Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

En ökad satsning på tillverkningsindustrin gör att Mexiko växer

Publicerad

den

Kina har varit, och kommer sannolikt att fortsätta att vara världens största tillverkningsnav. Mexiko är emellertid geografiskt bättre positionerade än Kina som tillverkningsdestination för USA-baserade produkter. Denna fördel kan sannolikt göra Mexiko till ett bra val för tillverkning. En ökad satsning på tillverkningsindustrin gör att Mexiko växer.

Kina har varit, och kommer sannolikt att fortsätta att vara världens största tillverkningsnav. Mexiko är emellertid geografiskt bättre positionerade än Kina som tillverkningsdestination för USA-baserade produkter. Denna fördel kan sannolikt göra Mexiko till ett bra val för tillverkning. En ökad satsning på tillverkningsindustrin gör att Mexiko växer.

Mexiko har en ung befolkning i arbetsför ålder. Data från Världsbanken visar att cirka två tredjedelar av landets befolkning är mellan 15 och 64 år. Mexikos uppkomst som en tillverkningsdestination kan göra en defensiv, konsumentinriktad ETF till ett mycket attraktivt investeringsval.

Genom att studera de vanligaste globala destinationer för outsourcad tillverkning, dyker många framstående exempel upp: Kina, Malaysia, Singapore, Japan, Taiwan, USA, Brasilien, Colombia, Mexiko, Iran, Sydkorea och Vietnam, till att börja med:

(Klicka för att göra bilden större) Källa: CIA Factbook

Kina är inte det billigaste tillverkningsvalet i fråga om arbetskostnader. Däremot har landet utvecklat sin tillverkningsexpertis över tiden och använder ett relativt billigare arbetskraftsutbud på grund av landets massiva befolkning. Kina kan också dra fördel av en mogen försörjningskedja och ett brett tillverkningsekosystem som gör det möjligt för företag att producera flera produkter eller komponenter med Kina som en one-stop-shop.

Dessa konkurrensfördelar gör det svårare för andra länder att konkurrera effektivt med Kina, även om deras arbetskraft i sig är mycket billigare. Det är ingen av dessa länder, utöver USA, som ligger så pass nära en av de största konsumentmarknaderna i världen som Mexiko gör. Detta gör Mexiko till den optimala tillverkaren för de nordamerikanska marknaderna, geografiskt sett.

Varför Mexiko?

Tillgången på arbetskraft och hållbarhet. Baserat på data från Världsbanken uppgick Mexikos befolkning till 122,3 miljoner människor vid folkräkningen 2013.

De senaste uppskattningar befolkningen i 125 236 000. Av de 125 miljoner människor, 65,8% är i åldern 15 och 64, som visas i nedanstående tabell. Senare uppskattningar visar på att befolkningen har ökat till 125,23 miljoner. Av dessa 125 miljoner är 65,8 procent i åldern mellan 15 och 64 som synes i nedanstående tabell.

(Klicka för att göra bilden större) Källa: Världsbanken

Med 66 procent av befolkningen i arbetsför ålder har Mexiko en tillräckligt kraftfull arbetskraft för att kunna möta en eventuell ökning av efterfrågan. Vidare beräknas Mexikos befolkning öka till omkring 150 miljoner – en ökning med nästan 23 procent – fram till och med 2050, som framgår i diagrammet nedan. Om den procentuella fördelningarna i de indikatorer som anges i tabellen ovan inte avviker kraftigt, kommer Mexiko att ha ett ännu större antal unga medborgare, i arbetsför ålder. Denna demografiska fördelning gör landet attraktivt som en billig tillverkning destination.

Befolkning, fertilitet och dödlighet

(Klicka för att göra bilden större) Källa: Världsbanken

Även om fertilitetstalen för Mexiko har minskat sedan toppnoteringarna på 1970-talet, ligger den på 2,27 procent och spås ha legat på drygt två procent 2015, vilket är högt jämfört med många andra länder. Enligt CIAs Factbook rankas den mexikanska feriliteten som den 94e högsta fruktsamheten i världen. Detta höga födelsetal förklarar en beräknad befolkningstillväxt på 23 procent fram till och med 2050, vilken tillsammans med den sjunkande dödligheten (diagram 1 ovan) tyder på att Mexiko är väl positionerat för att hantera efterfrågan på arbetskraft i tillverkningssektorn i framtiden.

Ökande utländska investeringar i tillverkningssektorn

Enligt en rapport från Ernst & Young har utländska investeringar i tillverkningsindustrin – särskilt inom bilindustrin – ar skapat mer än 100 000 arbetstillfällen i Mexiko sedan 2010. De globala fordonstillverkarna har annonserat att de har för avsikt att investera 12m7 miljarder dollar i Mexiko under de tre kommande åren enligt Center for Automative Research in Ann Arbor, Michigan. Detta omfattar två miljarder dollar från Nissan Motor (OTCPK: NSANY) för en anläggning i Aguascalientes – Nissans tredje fabrik i Mexiko. Andra biltillverkare som öppnar mexikanska fabriker är Mazda och Honda (NYSE: HMC).

Politiskt stöd och tillströmningen av nya skickliga talanger.

Det är klart att den mexikanska regeringen går vidare eftertänksamt att utveckla nya regler och att skapa den tillsyn som krävs för att hantera landets tillväxt framöver. Enligt uppgifter från Unesco och förklaringar från Bloomberg, har Mexiko cirka 4,9 ingenjörer per 1 000 personer, jämfört med 3,6 i USA. Sedan 2002 har Mexiko fördubblat antalet tvååriga högskolor och fyraåriga universitet. Mexikos högre utbildningssystem producerar nu fler ingenjörer varje år än sina motsvarigheter i Tyskland eller Brasilien.

Hur investera i Mexiko?

Även om det finns olika sätt att dra nytta av Mexikos växande tillverkningsindustri så är vi övertygade om att en börshandlad fond fungerar bäst för de allra flesta investerarna. Det finns till och med inverterade börshandlade fonder för den som har den motsatta åsikten. Förutom de vanliga fördelarna med en ETF, användarvänlighet, låga avgifter och skattefördelar gör en inverterad ETF det möjligt att ta en kort position, att blanka en marknad. En sådan ETF är ProShares UltraShort MSCI Mexico Cpd IMI (NYSEArca: SMK). Denna ETF ger en god, om än en omvänd, representation av den mexikanska aktiemarknaden. Var emellertid medveten om likviditeten inte alltid är den bästa, något som gör att spreaden kan bli hög.

Annars är de ETFer som har en exponering mot den mer defensiva konsumentsektorn att föredra med tanke på både befolkningspyramid och den snabbt växande tillverkningsindustrin. Anledningen till detta är enkel, tillverkningsindustrin i Mexiko tjänar pengar på i första hand exporten. Potentialen ligger därför i mer arbeten och mer pengar som spenderas i den mexikanska ekonomin. I takt med att tillverkningsindustrin ökar i omfattning och den mexikanska befolkningen blir fler och fler kommer konsumenternas konsumtion vara en av de största och snabbast växande värdedrivarna för landets ekonomi. Mer pengar i en ekonomi vars befolkning ökar är ett bra recept för ökad konsumtion.

MSCI Mexico Quality Mix ETF

(Klicka för att göra bilden större) Källa: ETFdn.com

QMEX, eller SPDR MSCI Mexico Quality Mix ETF (NYSEArca: QMEX) som det formella namnet är, erbjuder investerare en börshandlad fond med fokus på några av de grundläggande mänskliga behoven, något som kommer att öka i efterfråga när befolkningsmängden stiger. Av det totala kapitalet i QMEX, är 37 procent investerade i konsumentsektorn. Det är i första hand företag som tillverkar livsmedel, drycker, hushållstjänster och personliga produkter, men också förpackningar, tobak och utbildning.

Totalt har QMEX allokerat 97 procent av sitt kapital till konsumentsektorn, kommunikationstjänster, basmaterial, konsument cykliska, industriföretag och finansiella tjänster vilket gör denna börshandlade fond väl positionerat för att dra nytta av den ökande konsumtionen som följer befolkningstillväxten. QMEX har ingen exponering mot oljesektorn då inga sådana företag handlas på den mexikanska aktiemarknaden.

Nackdelar med att investera i Mexiko

Mexiko har ett ungt men växande ekosystem för tillverkning. Låga tillverkningskostnader är mer än att bara se till stigande (eller fallande) arbetskraftskostnader. Företagen behöver en hel del material att slutföra tillverkningen av en viss del. Det pris till vilken de kan skaffa råvaror är en stor faktor för avgör om tillverkningen i en viss region är kostnadseffektiv eller inte.

Förekomsten av många fabriker leder till ett billigare ekosystem för tillverkarna. Detta är en fördel då Mexiko är ett land som fortfarande befinner sig under utveckling. När allt fler företag börjar bygga anläggningar och fabriker kommer andra företag att följa efter och öppna sina egna anläggningar och fabriker i samma områden. En ökad satsning på tillverkningsindustrin gör att Mexiko växer eftersom andra företag kommer att etablera sig för att dra fördel av ekosystemet som flera företag innebär.

Fraktkostnaderna för multinationella företag. Multinationella företag som vill ha en stark närvaro i Kina tvingas bära fraktkostnader. Som ett resultat kommer inte de företag vars största marknad är Kina att finna en etablering i Mexiko optimal. Detta är en utmaning eftersom Kina är en av världens största marknader, och många företag arbetar för att vinna marknadsandelar där, eller hoppas att komma in på den kinesiska marknaden i framtiden. Denna önskan om en andel av den kinesiska marknaden skulle kunna avskräcka företag från att se Mexiko som ett optimalt tillverkningsnav.

Låg produktivitet kan öka de relativa produktionskostnaderna. Mexikanska ingenjörer i genomsnitt har mindre erfarenhet än amerikanska ingenjörer har. Ingenjörer i Mexiko har varit på jobbet i genomsnitt åtta år, jämfört med 25 år i den amerikanska delstaten Michigan där en stor del av fordonsfabrikerna finns. Enligt Cary Leslie, chef för teknik för Chrysler-koncernen i Mexiko, tar det vanligtvis motsvarande 1,3 ingenjörer i Mexiko för att göra samma arbete som en amerikansk ingenjör gör. Leslie tillade att arbetskostnaderna, inklusive förmåner, för mexikanska ingenjörer bara utgör 40 procent av de amerikanska ingenjörernas kostnader.

Sammanfattning

Mexiko erbjuder följande fördelar för företag med inriktning på den amerikanska marknaden:

Stabil löneökningar (lågkostnadsfördel jämfört med utländska konkurrenter)
Fortsatta produktivitetsvinster (inflöde av nya talanger, vilket kan leda till bättre kvalitet och stabilare löner)
Stabil valutakurs (minskar kostnaderna för valutasäkring)
Närhet till USA (världens näst största konsumentmarknad, vilket dramatiskt minskar transportkostnaderna)
Fortsatt arbetskraftsutbud (genom en stark befolkningstillväxt)
Stödjande regeringspolitik

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SAVR inför maxcourtage på 99 kronor

Publicerad

den

Internetmäklaren SAVR kickar igång veckan med några fantastiska nyheter: SAVR introducerar ett tak för det courtage deras kunder betalar som ligger på låga 99 kronor, något som gäller samtliga marknader. Flera konkurrenter har maxcourtage sedan tidigare, men det är begränsat till Norden.

Internetmäklaren SAVR kickar igång veckan med några fantastiska nyheter: SAVR introducerar ett tak för det courtage deras kunder betalar som ligger på låga 99 kronor, något som gäller samtliga marknader. Flera konkurrenter har maxcourtage sedan tidigare, men det är begränsat till Norden.

Med andra ord ligger det courtage som kunder på SAVR betalar alltid mellan 1 och 99 kronor– oavsett vilken marknad du handlar på.

Huvudsakliga USP är

  • 99kr max för alla marknader (konkurrenterba har bara ”fast pris” för Norden)
  • Maxcourtage gäller samtliga aktiemarknader som SAVR erbjuder handel på – och så klart ETFer.
  • Justerar automatiskt om du gör mindre transaktioner (då blir det en %), så du löper ingen risk att betala 99kr för en 1000kr transaktion (”automatiskt courtage”). Det finns alltså inte courtageklasser att hålla reda på hos SAVR.

Fortsätt läsa

Nyheter

WINS ETF ger exponering mot industriföretag från hela världen

Publicerad

den

iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WINS ETF) med ISIN IE00BJ5JP659, försöker följa MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index följer industrisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WINS ETF) med ISIN IE00BJ5JP659, försöker följa MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index följer industrisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 42 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.

Varför WINS?

Exponering för stora och medelstora företag på utvecklade marknader involverade i tillverkning och distribution av kapitalvaror, tillhandahållande av kommersiella tjänster och leveranser och tillhandahållande av transporttjänster

Designad för investerare som vill ha exponering mot World Industrials Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.

Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarliga ESG-relaterade kontroverser

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index.

Handla WINS ETF

iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WINS ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDWINS
SIX Swiss ExchangeUSDWINS

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
SUSCHNEIDER ELECTRICIndustri4.18FR0000121972EUR
ABBNABB LTDIndustri3.59CH0012221716CHF
RELRELX PLCIndustri3.55GB00B2B0DG97GBP
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCIndustri3.55US0530151036USD
TTTRANE TECHNOLOGIES PLCIndustri2.97IE00BK9ZQ967USD
8001ITOCHU CORPIndustri2.97JP3143600009JPY
SIESIEMENS N AGIndustri2.11DE0007236101EUR
GEGE AEROSPACEIndustri2.08US3696043013USD
BRBROADRIDGE FINANCIAL SOLUTIONS INCIndustri1.95US11133T1034USD
CNRCANADIAN NATIONAL RAILWAYIndustri1.92CA1363751027CAD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Europe’s defence awakening: strengthening security amid global shifts

Publicerad

den

The race to bolster European defence capabilities is well underway. Since the invasion of Ukraine, European leaders have intensified calls for increased defence spending. The continent, long reliant on US security guarantees, is now facing a critical inflection point. Recent moves by the US administration to engage with Russia without consulting its European allies or Ukraine have underscored the urgent need for Europe to take charge of its own defence. This geopolitical reality has forced European leaders to acknowledge that relying on US support is no longer a guaranteed strategy, accelerating discussions on independent military capabilities and funding mechanisms.

The race to bolster European defence capabilities is well underway. Since the invasion of Ukraine, European leaders have intensified calls for increased defence spending. The continent, long reliant on US security guarantees, is now facing a critical inflection point. Recent moves by the US administration to engage with Russia without consulting its European allies or Ukraine have underscored the urgent need for Europe to take charge of its own defence. This geopolitical reality has forced European leaders to acknowledge that relying on US support is no longer a guaranteed strategy, accelerating discussions on independent military capabilities and funding mechanisms.

Why is European defence spending rising?

For decades, the US has outspent Europe on defence, contributing more than two-thirds of NATO’s[1] overall budget. However, NATO estimates that in 2024, 23 out of 32 members met the 2% GDP[2] defence spending target, compared to just seven members in 2022 and three in 2014[3]. More ambitious goals are being discussed. Poland is leading the way with a 4.12% of GDP defence budget, while discussions at NATO suggest some countries may need to increase spending to 3% or higher1.

Figure 1: NATO allies defence spending following Russia’s invasion of Ukraine

Source: Atlantic Council, WisdomTree. 2024 numbers are estimates. Iceland excluded as it does not have a standing army. Historical performance is not an indication of future performance and any investments may go down in value.

Adding another layer of complexity is the US Department of Government Efficiency (DOGE) initiative, which is beginning to reshape US defence priorities. The shift from cost-plus to fixed-price contracts under DOGE is putting financial pressure on defence companies most exposed to the US, which may see constraints on long-term spending commitments. This could have two contrasting effects: while it may limit US capability to fund European defence through NATO, it could also drive European nations to increase domestic procurement and reduce dependency on US defence systems.

Additionally, emerging security threats, including cyber warfare, artificial intelligence (AI)-driven military technology, and the growing presence of authoritarian regimes, have reinforced the need for increased defence investments. Europe’s reliance on outdated Cold War-era military equipment is another critical factor, pushing leaders to modernise their arsenals.

How will Europe fund its defence expansion?

Ramping up defence spending is a monumental task, especially given high sovereign debt levels across Europe. Yet, leaders are exploring creative solutions to secure the necessary funding. One approach is to reallocate existing European Union (EU) budgets, with discussions centring on repurposing unspent Cohesion Funds and Recovery and Resilience Facility (RRF) loans. However, legal restrictions within EU treaties may limit their direct application to military expenditures.

Another potential route is the issuance of European Defence Bonds, mirroring the successful NextGenerationEU pandemic recovery fund. By pooling resources at the EU level, this could offer a coordinated and cost-effective funding mechanism.

At the same time, private investment and public-private partnerships are gaining traction. Defence contractors and institutional investors are increasingly seen as strategic partners in financing large-scale projects, particularly in weapons systems, cyber defence, and artificial intelligence. Governments may leverage these collaborations to accelerate procurement and technological advancements.

Despite these options, one thing is clear—Europe must find a sustainable funding model to support its defence ambitions without derailing economic stability. Whether through EU-level financing, national budget reallocations, or private-sector involvement, securing long-term defence investment will be paramount in ensuring Europe’s security and strategic autonomy.

Impact on defence stocks: can the strong run continue?

European defence stocks have had a strong run since 2022, driven by surging order books, government contracts, and the realisation that military spending is no longer optional. Over the past year, Europe defence stocks rose 40.8%, outpacing broader European equities (+11.4%)[4]. Defence stocks trade at a historical P/E[5] ratio of ~14x, slightly above the long-term average, though still below peak multiples[6]

There are three key trends fuelling defence stock momentum:
• Backlogs at record highs: European defence contractors are sitting on unprecedented order books, with consensus forecasting 2024-29 CAGRs[7] of ~11% for sales and ~16% for both adjusted EBIT[8] and adjusted EPS[9]. These growth rates compare to just 8%, 11% and 12%, respectively, for the 2019-24 period[10].

Figure 2: European defence sector growth forecast

Source: Company Data, Visible Alpha Consensus, WisdomTree as of 31 January 2025. Forecasts are not an indicator of future performance and any investments are subject to risks and uncertainties.

• Government commitments: with long-term contracts locked in and additional spending likely, demand visibility remains strong.
• EU’s push for strategic autonomy: The European Commission has proposed a European Defence Industrial Strategy (EDIS), aimed at spending at least 50% of procurement budgets within the EU by 2030 and 60% by 2035[11].

Conclusion: a new era for European defence

The European defence sector is entering a new era of investment and strategic autonomy. With rising geopolitical risks and uncertainty over US support, European nations are taking proactive steps to build a more robust and self-sufficient military ecosystem. While funding challenges persist, the momentum behind higher budgets, technological investments, and NATO commitments makes this shift not just necessary, but inevitable.

With the EU backing structural shifts in procurement, defence stocks remain well-positioned, particularly those with exposure to land (for example, ammunition, vehicles) and air (for example, air defence, missiles, drones) domains.

Aneeka Gupta, Director, Macroeconomic Research, WisdomTree

This material is prepared by WisdomTree and its affiliates and is not intended to be relied upon as a forecast, research or investment advice, and is not a recommendation, offer or solicitation to buy or sell any securities or to adopt any investment strategy. The opinions expressed are as of the date of production and may change as subsequent conditions vary. The information and opinions contained in this material are derived from proprietary and non-proprietary sources. As such, no warranty of accuracy or reliability is given and no responsibility arising in any other way for errors and omissions (including responsibility to any person by reason of negligence) is accepted by WisdomTree, nor any affiliate, nor any of their officers, employees or agents. Reliance upon information in this material is at the sole discretion of the reader. Past performance is not a reliable indicator of future performance.

[1] NATO = The North Atlantic Treaty Organization (an intergovernmental transnational military alliance of 32 member states).

[2] GDP = gross domestic product.

[3] NATO 2023 Vilnius Summit Declaration.

[4] Bloomberg, Europe defence stocks are represented by the MSCI Europe Aerospace & Defence Index and European Equities represented by MSCI Europe Index.

[5] P/E = price-to-earnings.

[6] Bloomberg as of 31 January 2025.

[7] CAGR = compound annual growth rate.

[8] EBIT = earnings before interest and taxes.

[9] EPS = earnings per share.

[10] Company data, Visible Alpha Consensus, WisdomTree as of 31 January 2025.

[11] European Commission: Joint communication to the European Parliament, the Council as of August 2024.


Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära