Följ oss

Nyheter

Är det Palladiums tur att skina?

Publicerad

den

Är det Palladiums tur att skina?

Är det Palladiums tur att skina? Medan silver och guld har flaggat så förefaller en annan ädelmetallPalladium, ut att vara betydligt mer skinande. Det samma gäller de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av denna ädelmetall. Är det Palladiums tur att skina? Ja det kan det vara.

Den börshandlade fonden ETFS Physical Palladium Shares (NYSEArca: PALL) handlas nu ovanför sitt 200-dagars glidande medelvärde. Denna ETF har stigit med cirka 6 procent under 2015, och är upp cirka 3 procent under året. En av orsakerna till att palladiumpriset stigit är att många handlare oroar sig för att leveranserna från världens största palladiumproducent, Ryssland, skall komma att minska som en direkt följd av de sanktioner som bland annat USA och EU lagt på landet.

Enligt uppgifter från schweiziska myndigheter har den ryska exporten av palladium till Schweiz nått sin högsta nivå sedan maj 2014. Detta förvånar föga, men det kommer sannolikt inte att vara tillräckligt för att få effekter på det stora utbudsunderskottet. Den brittiska banken Barclays räknar med ett utbudsunderskott av palladium på cirka 558 000 troy ounce under 2015.

Efterfrågan på palladium har ökat ytterligare sedan bilförsäljningen har stigit. Palladium är en nyckelkomponent vid tillverkningen av de katalysatorer som används för att minska de skadliga utsläppen från bilar.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.