Följ oss

Nyheter

Japan pumpar likviditet in på börsen

Publicerad

den

Japan pumpar likviditet in på börsen

Japan pumpar likviditet in på börsen Den japanska regeringen pumpar in en massiv likviditet på börserna genom sin pågående kvantitativa lättnadspolitik. Som ett resultat av detta kollapsar den japanska yenen och aktiemarknaden i Japan skjuter i höjden. Den nuvarande politiken kan komma att hålla igång till långt in på 2015, eventuellt ännu längre men investerare bör vara försiktiga och noga se över de risker och möjliga utfall som detta för med sig eftersom Japan redan har två förlorade decennium i ryggen. Frågan är om historien kommer att upprepa sig denna gång när Japan pumpar likviditet in på börsen.

Det går aldrig att pricka en botten

En av de första saker som varje investerare behöver lära sig/få höra/läser/förstå är att du inte kan tajma marknaden perfekt. Det finns två stycken börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av den japanska aktiemarknaden som vi följer, dels WisdomTree Japan Hedged Equity Fund (NYSEARCA: DJX), dels iShares MSCI Japan ETF (NYSEARCA: EWJ). Dessa två ETFer följer båda utvecklingen av den japanska aktiemarknaden, men de är i övrigt väldigt olika, så pass olika som två börshandlade fonder som replikerar samma aktiemarknad kan vara. Nedan förklarar vi skillnaderna mellan dessa två börshandlade fonder.

Två extremt starka börsår i Japan

Under de senaste två åren har Nikkei 225 (^N225 or NI225) stigit med 87 procent, från cirka 9 000 till dagens nivå på cirka 17 000, mätt i japanska yen (JPY). WisdomTree med sin DJX har emellertid utvecklats bättre än både Nikkei 225 och EWJ under hela denna perioden.

När vi tittar på olika japanska relaterade investeringsinstrument kan vi konstatera att under de senaste två åren har alla investeringar som inneburit en lång exponering mot den japanska aktiemarknaden stigit kraftigt, men de som har kombinerats med en hedge mot den japanska yenen har utvecklats bättre än de icke-hedgade.

Det är här som vi ser den stora skillnaden mellan DXJ och EWJ, DXJ är nämligen kombinerad med en valutahedge, något som EWJ inte är. EWJ har traditionellt sett varit det huvudsakliga instrumentet för de placerare som velat ha en lång exponering mot den japanska aktiemarknaden, men det har på senare tid kommit att dyka upp en rad alternativ, utöver WisdomTrees DXJ så har Lyxor lanserat ett alternativ som replikerar utvecklingen på Nikkei 400. Under många år steg den japanska yenen konstant, och det saknades incitament att valutasäkra valutan. Uppgången var så kraftigt att de som valde att investera i Japan fick en värdeökning baserat på valutan, även om Tokyobörsen backade. Detta pågick till i mitten av november 2012

Diagrammet ovanför visar utvecklingen för Guggenheim Currency Shares Japanese (NYSEARCA: FXY). Diagrammet visar en inverterad bild av utvecklingen av den japanska yenen under denna tid, och det visar att yenen fallit kraftigt.

Hur kommer den japanska aktiemarknaden att utvecklas i framtiden?

Tittar vi på de senaste veckornas nyheter avseende Japan kan vi sammanfatta den nuvarande utvecklingen med att det är en potentiellt riskabel situation vi ser framför oss. Den 31 oktober chockade Bank of Japan aktiemarknaderna med ännu mer lättnader, något som fick Nikkei 225 att nå den högsta nivån på sju år. Dagen efter sade Marc Faber att de japanska lättnaderna är att betrakta som en Ponzi scam eftersom Bank of Japan köper alla de statliga obligationer från det japanska finansministeriet.

Den 5 november sade Haruhiko Kuroda att BOJ hade för avsikt att nå inflationsmålet om två procent snarast möjligt, samt att det inte finns någon gräns för vad Bank of Japan skall göra för att nå detta. Den exempellösa expansiv penningpolitik i Japan kan verka hjälp idag men det har ingen substans för det långa loppet. Ett land som försöker skapa inflation – till varje pris – kan hamna i ett scenario av typen ”Operationen lyckades, men patienten dog”. Genom att flytta kapital från den japanska statskassan till Bank of Japan skapas inga nya värden, utan det leder till att blåsa upp priset på tillgångar utan att värdena följer med. Det leder också till en svagare valuta och en illikvid obligationsmarknad. Samtidigt sväller balansräkningen för Bank of Japan och den japanska statsskulden.

Även de som hävdar att eftersom detta är inhemska skulder (utgivna i JPY), alltså ett intern nollsummespel, går det inte att bortse från det faktum att Japans utlandsskuld (i JPY termer) exploderat vid sidan av sin inhemska skuld som en följd av att den japanska yenen har försvagats så mycket på så kort tid.

Scenariot vi ser framför oss just nu är att den japanska yenen kommer att försvagas ytterligare i framtiden. Huruvida de japanska myndigheterna kommer att kunna skapa en inflation eller inte låter vi vara osagt, men oavsett om de luckas eller inte så är det sannolikt att detta kommer att leda till ytterligare en värdeminskning av den japanska yenen. Att skapa inflation innebär att den nuvarande penningpolitiken fortsätter, kanske till och med accelererar (som hände för en vecka sedan), och ekvationen här är tydlig: mer QE = svagare JPY.

Om BOJ väljer att inte skapa inflation innebär det att den nuvarande penningpolitiken misslyckats och inte kommer att återuppliva den japanska ekonomin. Ett misslyckande med att stimulera den egna ekonomin pekar också på en svagare valuta.

Dessa scenarion talar för att den som skall satsa på den japanska aktiemarknaden bör göra det med en valutahedge, endera direkt i den börshandlade fond eller genom att köpa ett separat instrument för detta.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära