Följ oss

Nyheter

IPO ETF ökar kapitalbasen men är fortfarande missförstådd

Publicerad

den

IPO ETF ökar kapitalbasen men är fortfarande missförstådd

IPO ETF ökar kapitalbasen men är fortfarande missförstådd. I spåren av det bästa året för börsintroduktioner på den amerikanska marknaden sedan slutet av 1990-talet och den så kallade IT-bubblan steg värdet på den First Trust US IPO Index Fund (NYSEArca: FPX) , med nästan 48 procent under 2013 vilket gör denna börshandlade fond till en av de absolut bästa av alla börshandlade fonder på marknaden.

Den 16 januari hade FPX närmare 380 MUSD under förvaltning enligt förvaltarens egna uppgifter. Av dessa har inte mindre än 275 MUSD tillförts denna ETF under 2013. Det var framförallt under det fjärde kvartalet 2013 som större delen av det nya kapitalet tillfördes denna ETF, inte mindre än 165 MUSD tillkom under detta kvartal.Även under 2014 fortsätter First Trust US IPO Index Fund att rapportera starka inflöden, fram till och med den 16 januari hade inte mindre än 31,6 MUSD tillförts denna ETF. Vi ser således att IPO ETF ökar kapitalbasen men är fortfarande missförstådd.

Trots den stjärnstatus denna ETF fått som följd av sin avkastning och förmåga att attrahera kapital från placerare så är FPX fortfarande en av de mest missförstådda börshandlade fonder som finns på marknaden i dag. FPX försöker att spegla utvecklingen på iPox Global Composite Index, ett värdeviktat index som mäter den genomsnittliga kursutvecklingen för börsintroduktioner på den amerikanska marknaden under de första 1 000 handelsdagarna. Förvaltarna väljer ut de 100 största och mest likvida aktierna i detta segment.

FPX har allokerat mer än tio procent av sitt kapital till Facebook (NasdaqGM: FB), som rusat under 2013, men enligt placeringsreglementet fick inte denna ETF köpa aktier i Facebook direkt efter listningen 2012 som konkurrenten Global X Social Media Index ETF (NasdaqGS: SOCL). FPX har nyligen köpt in aktier i Twitter, men ännu så länge uppgår detta innehav till marginala 0,54 procent av den börshandlade fondens kapital varför den volatila kursutveckligen för Twitter kommer ha en liten betydelse för hur FPX utvecklas i framtiden.

FPX köpte inte heller Twitter lika snabbt som SOCI eller Renaissance IPO ETF (NYSEArca: IPO) gjorde.

Utvecklingen kopplad till antalet börsintroduktioner

Med andra ord är den allmänna uppfattningen att värdeutvecklingen för FPX är kopplad till antalet börsintroduktioner eller det belopp som dessa inbringar för det mesta felaktigt. Låt oss ta en titt på innehaven i FPX. Vi ser att denna ETF äger aktier i avknoppade företag, företag som åter börjat handlas publikt efter att de genomgått rekonstruktioner (det finns ingen svensk motsvarighet till det amerikanska Chapter 11 som är en typ av bankrutt under vilken dessa företag försöker rekonstruera sig), tidigare publika företag som köpts ut från börsen av riskkapitalbolag och åter börsnoteras efter några år i deras ägo.

De fyra största innehaven i FPX vid sidan av Facebook är det Abbvie (NYSE: ABBV), General Motors (NYSE: GM) och Phillips (NYSE: PSX), två avknoppningar och en tidigare ”bankrutt” (GM).

Påståendet om att FPX behöver ett stort antal börsintroduktioner varje år för att denna ETF skall kunna utvecklas väl har såldes varit falskt historiskt sett. 2013 var i dollar mätt, det år som sedan 1999 attraherade mest kapital i olika börsintroduktioner. Att FPX gick bra detta år är då självklart, men det ger ingen förklaringen till denna ETFs fyra åriga svit av ständiga värdeökningar. Kursutvecklingen i FPX 2009 fick S & P 500 att skämmas. Under 2009 hade de flesta investerarna fortfarande Finanskrisen i färskt minne och antalet börsintroduktioner nådde inte alls upp i samma nivåer som vare sig 1999 eller 2013. På något sätt lyckades emellertid CFPX leverera en avkastning om 44,6 procent till sina andelsägare. Alla vet att en historisk bra utveckling inte är en garanti för framtida kursutveckling, men det verkar som det finns anledning att titta närmare på denna ETF.

First Trust US IPO Index Fund

First Trust US IPO Index Fund

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

36B6 ETF ger exponering mot amerikanska aktier med höga ESG-poäng

Publicerad

den

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) har tillgångar på 323 miljoner GBP under förvaltning. 36B6 ETF är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.

Varför 36B6?

  1. Få tillgång till amerikanska marknader genom företag med enastående miljö-, social- och styrningsbetyg (ESG) och minimala kontroverser.
  2. Sålar bort exponering för företag som är involverade i industrier som kontroversiella vapen, kärnvapen, tobak, civila skjutvapen, konventionella vapen, alkohol, hasardspel, vuxenunderhållning, kärnkraft och genetiskt modifierade organismer.
  3. Har förbättrat miljömässiga meriter med ytterligare skärmar på företag som är involverade i industrierna termiskt kol, oljesand, olja och gas, kraftproduktion och termiska kol/oljesandreserver.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av amerikanska ESG-kontrollerade företag (miljö, social och styrning).

Den 27 november 2019 ändrades riktmärket från MSCI USA SRI Index till MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuel Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Investeringsstrategi

MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels-index spårar amerikanska aktier som endast överväger företag med mycket höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa inkluderingen av de bästa företagen ur ett ESG-perspektiv och undvika företag inkompatibel med värden screenar eller utsätts för fossila bränslen genom utvinnings- och produktionsaktiviteter, kraftgenereringsaktiviteter eller reserver ägande. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.

Handla 36B6 ETF

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR36B6
gettexEUR36B6
Euronext AmsterdamUSDSRIL

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology4.75US5949181045USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary4.47US88160R1014USD
HDHOME DEPOT INCConsumer Discretionary4.28US4370761029USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology4.20US67066G1040USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples3.86US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples3.45US7134481081USD
DISWALT DISNEYCommunication2.60US2546871060USD
ADBEADOBE INCInformation Technology2.60US00724F1012USD
TXNTEXAS INSTRUMENT INCInformation Technology2.11US8825081040USD
AMGNAMGEN INCHealth Care2.05US0311621009USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Tech Megatrends ETF & Industry 4.0 Innovations

Publicerad

den

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. ITEK följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. T3KE följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

Anthony går igenom de noggrant utvalda megatrenderna och deras underteman, och lyfter fram den explosiva potentialen hos AI inom teknik och dess inverkan på olika sektorer. Han betonar också tillväxtpotentialen för teman som genomik, att bli mer mainstream efter covid och onlinespel, en industri som nu har överträffat Hollywood i storlek och som i framtiden potentiellt skulle kunna konvergera med cloud computing och sociala medier, som nyligen affärer som Microsofts förvärv av Activision skulle kunna tyda på. Innan han grundade GinsGlobal 2000, arbetade Anthony som direktör på Barclays. Han kommer ursprungligen från Sydafrika och har en Bachelor of Business Science och CPA-certifikat från University of Cape Town.

Handla T3KE ETF

HANetf HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (T3KE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

IUME ETF investerar i amerikanska aktier med momentum

Publicerad

den

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IUME?

Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).

Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.

Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.

Handla IUME ETF

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIUME
SIX Swiss ExchangeUSDIUME

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology7.45US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.06US0378331005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples3.09US7427181091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.09US5324571083USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.94US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.91US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples2.79US7134481081USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.63US67066G1040USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.57US1101221083USD
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCInformation Technology2.34US0530151036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära