Följ oss

Nyheter

HANetf en av de snabbast växande ETF-leverantörerna i Europa

Publicerad

den

Vi har pratats vid med Hector McNeil, VD för HANetf, en av de snabbast växande ETF-leverantörerna i Europa. Bolagets börshandlade produkter finns att handlas på tyska Xetra, vilket gör att de är tillgängliga för svenska investerare. Utöver detta finns bolagets ETFer och ETPer på en rad olika börser i Europa.

Vi har pratats vid med Hector McNeil, VD för HANetf, en av de snabbast växande ETF-leverantörerna i Europa. Bolagets börshandlade produkter finns att handlas på tyska Xetra, vilket gör att de är tillgängliga för svenska investerare. Utöver detta finns bolagets ETFer och ETPer på en rad olika börser i Europa.

HANetf har på mycket kort tid blivit en av de snabbast växande ETF-leverantörerna i Europa, kanske i världen. Men eftersom detta inte är din första rodeo, hävdar vissa att du är anledningen till att det till och med är en ETF-marknad i Europa. Låt våra läsare höra om det.

Det är väldigt snällt av dig att säga. Som du antyder har jag varit runt ETF-marknaden sedan början av århundradet. Jag startade Susquehannas ETF-verksamhet i början av 2000-talet och 2005 lämnade jag för att vara en grundare och ägare av ETF Securities där vi uppfann de första guld-ETFerna i världen samt Olja, Palladium och Platina för att nämna några.

Det var där jag träffade min co-Ceo Nik Bienkowski. Nik och jag lämnade ETF Securities 2010 och ett år senare startade och grundade vi Boost ETP som vi samägde. Efter några år kontaktade WisdomTree oss för att göra ett JV och vi startade Wisdomtree Europe, rullade in Boost i den nya enheten och samägde den verksamheten med WisdomTree. 2017 köpte de ut oss.

Sedan bestämde vi oss för att gå igen för en sista gång och sätta upp HANetf Europes första white label, fullservice ETF-verksamhet och multimanagerplattform. Jag tror att vi är de enda ETF-företagarna som har startat 4 ETF-verksamheter från grunden. Vi har emitterat över 550 ETFer/ETPer under den tiden. Cirka 7 % av världens totala totalsumma samlade in 40 miljarder USD i AUM och är noterat i över 20 länder i Asien, Europa och USA.

När ser vi er ETF noterad i Sverige, på NGM eller på Nasdaq i Stockholm? Många av våra läsare har sagt att de inte gillar det faktum att de måste betala en avgift för att ändra sin SEK till Euro, och sedan igen när de säljer dem. De säger också att de skulle känna sig mycket lättare att handla en ETF i Sverige än i andra länder.

Ja, vi har tittat på notering i Norden och Sverige många gånger under åren och i många av vår verksamhet. Det har alltid handlat om problem med avvecklingssystemet och de juridiska begränsningar som de vill ha som skulle göra det möjligt för dig att lista. Det avskräcker oss alltid eftersom vi ser det som oöverkomligt.

Jag har inte tittat på det på ett tag men det kanske är rätt tidpunkt. Jag tror mycket på lokala listor eftersom det gör att du kan vara lokal och ha ett skyltfönster. Jag ser HANetf som en europeisk leverantör i dess vidaste bemärkelse och inte en specifik brittisk, tysk eller något annat land.

Vi är dock glada över att ha vår första svenska partner, AUAG Fonder. AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF – ZSG0. Förhoppningsvis kommer detta att vara en av många och kan få oss att överväga att notera lokalt. Vi passporterar givetvis alla våra ETFer till Norden inklusive Sverige.

Jag har också mycket historia med den svenska marknaden. Jag var COO på Jiway i slutet av 1990-talet som var ett JV med OM Gruppen (numera Nasdaq OMX) och Morgan Stanley och spenderade mycket tid på att resa till Stockholm, en av de vackraste europeiska städerna.

Du har många olika sorters ETFer, allt från guld med Royal Mint, en Sportsbetting ETF och till och med en massa kryptovalutor. Många av dem motsvarar populära produkter i USA, en marknad som är stängd för de flesta europeiska investerare. Vilken är den ETF du drömmer om att lista, både i Europa och i USA?

HANetf-modellen är att arbeta med kapitalförvaltare som har bra idéer och goda immateriella rättigheter. Vi arbetar med många amerikanska och kanadensiska emittenter som redan har produkter i USA och de vill erbjuda en motsvarighet till UCITS. UCITS är inte bara ett europeiskt omslag, det har också resonans hos globala investerare i Lat Am och Asien.

HANetf ger ett mycket skalbart och kostnads-/tidseffektivt sätt att emittera UCITS. Det tar oss 10 veckor att få ut en ETF från början till slut och vi behöver inte bygga upp all infrastruktur för att uppnå detta.

De ETFer vi har där det finns mycket framgångsrika amerikanska motsvarigheter är:

• Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETF – DIGI

• Emerging Markets Internet and Ecommerce UCITS ETF – EMQQ

• Procure Space UCITS ETF – YODA

• U.S. Global Jets UCITS ETF – JETS

• Global Online Retail UCITS ETF – IBUY

• HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF – SKYY

Den enda ETF jag skulle vilja lista i Europa skulle vara en serie riskvägda ETFer som skulle spåra en portfölj av flera tillgångs ETFer. Förmodligen ”konservativ, balanserad mot tillväxt”. En ETF av ETFer för att tillhandahålla en lågkostnadslösning för förmögenhetsförvaltning till slutinvesterare. Jag tror att det för närvarande är svårt för investerare att vada genom 1000-tals ETFer där ute för att konstruera en portfölj och göra detta enkelt, så att ha en ETF som kan göra det för en investerare en riskvägd portfölj i en enda handel skulle vara bra.

Din Bitcoin-produkt blir snabbt den största i Tyskland, med de snävasta spreadarna och den mest omsatta. Vad är skillnaden mellan BTCE och dina konkurrenters produkter?

BTCE är en fantastisk produkt. När det noterades var det första gången kryptoinvesterare fick möjligheten att avveckla och rensa central motpart vilket tar mängden motpartsrisk bort från handeln. Dessutom fick vi en grupp av marknadsgaranter i världsklass att garantera ett konkurrenskraftigt budspridning från dag ett. De lyfte framgångsrikt den underliggande likviditeten från kryptomarknaderna som är fragmenterade och fokuserade den på BTCE.

Resultatet var att den handlades mer än någon annan ETF på Deutsche Boerse i månader, till och med mer än klassiska ETFer som S&P500, Dax och Eurostoxx. Slutligen tror jag att det faktum att slutinvesterare fysiskt kan lösa in mot bitcoin direkt gör det mycket attraktivt för slutinvesterare.

Hur får ni idéerna till alla dessa ETFer? Hur har situationen med Corona-pandemin påverkat noteringarna av era ETFer?

Nik och jag och det bredare HANetf-teamet har över 300 års ETF-erfarenhet inom alla discipliner och roller. Också som nämnts som ett team inklusive Nik och mina 550 ETFer/ETPer det bredare teamet som numrerar summerar antalet till långt över 1000.

Detta betyder att vi ganska ofta vet vad som kommer och vad som inte kommer att lyckas med en hygglig grad av säkerhet. Vi har haft över 800 förfrågningar från företag som vill starta ETFer med HANetf sedan vi startade verksamheten, och vi är väldigt noga med vem vi väljer att samarbeta med.

Först känner vi att vi gillar idén. Sedan tittar vi på datan och testar tillbaka det där vi kan se hur det fungerar och ta en syn på vart det kommer att gå härifrån. Eftersom vi kan få en ETF till marknaden inom 10 veckor kan vi också reagera mycket snabbt när världen förändras som den gjorde i Corona.

Jag skulle säga att de flesta av våra produkter var under utveckling eller så hade vi idén före covid men efter att det påverkade världen accelererade det vår tillväxt. E-handel, sjukvårdens megatrender, moln, digital uppkoppling, solenergi, ren energi, guld, kryptor, igaming, resor och nästan en inköpslista för de kommande 20 åren.

ESG är enormt och vi ligger i framkant med det. Den senaste utvecklingen är världens första koldioxidneutrala ETF ZERO som spårar ett index för ren energi, och vi beräknar investeringens koldioxidpåverkan och använder sedan koldioxidkompensationer för att neutralisera det. Många fler kommer.

Du har slagit dig ihop med AuAg Funds här i Sverige, och ni listade deras ETF på London Stock Exchange i juni 2021, för att sedan ta den till både tyska Xetra och Milanobörsen. Kommer det att finnas andra ETFer med kopplingar till Sverige och svenska kapitalförvaltare?

Jag hoppas verkligen det. Sverige är ett enormt entreprenörsland och har några fantastiska investerare som Eric från AuAG med några fantastiska idéer.

Var ser du ETF-marknaden om låt oss säga fem år? I Europa finns det mycket mindre kunskap om ETFer än i USA och Kanada. Kommer det att förändras? Var ser du HANetf i det scenariot?

Jag tror att Europa kommer att fånga och potentiellt gå om USA. Vi har en liknande demografisk välstånd, åldrande befolkningar etc och dubbelt så många som befolkningen. Så det är alla de rätta ingredienserna för att accelerera och fånga USA.

Jag tror också att alla nya produkter som har daglig likviditet kommer att hamna i ETF-omslaget och värdepappersfonder kommer att sluta emitteras. Illikvida tillgångar som egendom och private equity kommer att stanna i fonder men resten kommer att finnas i ETFer. Aktiva ETFer kommer att bli den näst största tillväxthistorien för Europa.

När startar man den första ETFen på ett aktieindex, som FTSE-100, CAC-40 eller varför inte svenska OMXS30?

Billiga betaprodukter är översålda. Det finns 50 Eurostoxx 50 ETFer och nya deltagare kan inte konkurrera. Allt handlar om skala och begränsad IP. iShares etc är motsvarigheten till Walmart. HANetf är delikatessen, motsvarigheten till Wholefoods.

Vi fokuserar på upplevelse, IP, innehåll och service. Till exempel är vi den enda Emittenten globalt som publicerar en månadsrapport om varje ETF. Stormarknadsspelare kommer aldrig att kunna göra det, och billig beta har begränsade historier att berätta till skillnad från HANetf ETFer som alla har en historia och experter att berätta.

Hur går en svensk investerare som vill köpa dina produkter tillväga? Var kan han eller hon köpa dessa? London Stock Exchange är en marknad som de flesta mäklarfirmor inte tillhandahåller.

HANetfs börshandlade produkter handlas på ett flertal börser runt om i Europa, allt från London Stock Exchange, Euronext i Paris och Amsterdam. Alla vår börshandlade produkter handlas på tyska Xetra som är den största marknadsplatsen för börshandlade produkter i Europa.

Det betyder att det går att handla andelar i ANetfs börshandlade produkter genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Hector McNeil, co-CEO på HANetf, en av de snabbast växande ETF-leverantörerna i Europa

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.