Följ oss

Nyheter

Så här kan Du investera på börsen i Filippinerna

Publicerad

den

Så här kan Du investera på börsen i Filippinerna

Så här kan Du investera på börsen i Filippinerna. Minns du när BRIC-länderna var som allra hetast? BRIC står för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Med undantag för Indien så har dessa länder det kämpigt just nu, något som främst hänför sig till en minskad global efterfrågan på varor och tjänster. Brasilien och Ryssland tar stryk på energisidan, och Kina är överbyggd och överbelånade samtidigt som landets konsumenter minskar sina utgifter.

Det är möjligt att du aldrig har hört talas om Association of Southeast Asian Nations (ASEAN). Du kanske vill bekanta sig med det. Inom en snar framtid kan innebära risker på grund av en global deflation miljö, och då kan ASEAN-länderna presentera en hel del långsiktig tillväxtpotential. ASEAN består av Singapore, Malaysia, IndonesienThailand och Filippinerna. Filippinerna har en utmärkt långsiktig tillväxtpotential och investmentbanker förutspår en tillväxt på sex procent i landets bruttonationalprodukt under det andra halvåret 2016. Det är kanske inte exakt rätt tillfälle att köpa in sig på aktiemarknaden i Filippinerna, men det är definitivt värt att ha landet på bevakningslistan. Det bästa sättet att investera på börsen i Filippinerna är via en börshandlad fond, en ETF.

Hög exponering

Det bästa sättet att investera i Filippinerna är, i alla fall för den genpmsnittliga investeraren, genom att köpa den börshandlade fonden som heter iShares MSCI Philippines (NYSEArca: EPHE). 99,64 procent av denna ETFs nettotillgångarna ger exponering mot Filippinerna. Majoriteten av tillgångarna består av fastigheter (25,36 procent), Finansiella tjänster (14,30 procent) och cykliska konsumentvaror (14,21 procent). EPHE är dessutom en likvid ETF, cirka 400 000 andelar omsätts dagligen på NYSE. Driftskostnadsprocenten ligger på 0,62 procent samtidigt som denna ETF har en direktavkastning på 0,95 procent.

Geografisk diversifiering

Om du föredrar en mer balanserad fördelning till tillväxtmarknader kan Powershares DWA Emerging Markets Momentum Portfolio ETF (NYSEArca: PIE) vara ett alternativ. PIE har exponering på 13,62 procent exponering mot Filippinerna och följer Dorsey Wright Emerging Markets Tekniska Leaders Index som består av 100 Large Cap-aktier på tillväxtmarknader. Detta index inkluderar emellertid också aktier i Kina, Brasilien och Ryssland varför fördelningen inte är optimal för den som inte vill köpa aktier i de så kallade BRICs-ekonomierna. PIE kan erbjuda geografisk spridning, men inte de rätta geografiska områdena. Driftskostnadsprocenten ligger på 0,90 procent.

ASEAN exponering

För den som vill ha en exponering mot Asean-länderna kan Global X Southeast Asia ETF (NYSEArca: ASEA) vara ett alternativ. ASEA försöker replikera utvecklingen av de största och mest likvida aktierna som handlas på aktiemarknaderna i Singapore, Malaysia, Indonesien, Thailand och Filippinerna. Denna börshandlade fonder ger sina ägare en direktavkastning om 3,48 procent, men är i gengäld mycket illikvid, det omsätts cirka 12 000 andelar per dag. Driftskostnadsprocenten på 0,65 % är något högre än genomsnittet.

Slutsats

Det finns många ETFeer som erbjuder exponering mot aktier i Filippinerna, men de flesta är illikvida. De närmaste åren kan medföra vissa utmaningar för Sydostasien på grund av en global deflationsmiljö, men Filippinerna är inte så pass beroende av Kina som många andra av regionens länder vilket borde göra det mer motståndskraftig än de flesta ekonomier.

Problemet är att uppfattningen sannolikt fortfarande kommer att ha en inverkan. Lyckligtvis är den långsiktiga historien för Filippinerna intakt, och det bör lägga fram en fenomenal inkörsport vid något tillfälle under de närmaste åren. Om du vill hoppa in på börsen i Filippinerna nu kan det vara värt att överväga EPHE framför andra alternativ, men vara beredd på att Du då får volatilitet i Din portfölj.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära