare, för att bygga ut HANetfs kapacitet i takt med att fler kunder fortsätter att välja HANetf för att lansera ETFer före andra ETF-lanseringsalternativ.”

Andrew Jamieson, global chef för ETF-produkter och Citi Velocity ETFer, Citis nya ETF-emissionsplattform, tillade: ”Att investera i och samarbeta med HANetf kompletterar våra ETF-kapaciteter heltäckande och skiljer oss från mängden. Som den enda globala organisationen som kan leverera ett helt ETF-ekosystem kring den blivande emittenten, erbjuder vi en sömlös operativ anslutning för våra stora kapitalförvaltare som vill lansera ETFer i Europa, och kan nu dra nytta av HANetfs expertis för att leverera den bästa lösningen i världen.”

Fortsätt läsa

Nyheter

CHSD ETF satsar på korta japanska statsobligationer

Publicerad

den

UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITS ETF (JPY) A-acc (CHSD ETF) med ISIN LU2098179695, försöker följa Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year-index. Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year-index följer japanska statsobligationer i lokal valuta. Löptid: 1-3 år. Betyg: Investment Grade.

UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITS ETF (JPY) A-acc (CHSD ETF) med ISIN LU2098179695, försöker följa Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year-index. Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year-index följer japanska statsobligationer i lokal valuta. Löptid: 1-3 år. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,15 % p.a. UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITS ETF (JPY) A-acc är den enda ETF som följer Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Årsindex. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras.

UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITS ETF (JPY) A-acc är en stor ETF med tillgångar på 561 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 3 april 2020 och har sin hemvist i Luxemburg.

Översikt

Delfondens mål är att spåra, före utgifter, pris- och inkomstutvecklingen för Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year Index (Total Return) (denna delfonds ”Index”).

Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year Index spårar Japans statsskuld i lokal valuta med fast ränta, med mellan 1 och upp till, men inte inklusive, 3 år kvar till löptid.

Delfonden kommer att ta en exponering mot komponenterna i sitt index.

Dessutom syftar valutasäkrade andelsklasser till att minska effekten av valutafluktuationer mellan deras referensvaluta och indexvalutan.

Fonden förvaltas passivt.

Handla CHSD ETF

UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITS ETF (JPY) A-acc (CHSD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Bolsa Mexicana de ValoresMXNJT13N
Borsa ItalianaEURJT13
London Stock ExchangeGBXJT13
SIX Swiss ExchangeJPYJT13
XetraUSDCHSD

Största innehav

VärdepapperKupongFörfallodagISINValutaVikt %
JAPAN 0.10000% 16-20.12.260.1020.12.2026JP1103451GC0JPY4.62
JGB 0.1 09/20/260.1020.09.2026JP1103441G98JPY4.47
JAPAN 0.40000% 15-20.09.250.4020.09.2025JP1103401F97JPY4.44
JAPAN 0.10000% 16-20.03.260.1020.03.2026JP1103421G35JPY4.37
JGB 0.1 03/20/270.1020.03.2027JP1103461H35JPY4.33
JAPAN 0.30000% 15-20.12.250.3020.12.2025JP1103411FC6JPY4.32
JAPAN 0.00500% 22-20.06.270.0020.06.2027JP1051531N75JPY4.29
JGB 0.1 06/20/260.1020.06.2026JP1103431G66JPY4.22
JGB 0.1 09/20/250.1020.09.2025JP1051451LA6JPY4.17
JAPAN GOVERNMENT FIVE YEAR BOND 0.00500% 20.09.260.0020.09.2026JP1051491MA0

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

ETF-noteringar på Xetra och Börse Frankfurt

Publicerad

den

Regan Total Return Income Fund UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar främst i bolånebaserade värdepapper (RMBS) som handlas på reglerade marknader. Emittenterna är huvudsakligen baserade i Nordamerika. Portföljförvaltaren använder bottom-up-analys för att identifiera undervärderade värdepapper.

Regan Total Return Income Fund UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar främst i bolånebaserade värdepapper (RMBS) som handlas på reglerade marknader. Emittenterna är huvudsakligen baserade i Nordamerika. Portföljförvaltaren använder bottom-up-analys för att identifiera undervärderade värdepapper.

SPDR S&P 400 U.S. Mid Cap UCITS ETF investerar i en portfölj med de 400 största medelstora företagen på den amerikanska aktiemarknaden. Viktningen av ett företag är begränsad till maximalt 20 procent. Investerare kan också köpa ETFen i den valutasäkrade aktieklassen.

NamnISIN
Kortnamn
AvgiftUtdelnings-
policy
Regan Total Return Income Fund UCITS ETFIE000TD32PU3
MBSR (EUR)
0,75%Ackumulerande
SPDR S&P 400 U.S. Mid Cap UCITS ETF (Dist)IE000UYVEVN3
US4D (EUR)
0,30%Utdelande
SPDR S&P 400 U.S. Mid Cap EUR Hdg UCITS ETF (Dist)IE000G8WOLX8
US4E (EUR)
0,35%Utdelande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 468 ETFer, 202 ETCer och 260 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

21Shares

Populära