Följ oss

Nyheter

Likvida alternativa ETFer Hur ser framtiden ut?

Publicerad

den

Likvida alternativa ETFer Hur ser framtiden ut?

Marknaden för likvida alternativa ETFer är i sin linda. Idag finns det bara en handfull aktiva, likvida alternativa ETFer med tillgångar större än 100 miljoner dollar, och handeln är gles. Mer allmänt går den Likvida alternativmarknaden – som nästan helt består av fonder – genom en stor omvärdering, eftersom uppskattningsvis 80-90% av produkterna har underpresterat förväntningarna på grund av höga avgifter och/eller designfrågor.

För att ta ett steg tillbaka, har ETF investerare i allmänhet en annan tankegång än fondinvesterare. Med en tillgångsallokeringsmodell söker ETF-investerare produkter som effektivt kan leverera prestanda för en viss tillgångskategori, men också med hög förutsägbarhet. Prestandan för tillgångskategorin driver prestanda, inte en anställd som är anställd för att överträffa den (t ex en typisk aktiv fond). En tilldelare som investerar i en S & P 500 ETF behöver aldrig oroa sig för att underskatta indexet.

Vad innebär detta för privatpersoner- och andra investerare som söker ETFer som ger diversifieringsfördelarna med hedgefonder men med rimliga avgifter, daglig likviditet och andra attraktiva egenskaper (t ex skatteeffektivitet)?

Alternativa ETF-enheter måste uppnå tre mål

Dynamic Beta-investeringar (DBi) argumenterar för att alternativa ETF-enheter måste uppnå tre mål. För det första borde de matcha eller överträffa kategorin hedgefonder, även om faktiska hedgefonder är illikvida och endast tillgängliga för höga nettoinvesteringar eller institutionella investerare. Detta är kritiskt med tanke på att anförandena använder historiska resultat av faktiska hedgefonder – data som går tillbaka till 1990-talet – när man bygger upp kapitalmarknadsantaganden.

Över det alternativa landskapet har alltför många fonder systematiskt underpresterat de faktiska hedgefonderna med cirka 200 bps. Med andra ord gick upp till 40 % av avkastningen förlorade i strävan att göra strategierna tillgängliga för privatinvesterare. För den enskilde investeraren kan detta i sin tur undergräva motiveringen för att lägga till alternativa placeringar sin portölj.

För det andra måste prestanda matcha kategorin över tiden. Precis som traditionella ETFer investeras i dussintals eller hundratals underliggande värdepapper, bör alternativa börshandlade fonder ge exponering som är relaterad till en mycket diversifierad portfölj av hedgefonder (som ett hedgefonderindex).

Kan avvika från S & P 500 eller andra referensindex

En typisk indexkramning, large cap fondförvaltare kan avvika från S & P 500 med 50-100 bps per år. Den högsta decilen av hedgefonder i en viss kategori kommer att överträffa det värsta med 25 % eller mer per år. I hedgefondsutrymmet kallas detta för ”risk för enskild förvaltare”. För den enskilde investeraren handlar det mest om att få exponering för tillgångsklassen är detta lika riskabelt som att ersätta S & P med en enda aktie.

För det tredje måste avgifterna vara tillräckligt låga för att göra investeringen attraktiv i en alltmer avgiftskänslig värld. Visserligen, medan alternativa ETFer beinner sig i ett grått område mellan högkostnadsaktiva, aktivt förvaltade fonder och kärn-ETF, är det rimligt att förvänta sig all-in-kostnader att komma in på eller under 100 fps.

Vissa nuvarande ETF-produkter uppnår dessa mål

Vissa nuvarande ETF-produkter uppnår dessa mål, men de flesta gör det inte. Till exempel finns det fyra fonder som försöker leverera prestationer som är relaterade till ett hedgefondsindex – teoretiskt idealiskt för en fördelare som söker en ”one stop” -lösning. Index IQ (QAI) och ProShares (HDG) fonder har levererat mest, men inte alla, avkastningen på ett i stort sett följt hedgefondindex. QAI är den största alternativa ETFen med över 1 miljard dollar i tillgångar med det längsta rekordet i rymden och respektabel prestation. (Observera att en femte ETF, från Goldman Sachs, som bygger på framgången med Goldmans $ 2 miljarder fond, har potential att leverera liknande resultat över tiden.) Däremot lanserade JP Morgan (JPHF) och Powershares (LALT) produkter som försöka leverera liknande resultat, men har underprisat med en stor marginal.

Dessa fonder har alla kännetecken och risker för fondförvaltare, ett allvarligt problem för tilldelarna när materiell underprestanda kan ge frågor om integriteten hos den totala tillgångsallokeringen. Det finns liknande exempel på långa/korta aktier, förvaltade futures och andra kategorier.

Den geometriska tillväxten av ETF-baserade modellportföljer innebär att det finns en enorm efterfrågan på produkter som kan leverera på de tre målen ovan. Eftersom förmögenhetsförvaltningsföretag konkurrerar mot robo-rådgivare och andra låga kostnader, men begränsade portföljlösningar, behöver de alternativa ETF-enheter som ger diversifiering för att säkerställa att deras kunder uppfyller sina långsiktiga investeringsmål. Omfattande antagande kan sedan störa det flytande alternativrummet på samma sätt som traditionella ETF har uppstått i fondföretagsindustrin. För slutinvesteraren är det något att se fram emot.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Håller ETF:er på att ta över?

Publicerad

den

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

Den stora skillnaden på ETF:er (Exchange Traded Fund) och traditionella fonder är att ETF:er handlas på börsen som aktier eller andra värdepapper. Vilket innebär att man kan köpa och sälja dem i realtid, till den aktuella kursen.

Johanna Englundh berättar att ETF:er är en stark trend i USA som bland annat drivs av skattemässiga fördelar, vilket vi inte har i Sverige. Det incitamentet till att investera finns därför inte i Sverige vilket även speglas i tillgångarna.

Programledare: Anna Stjernquist

Fortsätt läsa

Nyheter

HFEX ETF investerar i hela Asien men inte i Japan

Publicerad

den

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % per år. HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är den billigaste ETF som följer MSCI AC Far East ex Japan-indexet. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 8 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 juli 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för MSCI AC Far East ex Japan Index (”Indexet”). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot aktier i företag som utgör indexet.

Investeringspolicy

Indexet består av stora och medelstora företag från både utvecklade och tillväxtmarknadsländer i Fjärran Östern (exklusive Japan), enligt definitionen av indexleverantören. Fonden kommer att förvaltas passivt och har som mål att investera i aktier i bolagen i i stort sett samma proportion som i Index. Det kan dock finnas omständigheter då det inte är möjligt eller praktiskt för fonden att investera i alla indexets beståndsdelar.

Om fonden inte kan investera direkt i de företag som utgör indexet kan den få exponering genom att använda andra investeringar såsom depåbevis, derivat eller fonder. Fonden kan investera i kinesiska A-aktier genom Shanghai-Hong Kong Stock Connect och/ eller Shenzhen-Hong Kong Stock Connect och i CAAPs eller genom fonder. Fonden kan investera upp till 35 % i värdepapper från en enskild emittent under exceptionella marknadsförhållanden och upp till 10 % i andra fonder. Fonden kan investera upp till 10 % i totalavkastningsswappar och differenskontrakt.

Handla HFEX ETF

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHFEJ
London Stock ExchangeUSDHFEX

Största innehav

ISINNamnLandValutaVikt %
TW0002330008Taiwan Semiconductor Manufacturing Co LtdTaiwanTWD12,49939
KR7005930003Samsung Electronics Co LtdSydkoreaKRW5,78774
KYG875721634Tencent Holdings LtdKinaHKD5,23752
KYG017191142Alibaba Group Holding Ltd Ordinary SharesKinaHKD2,98066
KR7000660001SK Hynix IncSydkoreaKRW1,51879
US7223041028PDD Holdings Inc ADRKinaUSD1,39721
HK0000069689AIA Group LtdHong KongHKD1,39709
KYG596691041Meituan Class BKinaHKD1,34979
CNE1000002H1China Construction Bank Corp Class HKinaHKD1,19864
TW0002317005Hon Hai Precision Industry Co LtdTaiwanTWD1,15303

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Expertpanel: ETF:er eller fonder?

Publicerad

den

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Vi tar frågor mot slutet. Vi hoppas på att hinna med alla! Det går bra att ställa frågor i chatten eller i ett DM på Instagram

Expertpanelen består av:

Handelsbanken

Carl-Henrik Lindberg

Chef Passiva Fonder och ETF:er

Nordnet

Ara Mustafa, Investment coach

Nasdaq

Helena Wedin, Chef ETF:er och ETP:er Europa

Fortsätt läsa

Populära