Följ oss

Nyheter

Vad är en ETF?

Publicerad

den

Vad är en ETF?

ETF står för Exchange Traded Funds och kan på svenska översättas till börshandlad fond. En börshandlad fond följer utvecklingen på ett underliggande index. Det kan vara svenska OMXS30 eller något av de amerikanska indexen Dow Jones eller Nasdaq. En börshandlad fond är som det låter noterad på en börs, vilket innebär att den prissätts och handlas i realtid.

Köp dem som en vanlig aktie

Du köper en ETF på samma sätt som du köper en aktie i Ericsson eller ABB. Du behöver inte ha någon speciell depåtyp. När du köper en börshandlad fond får du jämfört med ett köp av en enskild aktie en andel i ett index. Du får därmed en direkt riskspridning eller en diversifieringseffekt. Detta beror på att ETF:er består av en korg av aktier. Till exempel består det svenska aktieindexet OMXS30, som Nasdaq OMX tillhandahåller, utav 30 av de mest omsatta svenska bolagen. Genom att köpa en ETF som följer OMXS30 köper du med en gång en portfölj med exponering mot ett flertal olika branscher. Det kan innefattande bolag som Alfa Laval, Nokia, H & M, Investor och 26 andra stora välkända svenska företag.

Exempel på fördelar med att köpa en ETF är bland annat lägre kostnader än traditionella index- och aktiefonder. Det är enkelt och snabbt att handla i och med att instrumentet är noterat och utbudet är omfattande. Det finns även instrument där den underliggande tillgången är en råvara. Dessa instrument fungerar på samma sätt som ETF:er och brukar benämnas ETC:er. ETC står för Exchange Traded Commodities.

Vi skriver om ETF:er med exponering mot länder, regioner, branscher, olika teman och strategier, räntor, valutor och råvaror (inkl. ETC:er).

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.