Följ oss

Nyheter

Börskaos? Få inte panik, detta är vad Du skall göra

Publicerad

den

mer än tio procent, och inte heller vårt svenska referensindex OMXS30 har klarat sig från börsnedgången. Börskaos? Få inte panik, detta är vad Du skall göra

Vi har inte sett en betydande marknadskorrigering på börserna på många år så det är många investerare som inte vet hur de skall agera på de händelser vi nyligen sett. Det stora börsindexen i USA som till exempel Dow Jones Industrial Average och S&P 500 har fallit med mer än tio procent, och inte heller vårt svenska referensindex OMXS30 har klarat sig från börsnedgången. Börskaos? Få inte panik, detta är vad Du skall göra

Här är ett par tankar och idéer om vad det kan vara värt att göra. Börskaos? Få inte panik, detta är vad Du skall göra

Gör litet eller inget alls.

Förutsatt att du har en ekonomisk plan med en investeringsstrategi på plats är det sannolikt inget som du behöver för att göra eller borde göra på denna punkt. Om du eller din finansiella rådgivare ser över din portfölj med jämna mellanrum kommer din tillgångsfördelning fortfarande vara inom målet fördelningsintervall. Att göra något bara för att vidta några åtgärder som en reaktion på någon form av aktiemarknadsåtgärd är sällan en bra idé. Vänta åtminstone tills volatiliteten lägger sig.

Överreagera inte och tänk inte för mycket

Marknadskorrigeringar är en del av en normal börscykel. Det kan finnas många bakomliggande orsaker och det är ofta en enskild händelse som får det att hända. Ibland påverkas hela börsen, ibland endast enskilda sektorer. Det finns inte mycket en enskild investerare kan eller bör göra för att försöka motverka dessa återkommande händelser.

Se till att du har tillräcklig likviditet

Detta är särskilt viktigt för den som är beroende av sin aktieportfölj för att kunna betala sina löpande kostnader. Det bästa är att ha likvider i portföljen, eller likvida placeringar med en låg risk som gör att det går att klara av det löpande kassaflödet under det kommande året.

Se över Dina placeringar

En marknadskorrektion är ett perfekt tillfälle att se över sin portfölj eftersom det tvingar investeraren att skärskåda sina enskilda aktieinnehav. Hur har aktierna utvecklats jämfört med övriga aktier i portföljen och sina konkurrenter? Om en fond har rasat mer än andra är det bra att ställa sig frågan varför den har gjort detta. Hur har denna fond agerat när börsen varit stark? Även om Du inte säljer av fonden bör den sättas på bevakningslistan. Samma sak gäller så klart för enskilda aktier.

Strunta i media

Det kan vara en bra ide att byta kanal, eller att läsa en bok istället för att agera på kvällstidningarnas braskande rubriker när börsen kraschar. Under krascher eller marknadskorrektioner är kvällspressens täckning ofta att likna vid en dokusåpa än kalla fakta. Detta är ofta något som drabbar investerare som redan påverkats negativt av en nedgång. Se till att ha en långsiktig plan för nedgångar på börsen.

Se över portföljrisken

Se över risken i portföljen. Har inte Dina aktier utvecklats som Du velat? Har Du fyllt den med en högre risk än vad Du tänkt Dig? Har inte portföljen gått så bra som den borde innan en krasch så är detta ett bra tillfälle att se över den och dra ned på riskprofilen.

Leta efter fynd

För den som köper enskilda aktier är en krasch ett bra tillfälle att leta – och köpa – billiga aktier. De flesta av oss har en lista på aktier som vi vill köpa men som vi inte äger eftersom vi anser att värderingen är alltför hög. Vid en krasch blir också de aktierna billigare och det skapas möjligheter att köpa de aktierna.

Se över hela Din ekonomi

En krasch är ett bra tillfälle att se över hela sin ekonomi, något som bör göras regelbundet. Har nedgången påverkat Dina finansiella mål? Har den nödvändiggjort en omfördelning av Dina investeringar? Det finns gott om berättelser om investerare som sålt av sina aktier med stora förluster när börsen fallit, något som gjort att deras pension inte blivit lika bra som de en gång hade hoppats på. Att reagera på kortsiktiga händelser i samband med en långsiktig planeringshorisont är sällan en bra idé. En väl utformad finansieringsplan med en lämplig investeringsstrategi är ett bra verktyg att ha på plats. Tillgångsallokering och diversifiering är bra sätt att minska risken och effekten korrigeringarna har på din portfölj och dina känslor

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Janus Henderson köper Tabula och etablerar sig på den europeiska ETF-marknaden

Publicerad

den

Tabula och Janus Henderson Group plc (NYSE: JHG) meddelade i förra veckan att de har ingått ett avtal enligt vilket Janus Henderson kommer att förvärva den europeiska ETF-leverantören Tabula Investment Management.

Tabula och Janus Henderson Group plc (NYSE: JHG) meddelade i förra veckan att de har ingått ett avtal enligt vilket Janus Henderson kommer att förvärva den europeiska ETF-leverantören Tabula Investment Management.

Janus Henderson Group är en ledande global aktiv kapitalförvaltare dedikerad till att hjälpa kunder att definiera och uppnå överlägsna ekonomiska resultat genom differentierade insikter, disciplinerade investeringar och service i världsklass. Den 31 december 2023 hade Janus Henderson 335 miljarder USD i tillgångar under förvaltning, mer än 2 000 anställda och kontor i 24 städer över hela världen.

Tabula grundades 2018 och är en ledande oberoende ETF-leverantör i Europa, med ett befintligt fokus på ränte- och hållbara investeringslösningar. Tabula har byggt en investering av institutionell kvalitetsförvaltning och ETF-verksamhet med över 500 miljoner USD i tillgångar under förvaltning och listade fonder över tio europeiska börser som betjänar kunder i 15 länder. Dess team av exceptionellt begåvade proffs har betydande ETF-marknadsexpertis och leds av ett mycket erfaren ledningsteam som har byggt flera europeiska ETF-företag.

Den europeiska ETF-marknaden genomgår en betydande förändring, växer avsevärt och speglar trender som observerats på den amerikanska marknaden där aktiv förvaltning i allt högre grad sker ingår i ETF-omslaget. Nästan tio procent av europeiska ETF-lanseringar förra året var aktivt förvaltade, med tillgångar i europeiskt noterade aktivt förvaltade ETFer som upplever en tillväxt på nästan 50 procent under samma period. Denna förändring representerar en betydande tillväxtmöjlighet för tillgångar förvaltare som vill bredda sätten på vilka kunder får tillgång till sina investeringsmöjligheter och dra nytta av förändrade kundpreferenser på den europeiska marknaden.

Förvärvet bygger på Janus Hendersons extremt framgångsrika aktiva ETF-erbjudande i USA, där företaget är den fjärde största globala leverantören av aktiva ränte-ETF:er efter förvaltning.

Företaget förväntar sig att partnerskapet med Tabula kommer att göra det möjligt för Janus Henderson att svara på kundernas globala efterfrågan på att dess investeringsstrategier inkluderar ett UCITS ETF-omslag vilket är det mest allestädes närvarande ETF-struktur utanför USA. Janus Henderson försöker utnyttja sin globala distributionsplattform och förbättra sitt partnerskap med sin brittiska och europeiska kundbas, vilket är tittar alltmer på aktiva ETF:er och för att nå viktiga växande marknader i Latinamerika, Mellanöstern och APAC.

Janus Henderson förväntar sig att behålla alla befintliga Tabula-produkter och kommer att använda plattformen för att lansera en rad nya aktiva produkter.

Michael John Lytle, verkställande direktör för Tabula, sa: ”Vi är väldigt glada över att ansluta oss till JanusHenderson för att främja vårt gemensamma uppdrag att erbjuda investerare marknadsledande investeringar lösningar. Tabula har etablerat en mycket effektiv oberoende ETF-verksamhet genom att erbjuda differentierade ränte-ETF:er. Janus Henderson är den perfekta partnern att skapa en marknad med ledande multi-asset ETF-verktygslåda.”

Ali Dibadj, Janus Henderson Group Investors verkställande direktör, sa: ”Vi är utomordentligt glada över att kunna samarbeta med de duktiga proffsen på Tabula för att hjälpa till att forma framtiden utvecklingen av ETF:er för europeiska och globala investerare. Detta förvärv placerar oss i framkant av denna spirande trend, vilket gör att vi kan utnyttja tidiga möjligheter för tillväxt och innovation. Tabulas befintliga infrastruktur och ekosystem ger oss omedelbar tillgång till en institutionell plattform som vi tror kommer att positionera Janus Henderson som en pålitlig och trovärdig aktör på den europeiska ETF-marknaden, och genom att kombinera de båda företagens djupa expertis kommer vi att kunna leverera på den ständigt utvecklande våra kunders behov.”

Tabula har ett ledarskap med en imponerande meritlista, bestående av ledande befattningshavare från blue-chip globala investeringsbanker och kapitalförvaltare, som är experter på ETF:er, ränte- och investeringsförvaltning. Tabulas VD, Michael John Lytle, var en av grundarna av Source, nu Invescos Europeisk ETF-verksamhet, efter att ha tillbringat nästan tjugo år på Morgan Stanley dessförinnan.

Kommersiell chef, Stefan Garcia, var tidigare VD och Co-Head of Distribution för EMEA på Source och var en av de första anställda på ETF Securities, nu Wisdom Tree’s European ETF-verksamhet. Chief Investment Officer, Jason Smith var senior portföljförvaltare på Goldman Sachs och har förvaltat portföljer på Blackrock, Barclays och JP Morgan. Ekonomichef, Zeeshan Kanji, var tidigare CFO och CCO på Rubicon Fund Management.

Tabula Capital, den aktiva förvaltningsdelen av verksamheten, är inte en del av transaktionen och kommer fortsätta att drivas som en separat enhet fokuserad på att leverera systematiska kreditstrategier.

Tabulas grundare David Peacock och John Weiss kommer att stanna kvar som VD och CIO för Tabula Capital.

Cavendish var de ledande rådgivarna till Tabula i transaktionen. Finansiella villkor för transaktionen avslöjas inte och förvärvet förväntas slutföras under andra kvartalet 2024 med förbehåll för sedvanliga villkor, inklusive myndighetsgodkännanden.

Fortsätt läsa

Nyheter

BQGE ETF investerar i kvalitetsaktier från hela världen

Publicerad

den

Ossiam Barclays Quantic Global E UCITS ETF (BQGE ETF) investerar i aktier med fokus på Fundamental/Quality, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Ossiam Barclays Quantic Global E UCITS ETF (BQGE ETF) investerar i aktier med fokus på Fundamental/Quality, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,70 % p.a. Fonden replikerar utvecklingen av det underliggande indexet syntetiskt med en swap. ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsstrategi

Ossiam Barclays Quantic Global E NR UCITS ETF 1C (EUR) försöker följa Barclays Quantic Global E-index. Barclays Quantic Global E-index spårar aktier från utvecklade marknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt ESG (environmental, social and corporate governance) och grundläggande kriterier.

Handla BQGE ETF

Ossiam Barclays Quantic Global E NR UCITS ETF 1C (EUR) (BQGE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBQGE
gettexEURBQGE

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs Hector McNeil diskuterar investeringsfokus bortom ”Magnificent Seven”

Publicerad

den

HANetfs medgrundare och co-VD Hector McNeil föreslår en strategisk förändring av investeringsfokus från dominerande teknikaktier till bredare tekniska teman.

HANetfs medgrundare och co-VD Hector McNeil föreslår en strategisk förändring av investeringsfokus från dominerande teknikaktier till bredare tekniska teman.

I en intervju med Proactives Stephen Gunnion förespråkade McNeil en diversifiering bort från ”Magnificent Seven”, stora teknikföretag, på grund av deras höga PE-kvoter och koncentrationsrisker. Han lyfter fram potentialen för bredare tekniska investeringar, särskilt genom ETF:er som erbjuder diversifierad exponering över olika tekniska undersektorer, inklusive robotik, cybersäkerhet och digital underhållning.

McNeil betonade fördelarna med likaviktade ETFer, som HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weighted UCITS ETF (T3KE) som säkerställer att ingen enskild aktie dominerar indexet, vilket ger en balanserad investeringsstrategi. Dessutom undersökte han möjligheter utanför den traditionella tekniksektorn, särskilt på tillväxtmarknader.

McNeil underströk tillväxtpotentialen inom e-handelssektorn på dessa marknader, driven av höga tillväxttakt och frånvaro av statligt ägda företag. Han påpekade specifika ETFer som EMQQ Emerging Markets Internet & Ecommerce UCITS ETF (LSE: EMQQ) (EMQQ), som fokuserar på e-handel på stora marknader, och diskuterade de betydande vinsterna för företag som Pinduoduo och Tencent.

McNeil nämnde också Future Defense UCITS ETF (ASWC), som har fått draghjälp genom att dra nytta av den ökande betydelsen av cybersäkerhet i globala försvarsstrategier.

Fortsätt läsa

Populära