Följ oss

Nyheter

Höga utdelningar i internationell ETF

Publicerad

den

Höga utdelningar i internationell ETF

Konceptet med utdelningsaristokrater, det vill säga företag som historiskt sett lämnat regelbundna och ökande utdelningar är något som vi skrivit om flera gånger. Vi tycker om konceptet, det är en av de inriktningar för en börshandlad fond som vi verkligen tycker att fungerar. Det finns i dag en rad olika ETFer med detta koncept som investerar i företag i USA som haft ökade utdelningar under i alla fall ett decennium, till exempel PowerShares Dividend Achievers Portfolio (NYSEArca: PFM) och Vanguard Dividend Appreciation ETF (NYSEArca: VIG), den senare USAs största ETF med fokus på utdelningsföretag. Nu finns emellertid också ett alternativ för den som tittar på företag utanför USAs gränser, PowerShares International Dividend Achievers Portfolio (NYSEArca: PID). PID kräver att ett företag skall ha ökat sin utdelning under fem (5) år i rad för att dess aktier skall kunna ingå i denna börshandlade fond. Höga utdelningar i internationell ETF

En högre avkastning på sitt kapital

Utdelningar hjälper investerare att erhålla en högre avkastning på sitt kapital, samtidigt som det fungerar som en kudde när börserna går ned. Företag med höga utdelningar tenderar att vara mindre känsliga för kursnedgångar. Utdelningar erbjuder också investerarna ett mer attraktivt alternativ till räntebärande tillgångar i en envis lågräntemiljö. Detta är också något som gäller för internationella utdelningsfonder

PID erbjuder sina ägare en god exponering mot många så kallade ”blue chips”, de aktier som investerarna söker när de letar efter aktier med hög utdelning. Notera att mer än en tredjedel av denna börshandlade fonds innehav utgörs av företag inom energisektorn. Detta kan komma att fungera som ett tveeggat svärd, med en så pass tung exponering mot energisektorn är denna ETF något som ger sina ägare en betydande hävstång när energimarknaden vänder, men det gör dem också sårbara för ytterligare fall i oljepriset.

Olje- eller energisektorn dominerar

Sju av denna ETFs tio största innehav är endera olje- eller energirelaterade aktier. Det största innehavet är KazMunaiGas Exploration, Kazakstans statskontrollerade energijätte. Vi bedömer att exponeringen mot denna aktie inte innebär att PID har en allt för hög landspecifik risk, amerikanska och brittiska aktier utgör nästan halva denna börshandlade fonds innehav, 46 procent. Ytterligare 13 procent är placerade i kanadensiska aktier.

Under 2014 ökade de totala utbetalda utdelningarna med 11 procent, till 1 167 miljarder dollar, där USA stod för en ökning om 52 miljarder USD. I USA ökade utdelningarna med 13procent, till 392 miljarder dollar, men det var de brittiska företagen som stod för den största utdelningstillväxten, 31 procent vilket gjorde att de aggregerade utdelningarna i Storbritannien slutade på 135 miljarder dollar.

PID har en attraktiv värdering, denna ETF har ett p/e-tal på låga 11,2, att jämföra med 17 för S&P 500. Totalt sett ingår 87 aktier i denna ETF som debiterar ett årligt förvaltningsarvode om 0,54 procent.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

USAs regering lovar miljarder för att tredubbla kärnkraftskapaciteten till 2050

Publicerad

den

US Office of Nuclear Energy (ONE) har bekräftat att regeringen tilldelar miljarder i finansiering för att stödja kärnenergins roll i sina framtida planer för ren energi. Faktum är agtt USAs regering lovar miljarder för att tredubbla kärnkraftskapaciteten till 2050.

US Office of Nuclear Energy (ONE) har bekräftat att regeringen tilldelar miljarder i finansiering för att stödja kärnenergins roll i sina framtida planer för ren energi. Faktum är att USAs regering lovar miljarder för att tredubbla kärnkraftskapaciteten till 2050.

Kärnkraft och teknik fick stöd i utgiftsräkningen för FY2024 som nyligen undertecknades av president Joe Biden, inklusive mer än 75 miljarder dollar för det amerikanska energidepartementet (DOE). FY2024-utgiftsräkningen tilldelar över 2,5 miljarder USD till ONE för forsknings- och utvecklingsaktiviteter.

Denna finansiering kommer att stödja studier relaterade till konstruktion och utbyggnad av ny reaktorteknik eftersom USA siktar på att tredubbla kärnkraftskapaciteten i landet till 2050.

Säker inhemsk försörjning

Ytterligare 410 miljoner dollar har anslagits för att etablera en avancerad kärnbränsleförsörjningskedja.

Finansieringen syftar till att öka USAs inhemska anrikningskapacitet för att möta behoven hos dess operativa flotta och de hos dess allierade, såväl som framtida reaktorkonstruktioner.

Det kommer också att göra mer höganalyserat låganrikat uran (HALEU) tillgängligt för DOE:s två demonstrationsprojekt med X-energy och TerraPower och kommer att stödja andra industripartners som kräver HALEU-material för att ytterligare testa, utveckla eller distribuera sina reaktorkonstruktioner.

’Vändpunkt’

”Detta är en historisk vändpunkt för investeringar i kärnenergi och det underbygger vår nations bidrag till ett multilateralt åtagande vid COP28 för att etablera en motståndskraftig global uranförsörjningsmarknad som är fri från ryskt inflytande”, sa ONE.

”Detta är den starkaste möjliga signal som den amerikanska regeringen kan skicka till industrin för att ge dem det förtroende de behöver för att investera i att öka sin urananrikningskapacitet.”

Det finns rapporter om att den amerikanska regeringen förbereder sig för att söka bud på kontrakt för så mycket som 5 miljarder dollar för inhemskt producerat kärnreaktorbränsle.

Cirka 4 miljarder dollar av finansieringen skulle tilldelas under de senaste amerikanska regeringens planer för att minska nationens användning av kärnbränsle importerat från Ryssland, med president Biden undertecknande av ett förbud mot import av anrikat uran från det landet.

Bilateral arbetsgrupp

Kärnkraftsförsörjningskedjor är också en nyckelkomponent i den bilaterala Canada-US Energy Transformation Task Force (ETTF), som de två regeringarna just har förnyat med ytterligare ett år.

ETTF främjar utbyggnaden av säker kärnenergi utan koldioxidutsläpp och förbättringen av säkra kärnbränsleförsörjningskedjor.

USA och Kanada var en del av det multilaterala löftet som gjordes vid COP28 om att mobilisera 6,2 miljarder dollar i statligt ledda investeringar i anriknings- och omvandlingskapacitet under de kommande tre åren i syfte att katalysera den privata sektorns finansiering.

Kompletterande kapacitet

Genom att förnya ETTF lovade USA och Kanada att arbeta gemensamt för att stödja utvecklingen av kompletterande kärnkraftsförsörjningskedjans kapacitet och etablera en motståndskraftig nordamerikansk kärnkraftsförsörjningskedja fri från ryskt inflytande.

I februari emitterade Kanada en 10-årig, 4,5 miljarder dollar grön obligation, världens första suveräna gröna obligation som inkluderar vissa kärnkraftsutgifter, vilket bekräftar Kanadas åtagande att fungera som en global kärnkraftsledare.

I år har president Biden undertecknat en serie åtgärder som kommer att säkra energiresurser och stödja USA:s och allierade ledarskap inom kärnkraftssektorn.

Detta inkluderade omauktorisering av upp till 1,1 miljarder USD för två små modulära reaktorinstallationer detta årtionde och upp till 4,1 miljarder USD för att sätta igång urananrikningstjänster i USA.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

CRHG ETF globala företagsobligationer som valutasäkras i pund

Publicerad

den

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF GBP Hedged (Dist) (CRHG ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF GBP Hedged (Dist) (CRHG ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,25 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global Corporate Bond UCITS ETF GBP Hedged (Dist) är en stor ETF med tillgångar på 561 miljoner GBP under förvaltning. CRHG ETF är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.

Varför CRHG?

Diversifierad exponering mot globala företagsobligationer

Direktinvesteringar i företagsobligationer över sektorer (industri, allmännyttiga och finansiella företag)

Obligationsexponering med investeringsgrad

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa utvecklingen av ett index som består av företagsobligationer av investeringsklass från emittenter på tillväxtmarknader och utvecklade marknader.

Investeringsstrategi

Bloomberg Global Aggregate Corporate (GBP Hedged)-index följer amerikanska dollar denominerade företagsobligationer utgivna av företag över hela världen. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla CRHG ETF

iShares Global Corporate Bond UCITS ETF GBP Hedged (Dist) (CRHG ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPCRHG

Största innehav

EmittentVikt (%)
BANK OF AMERICA CORP1.83
JPMORGAN CHASE & CO1.62
GOLDMAN SACHS GROUP INC/THE1.28
MORGAN STANLEY1.15
CITIGROUP INC1.13
WELLS FARGO & COMPANY1.12
VERIZON COMMUNICATIONS INC0.98
AT&T INC0.96
APPLE INC0.85
HSBC HOLDINGS PLC0.78

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Utdelning i XACT Norden Högutdelande (maj)

Publicerad

den

Utdelningsbeloppet i XACT Norden Högutdelande börshandlad fond, legalt namn XACT Nordic High Dividend Low Volatility (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 6,88 per fondandel.

Utdelning i XACT Norden Högutdelande (maj) börshandlad fond, legalt namn XACT Nordic High Dividend Low Volatility (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 6,88 per fondandel.

SEK 1,72 delas ut i mars, maj, september och november.

De som är registrerade fondandelsägare i fonden på avstämningsdagen erhåller utdelning.

Schema för utdelning i fonden är följande

Utdelning 2 – SEK 1,72

• 21 maj Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning i XACT Norden Högutdelande (maj)

• 22 maj Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning

• 23 maj Avstämningsdag

• 28 maj Utbetalningsdag

Handla XACT Norden Högutdelande

XACT Norden Högutdelande är en europeisk börshandlad produkt som handlas på Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära