Följ oss

Nyheter

Palladiumproblem kan leda till problem för ETFer, certifikat och MiniFutures med fokus på ädelmetaller

Publicerad

den

Palladiumproblem kan leda till problem för ETFer, certifikat och MiniFutures med fokus på ädelmetaller

Den nuvarande svagheten i ädelmetaller som guld och silver har gjort att de certifikat och ETFer som replikerar utvecklingen av dessa redovisar en svag utveckling year-to-date. I veckan som gick noterade vi till exempel att SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD) fallit med 2,3 procent sedan årets början och att iShares Silver Trust (NYSEArca: SLV), var ned med 5 procent under samma period. ETFS Physical Platinum Shares (NYSEArca: PPLT) hade under samma period backat med 1,5 procent. Detta kan leda till palladiumproblem.

Det enda undantaget är palladium

Det enda undantaget är palladium, till exempel ETF Securities ETFS Physical Palladium Shares (NYSEArca: PALL) som under samma period stigit med 18,4 procent. Som mest har denna ädelmetall varit upp med nästan 25 procent i år. Vi ser emellertid hur Palladiumproblem kan leda till problem för ETFer, certifikat och MiniFutures med fokus på ädelmetaller.

ETFS Physical Palladium Shares Interactive Stock Chart (ETF)

ETFS Physical Palladium Shares

Källa: Nasdaq

Geopolitiska problem

Geopolitiska spänningar i Ryssland, världens största palladiumproducent, och arbetsmarknadsstridigheter i Sydafrika, världens näst största palladiumproducent, har ökat priset på palladiumterminer. Solid ekonomiska data från Kina och USA har utlöst efterfrågan på personbilar och andra fordon, något som också har gynnat utvecklingen för palladiumterminer och PALL eftersom palladium är den viktigaste beståndsdelen i katalysatorer i bilar tillverkade i Kina och USA.

Det finns emellertid en del dåliga nyheter för ädelmetallerna, och alla de ETFer, certifikat och MiniFutures med fokus på ädelmetaller. PALL har under den senaste veckan rasat med 4,3 procent och de tekniska utsikterna är inte lovande. Palladium har nämligen brutit en stödnivå som funnits de senaste nio månaderna.

Problemen för palladiumpriset är inte hänförliga till ett ökat utbud, tvärtom. Palladiummarknaden väntas ha ett utbudsunderskott under 2014. Problemet är istället att palladium är denominerat i USD, vilket gör denna ädelmetall lika sårbar som guld och silver i förhållande till dollarn.

Detta har varit extra märkbart på senare tid, och vi noterar att PowerShares DB US Dollar Index Bullish Fund (NYSEArca:UUP) stigit med 3,2 procent under den senast månaden. Utflödena från PALL har legat på 4,3 MUSD under veckan den 2 till och med 8 september. Vi vet inte varför detta kapital tagits ut, det kan vara kapital som reallokerats till andra områden på grund av svagheten i palladiumpriset, men det kan även ha andra orsaker. Det kan således vara värt att hålla ögonen på hur palladiumpriset utvecklas under de kommande veckorna.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.