Följ oss

Nyheter

ETFer för den som utforskar rymden

Publicerad

den

Ett halvt dussin ETFer fokuserar på företag som är engagerade i rymdforskning och flyg. Ingen av de ETFer som utforskar rymden inkluderar Jeff Bezos Blue Origin

Ett halvt dussin ETFer fokuserar på företag som är engagerade i rymdforskning och flyg. Ingen av de ETFer som utforskar rymden inkluderar Jeff Bezos Blue Origin eller Elon Musks SpaceX eftersom dessa företag ännu inte är börsnoterade. Av de sex börshandlade fonderna är endast en, Ark Space Exploration and Innovation ETF, helt aktivt förvaltad.

Utrymme kan vara den sista gränsen, men är det en bra investering eller till och med en tillgänglig? Framväxten av företag som Jeff Bezos Blue Origin, Elon Musks SpaceX och Richard Bransons Virgin Galactic har väckt investerarnas intresse. Men investerare som väljer att utforska detta tema genom ETFer bör veta vad de verkligen köper.

Richard Bransons Virgin Galactic är börsnoterat, under SPCE-ticker, men det är för närvarande inte bland de 15 bästa innehaven i någon av de rymdlänkade ETFerna som beskrivs nedan (Cathie Wood’s Ark Space Exploration and Innovation ETF sålde sina aktier i SPCE tidigare i år).

SPCE har stigit med knappa sju procent år hittills, ungefär en tredjedel av S&P 500 och hälften av Russell 2000-indexet. En annan faktor för investerare är hur rymdlänkade ETFer definierar deras universum, och därför deras investeringar. Det näst största innehavet i Wood’s Space Exploration and Innovation ETF (ARKX) är till exempel företagets egen 3D Printing ETF, och fonden inkluderar även företag som Netflix och Deere, kända för de traktorer som tillverkas.

På frågan om dessa två sista innehav på CNBC i maj sa Wood att ”den riktiga möjligheten att tjäna pengar är inte rymdturism [utan] mobil uppkoppling”, som använder satelliter från företag som SpaceX för att ansluta de oanslutna massorna till internet, vilket gör det möjligt för dem att få tillgång till Netflix.

Deere kommer att dra nytta av drönare och vädersatelliter som gör jordbruket mer effektivt, säger Wood.

Vi har sammanställt en lista över rymdlänkade ETFer, inklusive de som faller under etiketten flyg och försvar (aerospace and defense) på grund av överlappningen mellan de två investeringsområdena och innehåller viktig information för investerare.

Ark Space Exploration and Innovation ETF (ARKX)

Förvaltat kapital: 672 miljoner dollar

Förvaltningskostnad: 0,75%

Startdatum: 30 mars 2021

Aktivt förvaltad

Toppinnehav: Trimble, Ark 3D Printing ETF, Kratos Defense & Security

Fonden investerar minst 80% av sina tillgångar i inhemska och utländska aktier i företag som bedriver rymdforskning och innovation, inklusive företag som leder, möjliggör eller drar nytta av tekniskt aktiverade produkter och/eller tjänster som förekommer utanför jordens yta.

Dessa inkluderar satellit- och skjutbilsföretag; företag som arbetar med 3D -utskrift, artificiell intelligens och robotik; och företag som gynnas av flyg- och rymdverksamhet inklusive jordbruk, globala positioneringssystem och drönartillverkare.

Procure Space ETF (UFO)

Förvaltat kapital: 124,5 miljoner dollar

Förvaltningskostnad: 0,75%

Startdatum: 11 april 2019

Index: spårar S-Network Space Index

Toppinnehav: Garmin Ltd., Trimble, DISH Network Corp., klass A

Fonden investerar minst 80% av nettotillgångarna i företag i det underliggande indexet som får minst 50% av sina intäkter eller vinster från rymdrelaterade företag. Indexet är ett riktmärke för aktier för en globalt handlad portfölj av företag som är engagerade i rymdrelaterade företag som satellitteknik.

Kommunikationstjänster och teknik är de två främsta sektorerna för investeringar.

Denna ETF har en europeisk motsvarighet, Procure SPACE UCITS ETF (YODA).

SPDR Kensho Final Frontiers ETF (ROKT)

Förvaltat kapital: 21,4 miljoner dollar

Förvaltningskostnad: 0,45%

Startdatum: 22 oktober 2018

Index: spårar S&P Kensho Final Frontiers Index

Toppinnehav: Teledyne Technologies, L3Harris Technologies, Iridium Communications (de två sistnämnda företagen är bland de största innehaven i ARKX)

Fonden investerar i allmänhet minst 80% av de totala tillgångarna i värdepapper som utgör indexet, vilket inkluderar företag vars produkter och tjänster driver innovation i rymden och efterforskning på djuphav. Teknik och kommunikation är dess mest populära sektorer.

iShares U.S. Aerospace and Defense ETF (ITA)

Förvaltat kapital: 2,9 miljarder dollar

Förvaltningskostnad: 0,42%

Startdatum: 1 maj 2006

Index: spårar Dow Jones U.S. Select Aerospace & Defense Index

Toppinnehav: Raytheon Technologies Corp, Boeing, Lockheed Martin (Teledyne Technologies och L3 Harris Technologies är dess fjärde och femte största innehav.)

Fonden investerar i allmänhet minst 90% av sina tillgångar i värdepapper i det underliggande indexet och i depåbevis som representerar värdepapper i det underliggande indexet. Företag inkluderar tillverkare, montörer och distributörer av flygplan och flygplansdelar.

Industri och teknik är de två huvudsakliga sektorerna för denna ETF.

SPDR S&P Aerospace & Defense ETF (XAR)

Förvaltat kapital: 1,3 miljarder dollar

Förvaltningskostnad: 0,351%

Startdatum: 28 september 2011

Index: spårar S&P Aerospace & Defense Select Industry Index, som är lika viktat

Toppinnehav: Raytheon Technologies, Boeing, Dow Jones U.S. Select Aero Defense Index Swap, Lockheed Martin

Denna ETF investerar i allmänhet minst 80% av sina totala tillgångar i de värdepapper som består av indexet, vilket är lika viktat till skillnad från Dow Jones U.S. Select Aerospace & Defense Index, som är marknadsvägt.

Portföljen innehåller 34 aktier men har mindre än 40% av sina tillgångar koncentrerade till sina 10 största innehav mot ett genomsnitt på 70,1% för sina kamrater, enligt Morningstar. Fonden överväger också teknikaktier med 4,3% jämfört med kategorisnittet.

Direxion Daily Aerospace and Defense Bull 3X shares (DFEN)

Förvaltat kapital: 332,6 miljoner dollar

Förvaltningskostnad: 1,01%

Startdatum: 3 maj 2017

Index (leveraged): spårar tre gånger utvecklingen från Dow Jones U.S. Select Aerospace & Defense Index

Toppinnehav: Raytheon Technologies, Boeing, Dow Jones U.S. Select Aero Defense Index Swap, Lockheed Martin

ETFen söker tre gånger avkastningen för Dow Jones U.S. Select Aerospace & Defense Index, före avgifter och Förvaltningskostnad, för en enda dag. I flyg- och rymdföretagen ingår tillverkare, montörer och distributörer av flygplan och flygplansdelar, och i försvarsföretagen ingår tillverkare av komponenter och utrustning för försvarsindustrin, såsom militära flygplan, radarutrustning och vapen.

Handla en rymdfond

Nedanstående ETFer är alla amerikanska.

Ark Space Exploration and Innovation ETF (ARKX)

SPDR S&P Aerospace & Defense ETF (XAR)

Procure Space ETF (UFO)

SPDR Kensho Final Frontiers ETF (ROKT)

iShares U.S. Aerospace and Defense ETF (ITA)

SPDR S&P Aerospace & Defense ETF (XAR)

Det betyder att de endast finns att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i dessa rymdfonder. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med de amerikanska rymdfonderna i form av CFDer. Till  CMC Markets

För europeiska investerare

Procure SPACE UCITS ETF (YODA) är en europeisk motsvarighet till den börshandlade fond som heter Procure Space ETF (UFO). UFO är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.