Följ oss

Nyheter

Den här fonden betalar Dig för att investera

Publicerad

den

Den här fonden betalar Dig för att investera Börshandlade fonder är erkända som ett billigt och kostnadseffektivt investeringsinstrument, men det finns vissa ETFer som förser investerarna med en gratislunch, de till och med betalar Dig för att investera.

Den här fonden betalar Dig för att investera Börshandlade fonder är erkända som ett billigt och kostnadseffektivt investeringsinstrument, men det finns vissa ETFer som förser investerarna med en gratislunch, de till och med betalar Dig för att investera.

Kostnader och förvaltningsavgifter, oavsett hur små de än är, kommer att dra ned på en ETFs prestanda jämfört med det underliggande jämförelseindexet. Emellertid har många ETFer kunnat matcha sina jämförelseindex, ja även utvecklas bättre än dem. Det är där utlåning av värdepapper till blankare kommer in i bilden eftersom det gör att fonden betalar Dig för att investera då förvaltningskostnaderna är lägre än de extra intäkter som den kan erhålla när förvaltarna lånar ut aktier till blankare som behöver så kallade aktielån.

Lånar ut aktierna mot en ersättning

En ETF kan generera extra pengar genom att låna ut aktier från dess underliggande innehav till en annan part för ett pris eller en ränta. Utlåningspraxis har hjälpt fond sponsorer minska prestanda skillnaden mellan börshandlade fonder och deras jämförelseindex, eller vända en fond förvaltningskostnader till en intäkt.

ETFer kan låna ut så mycket som 33 procent av sina aktieinnehav till blankare i utbyte mot en avgift, som kan kanaliseras tillbaka till investerare för att kompensera en fonds förvaltningskostnader.

Efterfrågan kan vara hög

I vissa fall är efterfrågan på de värdepapper som finns i en ETFs underliggande portfölj är så hög att intäkterna från utlåningen överstiga fondens driftskostnadsprocent. ETF investerare drar fördel av denna ökade utlåning av värdepapper som de genererade räntorna hjälper till att trycka upp den börshandlade fondens avkastning utöver det underliggande jämförelseindexet.

I till exempel många småbolagsfonder, ETFer med fokus på small caps, är det inte ovanligt att dessa börshandlade fonder regelbundet överträffar sitt jämförelseindex. Small Cap-aktier är ofta svårare att få tag på, jämfört med de mer likvida Large Cap-aktier, och efterfrågan på mer riskfyllda tillgångsslag är högre eftersom den potentiella payoffen är större bland blankare som vill göra en snabb vinst.

iShares Russell 2000 ETF (NYSEArca: IWM) och SPDR Russell 2000 ETF (NYSEArca: TWOK) har överträffade Russell 2000 Index med 0,21% och 0,07%, respektive, medan Vanguard Small Cap ETF (NYSEArca: VB) har överträffat CRSP US Small Cap Index med 0,03%

iShares Russell 2000 (NYSEArca: IWM)

Denna ETF replikerar investeringsresultatet för Russell 2000® indexet, ett index som mäter utvecklingen för small cap marknaden på den amerikanska aktiemarknaden. Den här börshandlade fonden investerar i allmänhet åtminstone 90 % av sina tillgångar i värdepapper i det underliggande indexet eller i depåbevis som representerar värdepapper i det underliggande indexet. IWM kan investera resten av sina tillgångar i vissa terminer, optioner och swap avtal , likvida medel, liksom i värdepapper som inte ingår i det underliggande indexet, men som förvaltaren tror kommer att bidra till fonden spårar det underliggande indexet.

IWM har en förvaltningskostnad om 0,20 procent, medan TWOK debiterar sina andelsägare en förvaltningskostnad på 0,12 procent. VB debiterar 0,09 procent. Av dessa siffror ser vi att det kan vara ganska lönsamt för de börshandlade fonderna att ägna sig åt aktielån som ett sätt att kompensera andelsägarna för ETFens förvaltningsavgifter. Det är på det sättet fonden betalar Dig för att investera eftersom de summorna dessa ETFer erhåller i aktielån överstiger förvaltningskostnaderna.

En standardiserad marknad

Det finns en standard för värdepapperslån vilket gör att fonder och ETFer kan låna ut aktierna som ingår i deras portföljer till andra aktörer och därmed tjäna en ränta. Innehavaren för tillfälligt över värdepappren till en annan investerare i utbyte mot säkerheter, till exempel kontanter eller andra värdepapper som har ett värde som överstiger de utlånade aktiernas värde. Om den börshandlade fonden behöver sälja aktier så ”kallar de lånen” från låntagaren. Om låntagaren inte kan leverera aktierna använder ETFen säkerheten

I de flesta fall skulle börshandlade fonder låna ut värdepapper till investerare som vill blanka aktier. Investerarna måste låna aktier från den börshandlade fonden och sälja dem på marknaden, i hopp om att när det börjar bli dags att ge tillbaka aktierna, skall de kunna återköpa aktier till ett lägre pris på marknaden och stoppa mellanskillnaden i fickan.

Emellertid har värdepapperslån associerats med motpartsrisk. Om en låntagare, av någon anledning, inte kan lämna tillbaka de aktier som lånats, skulle den börshandlade fonden kunna hamna i en short squeeze.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

HANetf och REX-Shares lanserar tre ETFer i Europa

Publicerad

den

HANetf och REX-Shares lanserar REX Tech Innovation Premium Income UCITS ETF och REX Tech Innovation Income & Growth UCITS ETF, som båda följer Solactive US FANG Innovation Index.

HANetf och REX-Shares lanserar REX Tech Innovation Premium Income UCITS ETF och REX Tech Innovation Income & Growth UCITS ETF, som båda följer Solactive US FANG Innovation Index.

Solactive är glada att kunna tillkännage samarbetet med HANetf och REX-Shares kring lanseringen av U.S. Big Tech Premium Income ETF och U.S. Big Tech Income & Growth ETF, som båda följer Solactive US FANG Innovation Index. Produkterna syftar till att ge investerare tillgång till en dynamisk portfölj av de mest innovativa och inflytelserika amerikanska teknikdrivna företagen.

I över ett decennium har teknikjättar dominerat de amerikanska kapitalmarknaderna. Solactive US FANG Innovation Index fångar resultatet av 20 framstående, teknikfokuserade företag och kombinerar skalan och motståndskraften hos etablerade teknikjättar med styrkan och relevansen hos andra ledande innovatörer, vilket skapar en diversifierad korg som exemplifierar amerikanskt tekniskt ledarskap. Tillsammans formar dessa företag några av dagens mest transformerande områden, inklusive artificiell intelligens, molntjänster, digital underhållning, avancerade halvledare samt elektrisk och autonom mobilitet.

Solactive US FANG Innovation Index inkluderar ikoniska namn som Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, Netflix och Tesla, tillsammans med ett urval av de näst största och mest likvida och effektfulla teknikföretagen på marknaden. Denna struktur syftar till att säkerställa att investerare får exponering mot en dynamisk portfölj i framkant av den digitala ekonomin.

REX Tech Innovation Premium Income UCITS ETF och REX Tech Innovation Income & Growth UCITS ETF noterades den 2 juli på Londonbörsen under tickersymbolen ”FEPI” och ”FEGI”.

Timo Pfeiffer, Chief Markets Officer på Solactive, kommenterade: ”Vårt uppdrag är att göra det möjligt för våra kunder att snabbt och effektivt förverkliga sina indexbaserade produktidéer. REX Tech Innovation Premium Income UCITS ETF och REX Tech Innovation Income & Growth UCITS ETF är kraftfulla exempel på hur vår flexibla infrastruktur och innovativa tänkesätt hjälper till att omsätta produktidéer till investeringsbara verkligheter. Vi är stolta över att stödja REX Shares och HANetf med denna lansering.”

”Vi är glada över att samarbeta med HANetf och Solactive för att lansera REX första börsnoterade ETF i Europa och utöka vår globala närvaro”, säger Kevin Gopaul, investeringschef på REX. ”Optionsbaserade inkomststrategier har varit ett av de snabbast växande segmenten i USA, och våra ETFer med täckta köpoptioner har varit starkt tilltalande bland investerare som söker avkastning utan att offra aktieexponering.

Med lanseringen av REX Tech Innovation Premium Income ETF är vi stolta över att erbjuda europeiska investerare en differentierad inkomstlösning byggd på en portfölj av ledande amerikanska teknikföretag.”

Hector McNeil, medgrundare och VD för HANetf, kommenterade: ”Vi är glada över att samarbeta med REX Shares för att lansera tre nya covered call-ETF:er i Europa. Tillgångsklassen har tagit fart i Europa nyligen, men vi tror att den bara har börjat. REX Shares tillvägagångssätt är beprövat i USA, och nu har europeiska investerare en chans att delta.

Vi har nu 5 covered call-ETFer på HANetf-plattformen och 13 aktiva ETFer. Vi tror att båda dessa områden är redo för betydande tillväxt i Europa, och detta återspeglas i ökningen av förfrågningar vi har fått om att lansera aktiva och optionsbaserade ETFer. Vårt mål är alltid att bryta ner inträdesbarriärerna på den europeiska ETF-marknaden och låta kapitalförvaltare från hela världen lansera sina börshandlade strategier på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt. Vårt produktutbud blir alltmer mångsidigt i takt med att vi välkomnar fler partners till plattformen, vilket säkerställer att vi alltid är innovativa och erbjuder relevanta strategier till europeiska investerare.”

Fortsätt läsa

Nyheter

EDEF ETF är utdelande fond med fokus på Europas försvarsindustri

Publicerad

den

EDEF ETF är utdelande fond med fokus på Europas försvarsindustri BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist (EDEF ETF) med ISIN LU3047998979 försöker att följa Bloomberg Europe Defense Select-indexet. Bloomberg Europe Defense Select-indexet följer utvecklingen för europeiska företag som är verksamma inom militär- eller försvarsindustrin. Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,18 % per år. BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist är den billigaste ETFen som följer Bloomberg Europe Defense Select-indexet. ETFen replikerar utvecklingen för det underliggande indexet genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningen i ETFen delas ut till investerarna (årligen). BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist är en mycket liten ETF med 0 miljoner euro i förvaltat kapital. Denna ETF lanserades den 19 maj 2025 och har sitt säte i Luxemburg. Börsnoteringar

BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist (EDEF ETF) med ISIN LU3047998979 försöker att följa Bloomberg Europe Defense Select-indexet. Bloomberg Europe Defense Select-indexet följer utvecklingen för europeiska företag som är verksamma inom militär- eller försvarsindustrin.

Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,18 % per år. BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist är den billigaste ETFen som följer Bloomberg Europe Defense Select-indexet. ETFen replikerar utvecklingen för det underliggande indexet genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningen i ETFen delas ut till investerarna (årligen).

BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist är en mycket liten ETF med 0 miljoner euro i förvaltat kapital. Denna ETF lanserades den 19 maj 2025 och har sitt säte i Luxemburg.

Handla EDEF ETF

BNP Paribas Easy Bloomberg Europe Defense UCITS ETF Dist (EDEF ETF) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUREDEF

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf lanserar Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF

Publicerad

den

Den nya ETFen, med fokus på att vara en Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, riktar sig mot exponering mot regionala försvars- och säkerhetsföretag. Med denna lansering kompletterar HANetf sitt utbud av försvarsstrategier.

Den nya ETFen, med fokus på att vara en Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, riktar sig mot exponering mot regionala försvars- och säkerhetsföretag. Med denna lansering kompletterar HANetf sitt utbud av försvarsstrategier.

HANetf har meddelat den planerade lanseringen av en ny Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, som utökar sitt utbud av tematiska investeringsprodukter som svar på ökande geopolitiska spänningar och regionala militära uppbyggnader. Den nya ETFen, som förväntas noteras i juli 2025, kommer att följa Indo-Stillahavs-noterade företag som är verksamma inom försvar, flyg- och rymdfart och säkerhet.

Denna lansering kommer att utöka HANetfs befintliga försvarsfokuserade utbud, vilket inkluderar Future of Defence UCITS ETF (ASWC) med mer än 2,6 miljarder dollar i förvaltat kapital, och Future of European Defence UCITS ETF (8RMY), som för närvarande förvaltar över 130 miljoner euro. Med detta drag strävar HANetf efter att ge investerare den bredaste tillgången till försvarsinvesteringsverktyg i Europa.

Regionala försvarsutgifter accelererar i Indo-Stillahavsområdet

Indo-Stillahavsområdet bevittnar en betydande förändring i försvarsställningen, vilket speglar utvecklingen i Europa. I ett tal vid Shangri-La-dialogen i Singapore uppmuntrade USA:s försvarsminister Pete Hegseth sina allierade i Asien att efterlikna Natos försvarsutgiftsstrategi. ”Nato-medlemmar lovar att spendera fem procent av sin BNP på försvar – till och med Tyskland”, sa han och underströk omfattningen av Europas upprustningstrend.

Mot bakgrund av ökande geopolitiska spänningar ökar länder som Indien, Japan, Sydkorea och Taiwan snabbt sina försvarsbudgetar och driver på för större självförsörjning inom vapentillverkning. Viktiga händelser inkluderar:

• Indien fördelar 75 procent av sin försvarskapitalbudget till inhemska företag.

• Japan planerar sin största militära uppbyggnad sedan 1950-talet, med målet att spendera 2 procent av BNP på försvar senast 2027.

• Sydkorea siktar på att erövra 5 procent av den globala vapenmarknaden senast 2027 genom utökad export.

• Taiwan ökar försvarsutgifterna med nästan 50 procent sedan 2015, inklusive investeringar i inhemska drönar- och motdrönarsystem.

Den kommande ETFen kommer att följa ett transparent, regelbaserat index och investera i företag med säte i Indo-Stillahavsområdet som genererar betydande intäkter från försvarsrelaterad verksamhet.

Indo-Stillahavsområdet håller snabbt på att bli det geopolitiska tyngdpunkten för 2000-talet. Från Taiwan till Indiska oceanen driver ökande spänningar och en förskjutning mot försvarssjälvförsörjning en historisk upprustningscykel. Precis som våra NATO- och europeiska försvars-ETFer har hjälpt investerare att få tillgång till den nya realiteterna inom global säkerhet, erbjuder denna strategi riktad exponering mot företag inom Indo-Stillahavsområdet” sade Hector McNeil, medgrundare och VD för HANetf.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

21Shares

Populära