Följ oss

Nyheter

Optioner på XACT OMXS30

Publicerad

den

Optioner på XACT OMXS30 - Första lanseringen i Sverige

Idag är första handelsdagen för standardiserade optioner på ETF:en XACT OMXS30. Detta är en stor händelse eftersom detta är den första ETF-optionen på den svenska marknaden. I USA är optionshandel med ETF:er väldigt stor och utvecklad. Under 2011 stod ETF-optionshandeln för cirka 21 procent av den aktierelaterade optionshandeln, enligt Options Clearing Corp.

Omsättningen för denna nischmarknad var 332 miljarder USD under 2011. Användningen är omfattande och en stor andel utgörs av privatinvesterare. Den stora skillnaden mellan traditionella indexoptioner och ETF-optioner är att med ETF-optioner kan en investerare få den underliggande ETF:en som ”betalning” vid förfall. När det gäller indexoptioner sker endast en kontantavräkning vid förfall, dvs. endast pengar byter hand mellan parterna.

Köpoptioner och säljoptioner

Det kommer finnas köpoptioner och säljoptioner tillgängliga med flera olika löptider med XACT OMXS30 som underliggande. En dedikerad Market Maker (MM) kommer att kvotera priser i optionerna på de fem närmsta löptiderna. Det kommer att finnas 3-månaderskontrakt för de tre närmaste månaderna och 12-månaderskontrakt per kvartal för månaderna (mar, jun, sep och dec). Optionerna är av amerikansk typ med möjlighet till fysisk leverans av den underliggande ETF:en.

Med hjälp av ETF-optioner kommer en investerare kunna skydda sin investeringsportfölj på ett enkelt och billigt sätt. Förhoppningsvis kommer det fler ETF-optioner inom kort. Vi ser detta som ytterligare ett bevis för att den svenska ETF-marknaden börjar ta fart på riktigt och hoppas att dessa Optioner på XACT OMXS30 kommer att tas emot väl.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.