Följ oss

Nyheter

Skräckindexet visar på en självbelåten börs

Publicerad

den

. Skräckindexet CBOE Volatility Index eller VIX som det också kallas för, visar på en självbelåten börs där aktiehandlarna nu laddar för en omställning.

Den amerikanska aktiemarknaden som är den som drar resten av världens börser, visar just nu ett väldigt stort förtroende, kanske rent av för stort. Skräckindexet CBOE Volatility Index eller VIX som det också kallas för, visar på en självbelåten börs där aktiehandlarna nu laddar för en omställning.

Under de tre senaste månaderna har alla börshandlade produkter som ger investerarna en exponering mot VIX minskat i värde,

iPath S&P 500 VIX Short Term Futures ETN (NYSEArca: VXX) med 35.8 %
ProShares VIX Short-Term Futures ETF (NYSEArca: VIXY) med 35.8 %
VelocityShares Daily Long VIX Short-Term ETN (NYSEArca: VIIX) med 35.7 %
REX VolMAXX Long VIX Weekly Futures Strategy ETF (BATS: VMAX) med 43,4 procent

VIX, eller CBOE Volatility Index, handlas nu kring 10,6 den lägsta nivån sedan i juli 2014.

Vissa tror emellertid att vi sett en topp

När aktiemarknaden når nya toppnoteringar, Dow Jones handlades till exempel till över 20 000 för första gången någonsin i veckan, så tror vissa investerare att vi har sett en topp och de väljer därför att satsa på en kraftig omställning på börsen.

Fler och fler investerare trpr att det finns mer volatilitet på nedsidan än normalt, och att volatiliteten på uppsidan är begränsad. VXX, den största av de börshandlade fonder som ger en exponering mot VIX har enligt uppgifter från FactSet sett inflöden om mer än 200 MUSD, den högsta siffran sedan oktober 2016.

Samtidigt är förhållanden mellan puts (säljoptioner) och calls (köpoptioner) nere på sin lägsta nivå under det senaste året vilket skulle kunna tyda på att aktiemarknaden är försiktiga med att tro på snabba svängningar efter rallyt på de amerikanska marknaderna efter president Donald Trumps påverkan på mer riskfyllda tillgångar. De ökade satsningarna på VIX kan komma att kvarstå även om volatilitetsindexet fortsätter att befinna sig långt under de statistiska nivåer som detta index har handlats till under de senaste två åren. Är det lugnet före stormen? Volatilitet uppstår vanligtvis när ingen förväntar sig att det skall ske, och då ofta i samband med en självbelåten börs.

Det finns för mycket självbelåtenhet i marknaden

Vincent Chailley, CIO på London-baserade H2O Asset Management säger att han anser att det finns för mycket självbelåtenhet på aktiemarknaden. Varje dålig nyhet från Vita Huset innebär att det finns små vinster att göra, men ännu mer att förlora.

En annan signal som tyder på en enorm säkerhet är att hedgefonder och andra stora spekulanter har ökat sin korta positioner, blankningar på VIX till den högsta nivån sedan den 6 september. Det tyder på att de tror att kan falla ytterligare, eller att aktiemarknaden kan komma att ytterligare fart. När du har sådana omfattande korta nettopositioner på marknaden är det att betrakta som en röd flagga för volatiliteten på marknaden säger Ramon Verastegui, på Société Générale.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IUME ETF investerar i amerikanska aktier med momentum

Publicerad

den

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IUME?

Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).

Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.

Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.

Handla IUME ETF

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIUME
SIX Swiss ExchangeUSDIUME

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology7.45US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.06US0378331005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples3.09US7427181091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.09US5324571083USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.94US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.91US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples2.79US7134481081USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.63US67066G1040USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.57US1101221083USD
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCInformation Technology2.34US0530151036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Investeringar i solenergi närmar sig samma nivåer som oljeinvesteringar

Publicerad

den

EQM Indexes säger att investeringar i solenergin stiger till rekordhöga nivåer av den globala energimixen och når oljeinvesteringar. Senior rådgivare för EQM Indexes Steve Derkash ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att prata om gruppens månatliga solenergirapport och hur solenergiinvesteringar tenderar att gå om oljeinvesteringar 2023.

Solar Energy UCITS ETF ”TANN” strävar efter att erbjuda ren exponering mot den snabbt växande globala solenergiindustrin, genom att följa EQM Global Solar Energy Index som är fokuserat på företag som får betydande intäkter från solenergirelaterad affärsverksamhet.

Handla TANN ETF

HANetf Solar Energy UCITS ETF (TANN ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

BOLD gör sin månatliga ombalansering

Publicerad

den

Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.

Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.

Att göra smartare kryptoindex för ETF-emittenter

Vinter är en reglerad indexleverantör specialiserad på kryptotillgångar. Vi konstruerar, beräknar och underhåller index som spåras av finansiella produkter.

Utforska vårt indexerbjudande eller se våra kunders produkter för att se hur ett Vinter-index kan hjälpa fonder och kapitalförvaltare att skaffa fler tillgångar och konkurrera på produkter snarare än avgifter.

Fortsätt läsa

Populära