Följ oss

Nyheter

Är Vietnam nästa emerging market?

Publicerad

den

Är Vietnam nästa emerging market?

I dag klassifieras Vietnam som frontier market, men det verkar som landet vill följa länder som Qatar och Förenade Arabemiraten. Vietnam pressar indexleverantören MSCI att uppgradera landet till den sällan använda kategorin frontier-to-emerging market.

Vietnams ”State Securities Commission har bildat ett team för att undersöka vad som krävs för en uppgradering av landets gränsmarknadsklassificering.

I jämförelse med andra tillväxtekonomier i Asien, är den vietnamesiska ekonomin liten. Det har funnits perioder i det förflutna när det kombinerade marknadsvärdet på de listade aktierna i Hanoi och Ho Chi Minh City har varit mindre än vad den varit för stora amerikanska företag som Apple (NasdaqGS: AAPL) och Exxon Mobil (NYSE: XOM).

Det vägda genomsnittliga marknadsvärdet på de 30 aktier som innehas av Market Vectors Vietnam ETF (NYSEArca: VNM), en börshandlad fond med ett AUM på cirka 600 MUSD är bara $ 4,5 miljarder enligt Market Vectors, de flesta i samma storlek som våra mid-cap företag

Elfte största landet

Vietnam är för närvarande elfte största land i iShares MSCI Frontier 100 ETF (NYSEArca: FM) med en vikt på 2,82 procent. Det är drygt halva vikten som den största gränsmarknads ETFen har placerat i Kenya och en mindre än en tredjedel av vikten som FM allokerat till Argentina.

I dag finns inte Vietnam på den lista över kandidater som har potential att uppgraderas till tillväxtmarknadsstatus. När indexleverantören MSCI avslöjade sina årliga marknadsklassificeringar i juni, fanns inga fronter markets listade bland dem som var aktuella för en eventuell uppgradering till tillväxtmarknad.

Vietnams ambitioner kommer inte vara lätt att uppfylla. Det tog Qatar och Förenade Arabemiraten, de första Mellanösternnationerna att uppgraderas till kategorin frontier-to-emerging market. Det är emellertid lätt att förstå varför Vietnam vill ha denna uppgradering. Flera bankers analytiker förutspår att Qatar och Förenade Arabemiraten kommer att vara mottagare av miljarder i utländska direktinvesteringar när dessa länder adderas i MSCI Emerging Markets Index.

Under 2014 har utländska investerare köpt vietnamesiska aktier för 228 MUSD, en bråkdel av de 4,2 miljarder dollar som allokerats till den indonesiska aktiemarknaden eller de 1,3 miljarder dollar som gått in på den filippinska börsen. Inflödena i Market Vectors Vietnam VNM är emellertid tillräckliga för att ha fått denna ETF att stiga med 17 procent, year to date. FM har under samma period stigit med 14,5 procent.

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Vietnam, ett måste för Din fondportfölj - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.