Följ oss

Nyheter

Diversifiering med utländska aktier ger en högre avkastning

Publicerad

den

Diversifiering med utländska aktier ger en högre avkastning

All finansiell teori säger att diversifiering med utländska aktier ger en högre avkastning. Orsaken är att det minskar standardavvikelsen, det vill säga risken eftersom inte alla börser och aktiemarknader kommer att utvecklas identiskt under samma tid. Nackdelen är att de flesta investerare inte känner till företag på andra marknader än sin egen. Det är få placerare som vet vilka aktier som är köpvärda i Mexiko, Frankrike eller i Ryssland. Investerare som vill ha en exponering mot utländska aktiemarknader kan därför enklast använda sig av börshandlade fonder för att få en diversifiering.

Det finns en rad olika ETFer att välja mellan för den som önskar en exponering mot utländska aktier. Det finns allt från breda börshandlade fonder som Vanguard FTSE Developed Markets ETF (NYSEArca: VEA) och iShares Core MSCI EAFE ETF (NYSEArca: IEFA). Båda dessa börshandlade fonder är passivt förvaltade, vilket gör dem till kostnadseffektiva verktyg för investerare som önskar få en exponering mot tusentals företag på utvecklade marknader. Ofta tenderar dessa marknader ge en trevlig direktavkastning.

VEA replikerar utvecklingen av FTSE Developed ex North America Index som omfattar large cap och mid cap aktier från länder i utvecklade länder i Europa, Asien och Australien. De länder som har störst vikt i detta index är Japan (22,5 procent), Storbritannien (19,3 procent), Frankrike (8,7 procent) och Tyskland (8,3 procent). Till skillnad från många andra index så innehåller detta index sydkoreanska aktier, en direkt följd av att FTSE klassificerar Sydkorea som en utvecklad marknad. VEA är storleksviktat, men omfattar totalt 1 355 aktier vilket betyder att det största innehavet, Nestle endast har en vikt på 1,7 procent. Denna ETF har en mycket låg förvaltningskostnad, endast 0,09 procent och har gett en direktavkastning på 2,77 procent det senaste året.

IEFA replikerar utvecklingen av MSCI EAFE Investable Market Index som omfattar länder i det utvecklade Europa, Australasien och Fjärran Östern. De länder som har störst vikt i detta index är Japan (22,9 procent), Storbritannien (20,6 procent), Frankrike (9,0 procent) och Schweiz (8,6 procent) och Tyskland (8,6 procent). IEFA äger aktier i 3 211 olika företag, har en årlig förvaltningskostnad på 0,14 procent. Under det senaste året har denna ETF gett sina andelsägare en direktavkastning på 2,71 procent.

Glöm inte emerging markets

Utöver de utvecklade marknaderna finns det ett antal börshandlade fonder som också inkluderar tillväxtmarknaderna, de så kallade emerging markets. Exempel på sådana är Vanguard Total International Stock ETF (NYSEArca: VXUS) och iShares Core MSCI Total International Stock ETF (NYSEArca: IXUS). Båda dessa ETFer har en exponering mot vissa emering markets.

VXUS replikerar utvecklingen av FTSE Global All Cap ex US och äger aktier i cirka 5 490 olika företag utanför USA. De länder som har störst vikt i detta index är Japan (16,6 procent), Storbritannien (14,5 procent) och Kanada (6,9 procent). Cirka 13,5 procent av kapitalet har allokerats tillväxtmarknaderna varav 5,3 gått till Kina. VXUS har en årlig förvaltningskostnad på 0,14 procent och har gett sina andelsägare en direktavkastning på 2,72 procent.

IXUS replikerar utvecklingen av MSCI All-Country World ex USA Investable Market Index. Utöver de utvecklade ekonomierna har denna börshandlade fond allokerat 14,9 procent av sitt kapital till emerging markets, varav 5,9 procent till Kina. IXUS har en årlig förvaltningskostnad på 0,14 procent och har gett sina andelsägare en direktavkastning på 2,71 procent.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nya iShares obligations ETFer på Xetra: tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper

Publicerad

den

Två nya börshandlade fonder iShares obligations ETFer från iShares har sedan i fredags kunnat handlas på Xetra och via handelsplatsen Börse Frankfurt. Dessa nya iShares obligations ETFer på Xetra ger tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper.

Två nya börshandlade fonder iShares obligations ETFer från iShares har sedan i fredags kunnat handlas på Xetra och via handelsplatsen Börse Frankfurt. Dessa nya iShares obligations ETFer på Xetra ger tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper.

iShares US Mortgage Backed Securities UCITS ETF EUR Hedged erbjuder investerare tillgång till den brett diversifierade marknaden för amerikanska inteckningssäkrade värdepapper utgivna och garanterade av statligt sponsrade företag som Ginnie Mae, Fannie Mae och Freddie Mac. Amerikanska värdepapper med fast ränta med en pass-through-struktur har en rating av investment grade och är säkrade av pooler av inteckningar från amerikanska husägare. Genom pass-through-strukturen får värdepappersinnehavare direkt kapitalbeloppet plus ränta från poolerna av bostadslån. Alla värdepapper måste ha en vägd genomsnittlig återstående löptid på minst ett år.

iShares US Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged ger tillgång till den globala marknaden för obligationer denominerade i US-dollar av investeringsklass. Obligationerna med fast ränta är statsobligationer, statsrelaterade obligationer, företagsobligationer och bostadsobligationer. Minsta återstående löptid är ett år.

Båda instrumenten använder terminskontrakt för att säkra valutafluktuationer mot den amerikanska dollarn.

NamnTillgångs-klassISINFörvaltnings-avgiftUtdelnings-policyReferens- index
iShares US Mortgage Backed Securities UCITS ETF EUR Hedged (dist)Fixed Income ETFIE000EEJLWG10,30 procentUtdelandeBloomberg US Mortgage Backed Securities Index
iShares US Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (dist)Fixed Income ETFIE00093SKUY40,30 procentUtdelandeBloomberg US Aggregate Bond Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 143 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än €14 miljarder är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

En uranfond, Future of Defense och Bitcoin

Publicerad

den

HANetfs grundare och co-VD Hector McNeil anslöt sig till Proactives Stephen Gunnion med nyheten att företaget lanserar Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF under tickern U8NJ på London Stock Exchange och Deutsche Börse (ETR: DB1) denna fredag. Han pratade även om deras NATO-fond, Future of Defense.

HANetfs grundare och co-VD Hector McNeil anslöt sig till Proactives Stephen Gunnion med nyheten att företaget lanserar Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF under tickern U8NJ på London Stock Exchange och Deutsche Börse (ETR: DB1) denna fredag. Han pratade även om deras NATO-fond, Future of Defense.

ETF, som fokuserar på små och medelstora uranföretag, är mycket efterlängtad och har skapat stort intresse på sociala medier. Sprott, sponsorn av denna produkt i USA, har sett sin version samla runt 400 miljoner dollar i tillgångar på mindre än ett år.

McNeil förklarade att efterfrågan på denna ETF drivs av ett erkännande av kärnkraftens roll i att tillhandahålla en konsekvent ren energikälla och en tillgångspress som förvärrats av konflikten mellan Ryssland och Ukraina. U308, HANetfs bredare produkt för uranbrytare, var den toppresterande tematiska ETFen i Europa förra året med en avkastning på 45 %.

McNeil lyfte också fram Future of Defense UCITS ETF (ASWC), som drar nytta av nuvarande geopolitiska spänningar. Denna ETF är unik eftersom den inkluderar företag som är anslutna till NATO-medlemmar eller medlemsförbund, som syftar till att dra nytta av ökade försvarsutgifter bland NATO-länderna.

I rampljuset var också ETC Group Physical Bitcoin ETF (BTCE), den mest omsatta kryptospot-ETF i Europa, med tillgångar på 1,3 miljarder dollar. Denna produkt understryker den växande acceptansen och efterfrågan på investeringsalternativ för kryptovaluta i Europa, trots skepsis kring den digitala tillgångsklassen.

McNeil berättade för Proactive att han nyligen deltog i den största årliga ETF-konferensen i Miami Beach, som avsevärt fokuserade på Bitcoin och kryptovaluta ETFer, vilket speglar branschens utveckling och dess hausseartade utsikter mot en framtid värderad till 50 biljoner dollar under det kommande decenniet.

Handla Future of Defence ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla BTCE ETC

ETC Group Physical Bitcoin (BTCE ETC) är en börsnoterad kryptovaluta som handlas på Euronext Paris och tyska XETRA.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U8NJ ETF

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (U8NJ) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

ELF5 ETF investerar i europeiska länder utanför Eurozonen

Publicerad

den

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) investerar i aktier med fokus på Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) investerar i aktier med fokus på Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF är en mycket liten ETF med tillgångar på 11 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka Europe ex EMU UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som följer utvecklingen av MSCI Europe ex EMU Index (prisindex). Indexet representerar de utvecklade europeiska aktiemarknaderna uteslutande de länder som ingår i Europeiska monetära unionen.

Investeringsstrategi

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF strävar efter att följa MSCI Europe ex EMU-indexet. MSCI Europe ex EMU-indexet spårar ledande aktier i europeiska länder utanför euroområdet.

Handla ELF5 ETF

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURELF5
Stuttgart Stock ExchangeEURELF5
XETRAEURELF5

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära