Följ oss

Nyheter

Oälskade spanska aktier kan vara ett fynd

Publicerad

den

Oälskade spanska aktier kan vara ett fynd

Den sista månaden 2014 hade investerarna två saker att oroa sig för, en svag försäljning på Black Friday och kollapsen i råoljepriset. På ytan bör ingen av dessa händelser vara något som oroar. Detaljhandelsförsäljningens siffror kom visserligen in lägre än väntat dagen efter Thanksgiving, men högre än året innan. Fallande energipriser innebär att konsumenterna har mer pengar över till konsumtion. Oälskade spanska aktier kan vara ett fynd

Det finns emellertid ett stort problem, många amerikanska aktier har nu kommit att handlas i ganska höga värderingar, i alla fall baserat på traditionella värdevariabler som konjunkturrensat P/E-tal, också benämnt CAPE, och marknaden har prisat in en fortsatt hög tillväxt i aktiekurserna. Om den förväntade tillväxten uteblir kan det innebära en otäck korrigering av den amerikanska aktiemarknaden.

Handla aktier när de är billiga

Den bästa tiden att göra nya stora aktieinköp är när aktiekurserna är billiga och förväntningarna är låga. All marginell förbättring kommer som en överraskning för aktiemarknaden och ger impulser till ett rally. Detta är just nu försättningarna i Spanien. Landet är en av de värst drabbade länderna i den europeiska finanskrisen där härdsmältan 2008 kom att lamslå både Spaniens bygg- och bankindustri vilket ledde till att den spanska ekonomin kom att förlora allt förtroende bland placerarna. Mer än var fjärde spanjor-och över hälften av Spaniens ungdomar var arbetslösa i mitten av 2012.

Spanska aktier, som bland annat kan köpas i form en börshandlad fond, iShares MSCI Spain ETF (NYSEARCA: EWP), kollapsade under finanskrisen. Sju år efter detta handlas den spanska börsen till cirka hälften av kurserna innan kraschen obeaktat utdelningar. Det betyder emellertid att de spanska aktierna nu kan stå redo att leverera en god avkastning under de kommande åren. Madridbörsen handlas i dag till ett konjunkturjusterat p/e-tal om nio, mätt på den genomsnittliga vinsten under de senaste tio åren. S&P 500 handlas till cirka 25.

Om dessa aktiemarknader kommer att återgå till sina genomsnittliga medelvärden när det gäller avkastningen innebär det att den spanska aktiemarknaden kommer att ge en avkastning på mer än femtio (50) procent under de kommande åren, medan den amerikanska aktiemarknaden inte kommer att kunna leverera mer än sju (7) procent. Observera att det är kumulativ avkastning, inte årlig sådan.

Siffrorna ovan visar hur pass billig den spanska aktiemarknaden faktiskt är just nu. Betänk att vi har tittat på CAPE, den genomsnittliga vinsten under tio år, och inte ett p/e-tal för kommande år. Under dessa tio år har Europa befunnit sig i en kris under i alla fall sju av dessa tio år. Visserligen var vinsterna uppblåsta under de sista åren som föregick Eurokrisen, mycket tack vare den spanska bostadsmarknaden och finansboomen i början och mitten av 00-talet, men efter sju års kris har inte dessa lika stor inverkan på ett medelvärde längre.

Vi ser också hur den spanska ekonomin åter börjar visa tecken på tillväxt, medan den i Tyskland och övriga Europa backar, även om den tyska ekonomin gynnas starkt av lägre oljepriser. De senaste uppskattningarna har den spanska ekonomin växer med 1,2% under 2014 och 2,0% under 2015. Det kan tyckas blygsamt, men det är inte mycket bättre än vad Conference Board räknar för USA s BNP-tillväxt. The Conference Board räknar med en amerikansk reell BNP-tillväxt på 2,2 procent för helåret 2014 och 2,6 procent under 2015.

Billiga spanska aktier eller högt värderade amerikanska aktier?

Nu, vad är mer förnuftigt, att äga spanska aktier på knappt en tredjedels värdering av amerikanska aktier mätt med CAPE eller dyra amerikanska aktier med höga tillväxtantaganden redan inbyggda i priserna? Det är upp till var och en att göra sin egen bedömning. Vi tycker att EWP är ett bra sätt att få exponering mot den spanska ekonomin, denna ETF ger bland annat investerarna tillgång till spanska bankjättar som Banco Santander och BBVA och en global telekomoperatör i form av Telefonica.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.