Följ oss

Nyheter

ETF Basics

Publicerad

den

ETF Basics

ETF Basics. Börshandlade fonder har funnits i drygt tjugo år, men det är först nu när debatten om fondbolagens höga avgifter för en obefintlig aktiv förvaltning som inte klarar av att slå index kommit upp till ytan som större delen av placerarkollektivet har kommit i kontakt med börshandlade fonder. Nedan går vi genom ETF Basics, vi beskriver hur börshandlade fonder fungerar.

Majoriteten av alla börshandlade fonder har en passiv placeringsstrategi, men det finns undantag. På den svenska marknaden finns till exempel den av Nordea nyligen lanserade Nordea och Alpcot har en rysk satsning (länka). Majoriteten av alla börshandlade fonder följer således utvecklingen av ett jämförelseindex, vilket kan vara ett antal värdepapper, valutor eller en eller flera råvaror. Det finns således likheter mot traditionella fonder, men till skillnad från sådana handlas ETFer på börsen precis som vanliga fonder, därav namnet börshandlade fonder.

På grund av sin utformning så har detta investeringsinstrument attraherat mer aktiva handlare och investerare, i alla fall globalt. I Sverige är börshandlade fonder ännu inte lika populärt. Istället för att välja enskilda aktier kan en investerare som vill få en exponering mot en bransch eller en region istället köpa en eller flera enskilda ETFer. Börshandlade fonder kan även användas av den som tror på en nedgång.

Eftersom en ETF i huvudsak består av en mängd underliggande värdepapper (eller har utformats för att på artificiell väg likna de underliggande värdepappren) i ett jämförelseindex betyder det att den börshandlade fonden kommer att följa detta index väl. Det finns emellertid inte två index som är utformade på samma sätt, varför olika ETFer som följer samma marknad kan komma att avvika från varandra beroende på faktorer som indexvikter och avgifter.

Världens äldsta ETF

Ta till exempel Till exempel SPDR S & P 500 (NYSEArca: SPY) världens äldsta ETF, denna har gått cirka 27,84 procent plus under ett år, medan iShares S & P 500 Core ETF (NYSEArca: IVV) under samma period har stigit med 27,98 procent. S & P 500 Indexet har under samma period stigit med 27,99 procent.

ETFer tillåter också investerare att rida på olika marknadstrender då de börshandlade fonderna ger tillgång till ett varierat utbud av breda tillgångar i form av en rad olika kategorier och branscher. På grund av deras breda täckning ger ETFer också omedelbar diversifiering till en marknad i stället för att investera i ett par enstaka aktier.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.