Följ oss

Nyheter

Vietnam värt att titta på inför 2015?

Publicerad

den

Vietnam värt att titta på inför 2015? Market Vectors Vietnam ETF (NYSEArca: VNM) är upp knappa nio procent under 2014, vilket gör att denna börshandlade ETF

Vietnam värt att titta på inför 2015? Market Vectors Vietnam ETF (NYSEArca: VNM) är upp knappa nio procent under 2014, vilket gör att denna börshandlade ETF som endast investerar i vietnamesiska aktier har utvecklats bättre än iShares MSCI Frontier 100 ETF (NYSEArca: FM), en börshandlad fond som har allokerat 3,6 procent av sitt kapital till den vietnamesiska börsen. FM har under året gett sina ägare en värdeökning på knappa fem procent. Den vietnamesiska aktiemarknaden är emellertid volatil, sedan september 2014 har denna ETF backat med en femtedel. Nu ser vi emellertid alltfler tecken som tyder på att det kan vara värt att bevaka Market Vectors Vietnam ETF (NYSEArca: VNM).

BNP-tillväxten fortsätter öka

Allt fler prognoser visar på en fortsatt stark BNP-tillväxt i Vietnam, att den tidigare prognosen om en tillväxt om fem procent kommer att överträffas, och att den istället kommer hamna en bra bit över sex procent under 2015. En stark BNP-tillväxt behöver emellertid inte reflekteras i högre aktiekurser, i alla fall inte på kort sikt men det bör vara positivt för börserna i Vietnam.

Det finns emellertid faktorer som inte underlättar för utländska investeringar i Vietnam. Landet har en relaltivt icke-transparant lagstiftning efter vad de juridiska experter vi talat med säger. Det finns också begränsningar i utländskt aktieägande. Den vietnamesiska centralbanken försöker emellertid ändra på detta, och säger sig välkomna utländska investeringar. Planerna sjösattes redan 2013, och det är i första hand finansiella tjänster som skulle gynnas av detta. Denna sektor står i dag för 38 procent av vikten i VNM. Vietnam har också för avsikt att få landet klassificerat som emerging market, istället för den frontier market status som Vietnam har i dag. Vietnam’s State Securities Commission har fått i uppdrag att utreda detta, men även om landet tillåter en högre gräns för utländskt ägande kommer det sannolikt att ta ett tag innan en omklassificering kan komma att ske.

Viettnamn finns i dag inte på MSCIs lista över länder som har potenial att omklassificeras. Faktum är att när denna indexleverantör i juni 2014 avslöjade sin årliga omklassificeringar var inga frontier markets aktuella för en uppgradering till emerging markets status. Det tog Qatar och Förenade Arabemiraten sju år på MSCIs uppgraderingslista att passera nålsögat till emering market.

Liberaliserade marknader allt viktigare

En av de viktigaste faktorerna för VNM och denna börshandlade fonds framtida värdering är Vietnams förmåga att liberalisera sina finansiella marknader och locka utländska institutionella investerare, Historiskt sett har dessa valt att avstå från placeringar i Vietnam på grund av landet legala struktur och den upplevda bristen på likviditet på landets aktiemarknad. Även landets relativa litenhet har gjort att många institutioner valt att inte placera i Vietnam. Jämfört med många andra av tillväxtekonomierna i Asien är Vietnam en liten marknad. Under perioder har det sammanlagda marknadsvärdet för börserna i Hanoi och Ho Chi Minh City varit mindre än det för till exempel Apple eller Exxon Mobil. Av aktierna i VN Index, den vietnamesiska börsens riktmärke, utgör tio företag mellan 80 och 90 procent av den totala vikten.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.