Följ oss

Nyheter

Diversifiering med utländska aktier ger en högre avkastning

Publicerad

den

Diversifiering med utländska aktier ger en högre avkastning

All finansiell teori säger att diversifiering med utländska aktier ger en högre avkastning. Orsaken är att det minskar standardavvikelsen, det vill säga risken eftersom inte alla börser och aktiemarknader kommer att utvecklas identiskt under samma tid. Nackdelen är att de flesta investerare inte känner till företag på andra marknader än sin egen. Det är få placerare som vet vilka aktier som är köpvärda i Mexiko, Frankrike eller i Ryssland. Investerare som vill ha en exponering mot utländska aktiemarknader kan därför enklast använda sig av börshandlade fonder för att få en diversifiering.

Det finns en rad olika ETFer att välja mellan för den som önskar en exponering mot utländska aktier. Det finns allt från breda börshandlade fonder som Vanguard FTSE Developed Markets ETF (NYSEArca: VEA) och iShares Core MSCI EAFE ETF (NYSEArca: IEFA). Båda dessa börshandlade fonder är passivt förvaltade, vilket gör dem till kostnadseffektiva verktyg för investerare som önskar få en exponering mot tusentals företag på utvecklade marknader. Ofta tenderar dessa marknader ge en trevlig direktavkastning.

VEA replikerar utvecklingen av FTSE Developed ex North America Index som omfattar large cap och mid cap aktier från länder i utvecklade länder i Europa, Asien och Australien. De länder som har störst vikt i detta index är Japan (22,5 procent), Storbritannien (19,3 procent), Frankrike (8,7 procent) och Tyskland (8,3 procent). Till skillnad från många andra index så innehåller detta index sydkoreanska aktier, en direkt följd av att FTSE klassificerar Sydkorea som en utvecklad marknad. VEA är storleksviktat, men omfattar totalt 1 355 aktier vilket betyder att det största innehavet, Nestle endast har en vikt på 1,7 procent. Denna ETF har en mycket låg förvaltningskostnad, endast 0,09 procent och har gett en direktavkastning på 2,77 procent det senaste året.

IEFA replikerar utvecklingen av MSCI EAFE Investable Market Index som omfattar länder i det utvecklade Europa, Australasien och Fjärran Östern. De länder som har störst vikt i detta index är Japan (22,9 procent), Storbritannien (20,6 procent), Frankrike (9,0 procent) och Schweiz (8,6 procent) och Tyskland (8,6 procent). IEFA äger aktier i 3 211 olika företag, har en årlig förvaltningskostnad på 0,14 procent. Under det senaste året har denna ETF gett sina andelsägare en direktavkastning på 2,71 procent.

Glöm inte emerging markets

Utöver de utvecklade marknaderna finns det ett antal börshandlade fonder som också inkluderar tillväxtmarknaderna, de så kallade emerging markets. Exempel på sådana är Vanguard Total International Stock ETF (NYSEArca: VXUS) och iShares Core MSCI Total International Stock ETF (NYSEArca: IXUS). Båda dessa ETFer har en exponering mot vissa emering markets.

VXUS replikerar utvecklingen av FTSE Global All Cap ex US och äger aktier i cirka 5 490 olika företag utanför USA. De länder som har störst vikt i detta index är Japan (16,6 procent), Storbritannien (14,5 procent) och Kanada (6,9 procent). Cirka 13,5 procent av kapitalet har allokerats tillväxtmarknaderna varav 5,3 gått till Kina. VXUS har en årlig förvaltningskostnad på 0,14 procent och har gett sina andelsägare en direktavkastning på 2,72 procent.

IXUS replikerar utvecklingen av MSCI All-Country World ex USA Investable Market Index. Utöver de utvecklade ekonomierna har denna börshandlade fond allokerat 14,9 procent av sitt kapital till emerging markets, varav 5,9 procent till Kina. IXUS har en årlig förvaltningskostnad på 0,14 procent och har gett sina andelsägare en direktavkastning på 2,71 procent.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.