Följ oss

Nyheter

ETF:er för energi i USA

Publicerad

den

ETF:er för energi i USA

I USA hittar du många börshandlade fonder som ger exponering mot olika segment inom olje- och energisektorn, så kallade ETF:er för energi. Här är en översikt. Där hittar du till exempel XDWO som följer MSCI World Energy Index eller EXH1 som följer STOXX Europe 600 Oil & Gas index. Dessa är båda breda fonder som innehåller de största oljebolagen i världen.

Urvalet i ETF:ens ursprungsland, USA, är dock större och mer specialiserat. Denna artikel belyser de mest relevanta ETF:erna i varje segment av oljeutforskning och oljeåtervinning (E&P) eller oljetjänst. I många fall finns det flera varianter från olika konkurrerande leverantörer.

Stora energi-ETF:er

Den äldsta energi-ETF:en startade 1998. Energy Select Sector SPDR Fund med ticker XLE är fortfarande den största i marknadsvärde. Denna ETF ger en fin exponering för hela sektorns bredd, eftersom den inkluderar både stora E & P-oljebolag (Exxon 23% av fonden före Chevron 16%), stora oljebolag på land som EOG Resources (4,6% ), de största oljeserviceföretagen (Schlumberger 4,4%, Halliburton 2,6%) och oljeraffinaderier (Valero 3,5%). De årliga förvaltningskostnaderna i ETF är låga 0,13%.

Nästan lika stor i daglig omsättning har SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production med ticker XOP från samma leverantör. Detta har varit omsättningsbart sedan 2006 och täcker ett jämnare urval av mindre företag inom E&P noterade i USA. Det finns förmodligen färre kända namn för skandinaver här, men en mycket jämnare vikt bland de 10 bästa positionerna. Den största i fonden i skrivande stund är California Resources Corporation med 2,03%, medan minst på topp 10-listan är Carrizo Oil & Gas med 1,81%. På tredje plats ligger Chesapeake Energy, som vissa kanske känner igen från Equinors (dåvarande Statoils) förvärv av gasresurser i USA. Den årliga förvaltningskostnaden för denna fond är 0,35%.

Topp 10 positioner XLE (överst) och XOP – Källa: Infront

Oil Service-ETF:er

Investerare i oljetjänster är vana vid att titta på det amerikanska sektorindexet OSX – PHLX Oil Service Index. Så vitt vi kan se finns det ingen bra och likvid ETF som 100% följer detta index. VanEck Vectors Oil Services ETF med ticker OIH är mest relevant. Fonden har funnits på börsen i USA länge men fanns ursprungligen i en annan struktur. 2011 övertogs den av den stora ETF-leverantören VanEck och konverterades till en standard-ETF. Innehållet och viktningen representerar de största aktörerna inom Oil Service, med Schlumberger 19,2%, Halliburton 15,5% och TechnipFMC, Tenaris och Transocean alla med cirka 5%.

De närmaste alternativen i sektorn är XES – SPDR S&P Oil & Gas Equipment & Services ETF eller IEZ – iShares US Oil Equipment & Services ETF. Båda dessa har ungefär samma innehåll som OIH, men har ungefär 1/4 storlek och har betydligt mindre daglig handel.

Andra aktuella ETFer

En ETF handlas med kortnamnet IXC – iShares Global Energy ETF i USA, som följer S&P Global Energy Sector Index. Detta har ungefär exakt samma innehåll som den tysklistade World Energy ETF XDW0 som vi diskuterade i artikeln om europeiska ETF:er för energi. Om du letar efter en så bred exponering som möjligt i branschen är den här eller den tysklistade ett naturligt val.

Av de smalare och skarpare ETF-erna för särskilt intresserade nämner vi FRAK – VanEck Vectors Unconventional Oil & Gas ETF. Som tickern indikerar är det de företag som bedriver landbaserad oljeaktivitet där ”fracking” eller hydraulisk sprickbildning används.

Dessutom ger CRAK – VanEck Vectors Oil Refiners ETF exponering för dem som förädlar oljeprodukterna. Den senare har haft betydande medvind på senare år.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.