Följ oss

Nyheter

Så här kan Du investera på börsen i Filippinerna

Publicerad

den

Så här kan Du investera på börsen i Filippinerna

Så här kan Du investera på börsen i Filippinerna. Minns du när BRIC-länderna var som allra hetast? BRIC står för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Med undantag för Indien så har dessa länder det kämpigt just nu, något som främst hänför sig till en minskad global efterfrågan på varor och tjänster. Brasilien och Ryssland tar stryk på energisidan, och Kina är överbyggd och överbelånade samtidigt som landets konsumenter minskar sina utgifter.

Det är möjligt att du aldrig har hört talas om Association of Southeast Asian Nations (ASEAN). Du kanske vill bekanta sig med det. Inom en snar framtid kan innebära risker på grund av en global deflation miljö, och då kan ASEAN-länderna presentera en hel del långsiktig tillväxtpotential. ASEAN består av Singapore, Malaysia, IndonesienThailand och Filippinerna. Filippinerna har en utmärkt långsiktig tillväxtpotential och investmentbanker förutspår en tillväxt på sex procent i landets bruttonationalprodukt under det andra halvåret 2016. Det är kanske inte exakt rätt tillfälle att köpa in sig på aktiemarknaden i Filippinerna, men det är definitivt värt att ha landet på bevakningslistan. Det bästa sättet att investera på börsen i Filippinerna är via en börshandlad fond, en ETF.

Hög exponering

Det bästa sättet att investera i Filippinerna är, i alla fall för den genpmsnittliga investeraren, genom att köpa den börshandlade fonden som heter iShares MSCI Philippines (NYSEArca: EPHE). 99,64 procent av denna ETFs nettotillgångarna ger exponering mot Filippinerna. Majoriteten av tillgångarna består av fastigheter (25,36 procent), Finansiella tjänster (14,30 procent) och cykliska konsumentvaror (14,21 procent). EPHE är dessutom en likvid ETF, cirka 400 000 andelar omsätts dagligen på NYSE. Driftskostnadsprocenten ligger på 0,62 procent samtidigt som denna ETF har en direktavkastning på 0,95 procent.

Geografisk diversifiering

Om du föredrar en mer balanserad fördelning till tillväxtmarknader kan Powershares DWA Emerging Markets Momentum Portfolio ETF (NYSEArca: PIE) vara ett alternativ. PIE har exponering på 13,62 procent exponering mot Filippinerna och följer Dorsey Wright Emerging Markets Tekniska Leaders Index som består av 100 Large Cap-aktier på tillväxtmarknader. Detta index inkluderar emellertid också aktier i Kina, Brasilien och Ryssland varför fördelningen inte är optimal för den som inte vill köpa aktier i de så kallade BRICs-ekonomierna. PIE kan erbjuda geografisk spridning, men inte de rätta geografiska områdena. Driftskostnadsprocenten ligger på 0,90 procent.

ASEAN exponering

För den som vill ha en exponering mot Asean-länderna kan Global X Southeast Asia ETF (NYSEArca: ASEA) vara ett alternativ. ASEA försöker replikera utvecklingen av de största och mest likvida aktierna som handlas på aktiemarknaderna i Singapore, Malaysia, Indonesien, Thailand och Filippinerna. Denna börshandlade fonder ger sina ägare en direktavkastning om 3,48 procent, men är i gengäld mycket illikvid, det omsätts cirka 12 000 andelar per dag. Driftskostnadsprocenten på 0,65 % är något högre än genomsnittet.

Slutsats

Det finns många ETFeer som erbjuder exponering mot aktier i Filippinerna, men de flesta är illikvida. De närmaste åren kan medföra vissa utmaningar för Sydostasien på grund av en global deflationsmiljö, men Filippinerna är inte så pass beroende av Kina som många andra av regionens länder vilket borde göra det mer motståndskraftig än de flesta ekonomier.

Problemet är att uppfattningen sannolikt fortfarande kommer att ha en inverkan. Lyckligtvis är den långsiktiga historien för Filippinerna intakt, och det bör lägga fram en fenomenal inkörsport vid något tillfälle under de närmaste åren. Om du vill hoppa in på börsen i Filippinerna nu kan det vara värt att överväga EPHE framför andra alternativ, men vara beredd på att Du då får volatilitet i Din portfölj.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.