Följ oss

Nyheter

Oälskade spanska aktier kan vara ett fynd

Publicerad

den

Oälskade spanska aktier kan vara ett fynd

Den sista månaden 2014 hade investerarna två saker att oroa sig för, en svag försäljning på Black Friday och kollapsen i råoljepriset. På ytan bör ingen av dessa händelser vara något som oroar. Detaljhandelsförsäljningens siffror kom visserligen in lägre än väntat dagen efter Thanksgiving, men högre än året innan. Fallande energipriser innebär att konsumenterna har mer pengar över till konsumtion. Oälskade spanska aktier kan vara ett fynd

Det finns emellertid ett stort problem, många amerikanska aktier har nu kommit att handlas i ganska höga värderingar, i alla fall baserat på traditionella värdevariabler som konjunkturrensat P/E-tal, också benämnt CAPE, och marknaden har prisat in en fortsatt hög tillväxt i aktiekurserna. Om den förväntade tillväxten uteblir kan det innebära en otäck korrigering av den amerikanska aktiemarknaden.

Handla aktier när de är billiga

Den bästa tiden att göra nya stora aktieinköp är när aktiekurserna är billiga och förväntningarna är låga. All marginell förbättring kommer som en överraskning för aktiemarknaden och ger impulser till ett rally. Detta är just nu försättningarna i Spanien. Landet är en av de värst drabbade länderna i den europeiska finanskrisen där härdsmältan 2008 kom att lamslå både Spaniens bygg- och bankindustri vilket ledde till att den spanska ekonomin kom att förlora allt förtroende bland placerarna. Mer än var fjärde spanjor-och över hälften av Spaniens ungdomar var arbetslösa i mitten av 2012.

Spanska aktier, som bland annat kan köpas i form en börshandlad fondiShares MSCI Spain ETF (NYSEARCA: EWP), kollapsade under finanskrisen. Sju år efter detta handlas den spanska börsen till cirka hälften av kurserna innan kraschen obeaktat utdelningar. Det betyder emellertid att de spanska aktierna nu kan stå redo att leverera en god avkastning under de kommande åren. Madridbörsen handlas i dag till ett konjunkturjusterat p/e-tal om nio, mätt på den genomsnittliga vinsten under de senaste tio åren. S&P 500 handlas till cirka 25.

Om dessa aktiemarknader kommer att återgå till sina genomsnittliga medelvärden när det gäller avkastningen innebär det att den spanska aktiemarknaden kommer att ge en avkastning på mer än femtio (50) procent under de kommande åren, medan den amerikanska aktiemarknaden inte kommer att kunna leverera mer än sju (7) procent. Observera att det är kumulativ avkastning, inte årlig sådan.

Siffrorna ovan visar hur pass billig den spanska aktiemarknaden faktiskt är just nu. Betänk att vi har tittat på CAPE, den genomsnittliga vinsten under tio år, och inte ett p/e-tal för kommande år. Under dessa tio år har Europa befunnit sig i en kris under i alla fall sju av dessa tio år. Visserligen var vinsterna uppblåsta under de sista åren som föregick Eurokrisen, mycket tack vare den spanska bostadsmarknaden och finansboomen i början och mitten av 00-talet, men efter sju års kris har inte dessa lika stor inverkan på ett medelvärde längre.

Vi ser också hur den spanska ekonomin åter börjar visa tecken på tillväxt, medan den i Tyskland och övriga Europa backar, även om den tyska ekonomin gynnas starkt av lägre oljepriser. De senaste uppskattningarna har den spanska ekonomin växer med 1,2% under 2014 och 2,0% under 2015. Det kan tyckas blygsamt, men det är inte mycket bättre än vad Conference Board räknar för USA s BNP-tillväxt. The Conference Board räknar med en amerikansk reell BNP-tillväxt på 2,2 procent för helåret 2014 och 2,6 procent under 2015.

Billiga spanska aktier eller högt värderade amerikanska aktier?

Nu, vad är mer förnuftigt, att äga spanska aktier på knappt en tredjedels värdering av amerikanska aktier mätt med CAPE eller dyra amerikanska aktier med höga tillväxtantaganden redan inbyggda i priserna? Det är upp till var och en att göra sin egen bedömning. Vi tycker att EWP är ett bra sätt att få exponering mot den spanska ekonomin, denna ETF ger bland annat investerarna tillgång till spanska bankjättar som Banco Santander och BBVA och en global telekomoperatör i form av Telefonica.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XUS1 ETF investerar i korta amerikanska statsobligationer

Publicerad

den

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C (XUS1 ETF) med ISIN LU1920015523 försöker följa iBoxx® USD Treasuries 1-3-index. iBoxx® USD Treasuries 1-3-index följer amerikanska statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år.

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C (XUS1 ETF) med ISIN LU1920015523 försöker följa iBoxx® USD Treasuries 1-3-index. iBoxx® USD Treasuries 1-3-index följer amerikanska statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,06 % p.a. Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C är den billigaste ETF som följer iBoxx® USD Treasuries 1-3 index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C är en liten ETF med tillgångar på 24 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 13 december 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.

Referensindex nyckelfunktioner

iBoxx® $ Treasuries 1-3 Index strävar efter att spegla utvecklingen på följande marknad:

  • USD-noterade obligationer emitterade av den amerikanska staten
  • Obligationer vars löptider är mellan 1 och 3 år
  • Minsta utestående belopp på 1 miljard USD per obligation

Handla XUS1 ETF

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C (XUS1 ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeUSDXUS1

Största innehav

ISINNamnVikt%Land
US912828G385UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 11/241,57%United States
US912828J272UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 2/251,56%United States
US912828XB14UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 5/251,55%United States
US912828M565UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 11/251,55%United States
US912828K742UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 8/251,54%United States
US91282CBH34BBG00Z0G3YM4 TREASURY NOTE 1/261,48%United States
US912828P469UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 2/261,47%United States
US9128282A70UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 8/261,45%United States
US912828R366UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 5/261,44%United States
US91282CCF68BBG0115Q78T7 WI TREASURY NOTE 5/261,43%United States
US91282CBQ33BBG00ZCLW1Y7 TREASURY NOTE 2/261,42%United States
US91282CCW91BBG0127QL0Z7 WI TREASURY NOTE 8/261,41%United States
US91282CCZ23BBG012PP9F99 UNITED STATES TREAS 00875 26 9/261,39%United States
US91282CCP410.625 US TR NTS 261,39%United States
US91282CBC47BBG00YPGC5B5 TREASURY NOTE 12/251,39%United States

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Bygga din Shariah-kompatibla portfölj med ETFer

Publicerad

den

Titta på inspelningen av detta webbseminarium när HSBC diskuterade den växande aptiten för Shariah-kompatibla investeringsprodukter och utforska hur du kan få tillgång till möjligheten genom en mängd olika Shariah-kompatibla exponeringar, från Shariah-equity-ETFer till Sukuk-ETFer.

Titta på inspelningen av detta webbseminarium när HSBC diskuterade den växande aptiten för Shariah-kompatibla investeringsprodukter och utforska hur du kan få tillgång till möjligheten genom en mängd olika Shariah-kompatibla exponeringar, från Shariah-equity-ETFer till Sukuk-ETFer.

Handla HBKU ETF

HSBC Global Sukuk UCITS ETF (HBKU ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kryptoföretaget Copper startar digital värdepappersmäklare i Abu Dhabi

Publicerad

den

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Copper Securities, den nya enheten som erbjuder exekutions- och förvaringstjänster, arbetar med emiratets Financial Services Regulatory Authority (FSRA) för att ha de nödvändiga godkännandena på plats i början av 2024.

Flytten har underlättats av Coppers nyligen förvärvade Securrency Capital, en Abu Dhabi-baserad division av Securrency-tokeniseringsplattformen som inte ingick i förvärvet av Securrency Inc. av Depository Trust & Clearing Corp. (DTCC) i oktober.

Kryptoföretaget Copper ansluter sig till en växande kohort av kryptoföretag som ser till Förenade Arabemiraten, som erbjuder större regleringstydlighet för digitala tillgångar än många andra jurisdiktioner. Coppers vd Dmitry Tokarev hänvisade till Abu Dhabi som ”kapitalets huvudstad”, och pekade på regionens ackumulering av institutionella tillgångar.

”Abu Dhabi är mer institutionellt och mer fokuserat kring kapitalförvaltning, och det är precis vad Copper är; vi har bara institutionella kunder”, sa Tokarev. ”Även om det inte finns en stor detaljhandelsmarknad här, hittar du alla stora institutioner, hedgefonder och statliga förmögenhetsfonder.”

En stadig konvergens mellan traditionella finansiella (TradFi) VVS och blockchain-teknik är på gång, när banker och kapitalförvaltare pressar på för att symbolisera traditionella finansiella tillgångar.

Copper Securities kommer att erbjuda saker som automatiserad behandling av företagsåtgärder, avvecklingar, påfyllningar och ombalanseringar, och det finns planer på att införa tillämpningar för värdepappersfinansiering, utlåning och betalningar under det kommande året.

Fortsätt läsa

Populära