Lyxvaror ses allt mer som långsiktiga investeringar. Det finns i dag auktionshus som säljer begagnade handväskor och andra lyxartiklar, och de är ofta till höga priser vilket visar att denna typ av produkter har ett beständigt värde. Det är emellertid inte bara produkterna som har visat sig ha höga värden, det har även de bolag som utvecklar och marknadsför denna typ av produkter.
Det är lätt att investera i lyx. Det går att få exponering mot en rad olika företag i denna sektor i en och samma affär. Det finns flera börshandlade fonder, till exempel Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF (LUXU). Denna handlas emellertid på Londonbörsen, så den är svårt att komma åt genom Nordnet och Avanza, men det fungerar med DEGIRO.
LUXU är återinvesterande, vilket betyder att den återinvesterar de erhållna utdelningarna. Amundi tillhandahåller ett annat alternativ, Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF EUR (C) (GLUX ETF) som investerar i aktier med fokus på Lyxvaror, Consumer Discretionary, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras). Denna ETF handlas på tyska Xetra, vilket gör att det går att köpa den hos både Avanza och Nordnet med ett par enkla knapptryckningar.
Båda dessa två börshandlade fonder kommer med en årlig förvaltningskostnad på 0,25 procent vilket får anses som relativt billigt. Det är något som oftast talar för börshandlade fonder, att de har låga förvaltningskostnader. Transparens och att det alltid går att handla dem är andra faktorer som talar för ETFer.
Precis som med vanliga aktier kan dessa två börshandlade fonder ägas genom en kapitalförsäkring eller genom ett investeringssparkonto. I och med att ingen av dessa ETFer är utdelande spelar det egentligen ingen större roll på vilket av dessa konton som denna fond köps. Det är först när fonden kommer med utdelningar som det är aktuellt att fundera på skillnaderna. Att Amundi S&P Global Luxury UCITSETF EUR (C) (GLUX ETF) är passivt förvaltad, det vill säga investerar enligt ett underliggande index gör att kostnaderna ofta är lägre än för aktivt förvaltade fonder. Generellt sett följer denna typ av fonder sitt jämförelseindex väl och ger sällan några större överraskningar, vare sig positiva eller negativa när det jämförs med detta jämförelseindex. Vi ser emellertid att tematiska fonder kan leverera en bra överavkastning jämfört med bredare börsindex.
Det finns även Lucy Global Fund A som är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar fondförmögenheten huvudsakligen i aktier och aktierelaterade överlåtbara värdepapper. Enligt fondens övergripande strategi placerar fonden minst 50 procent i aktier och aktierelaterade överlåtbara värdepapper och fondandelar med exponering mot bolag verksamma inom livsstil, hälsa och skönhet samt företag som äger eller kontrollerar varumärken inom livsstil, mode, hälsa och skönhet. Lucy Global Fund A som är en traditionell fond, men som även denna kan handlas direkt hos Avanza och Nordnet. Handel sker inte på börsen, utan fondordrar skickas från förvaltarna in dagligen till fondbolaget. Den årliga förvaltningskostnaden ligger också betydligt högre, 1,55 procent, vilket ofta är fallet med traditionella fonder. Just aktiva fonder brukar ofta ha högre förvaltningskostnader eftersom de behöver mer personal då de behöver hantera analyser och företagsbesök vilket inte är fallet med en börshandlad fond som slaviskt följer sitt underliggande index.
GLUX har i år stigit med 11,48 procent vilket får anses som bra, speciellt när OMXS30, det index som brukar användas som riktmärke för den svenska börsens utveckling endast stigit med 2,17 procent. Lucy Global Fund A har under samma period avkastat 7,30 procent, efter att ha haft det besvärligt tidigare. En stark utveckling på 11,42 procent i januari gav en stark start på året, men den bankkris som vi ser nu har dragit ned större delen av aktiekurserna, oavsett segment och börs.
Kursutvecklingen för dessa två fonder har varit snarlik, även om Lucy Global Fund A inte klarat av att leverera riktigt lika bra utveckling som GLUX. Till viss del kan detta förklaras av den högre förvaltningskostnaden. En annan förklaring är att Lucy Global legat exponerad mot Capri Holdings. Bolagets aktie föll med cirka 20 procent under februari 2023 efter att den senaste rapporten som presenterades inte levt upp till förväntningarna. Capris försäljning minskade med 6 procent och resultatet blev drygt 20 procent sämre än analytikernas förväntningar vilket obönhörligen ledde till att aktiekursen sänktes.
Notera att GLUX endast har 24 ägare hos Avanza, medan Lucy har 735 stycken. GLUX är emellertid betydligt större och förvaltas av en av världens största fondförvaltare, franska Amundi. Fonden har 476 miljoner euro under förvaltning.
Lucy Global Fund A hittar vi inga uppgifter om den förvaltade volymen på, vare sig på fondens egen hemsida eller på Morningstar. Värdet torde emellertid vara lägre än för GLUX då denna fond endast är två år gammal.
EMQQs Globals grundare och investeringschef Kevin Carter anslöt sig nyligen till Steve Darling från Proactive för att diskutera deras nya rapport om Indien, som han beskriver som den ”perfekta tillväxtmarknaden vid perfekt tidpunkt.” EMQQ Global ser investerarmöjligheter när Indien flyttar till mitten av världen.
Rapporten fördjupar sig i Indiens ekonomiska tillväxt och gör jämförelser med Kinas tillväxtbana, och lyfter fram flera nyckelfaktorer som gör Indien till en attraktiv investeringsdestination. Ett utmärkande drag i Indien är dess väletablerade hemodlade teknologisektor, som går tillbaka flera decennier. Företag som Tata Computer Systems (grundat 1968) och Infosys (NASDAQ: INFY) (grundat 1981) har legat i framkant av denna tekniska utveckling.
Dessutom producerar Indien årligen världens största antal utexaminerade datavetenskapstekniker, och landets indiska tekniska institut, med 23 platser, tar konsekvent ut ett betydande antal utexaminerade datavetenskaper. Carter betonade också betydelsen av ”The Indian Stack”, en term som används för att beskriva Indiens ”Digital Public Infrastructure”.
Från och med 2010 har Indien systematiskt utvecklat viktiga offentliga teknikplattformar som har möjliggjort snabb digitalisering. En viktig milstolpe var introduktionen av Unified Payments Interface 2016, som sedan dess har drivit på en betydande tillväxt av mobila betalningar i Indien, som har upplevt en 40-faldig ökning de senaste fem åren. Denna robusta och välplanerade digitala offentliga infrastruktur skiljer Indien från varandra och positionerar det för varaktiga tekniska framsteg. I grund och botten gör Indiens unika kombination av faktorer, inklusive en väletablerad tekniksektor, en högutbildad arbetskraft och en visionär digital infrastruktur, det till en övertygande framväxande marknad som investerare i allt högre grad vänder sig till. Denna omfattande rapport ger värdefulla insikter i Indiens tillväxthistoria och dess potential att följa i fotspåren av Kinas anmärkningsvärda ekonomiska uppgång.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
HANetf har meddelat att deras European Green Deal UCITSETF (ticker: ASWA) har nått ett AUM 52 miljoner USD (49,9 miljoner euro) i tillgångar inom två månader efter att den lanserades.
ASWA, som lanserades i samarbete med Societe Generale i juli, strävar efter att ge exponering för de företag som borde dra nytta av European Green Deal – en milstolpe ekonomisk strategi som lagts fram av Europeiska kommissionen som syftar till att minska växthusgaserna med 55 procent till 2030 och Europa till världens första koldioxidneutrala kontinent år 2050.
Planen kräver mobilisering av 1 biljon euro i hållbara investeringar under det kommande decenniet – något EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyden beskrev i ett tal denna månad, där hon förespråkade ”ekonomisk realism” snarare än ”enbart reglering”.
Von der Leyden gjorde också klart att nästa steg av Green Deal kommer att behöva fokusera på industripolitik, nämligen genom en serie ”Clean Transition Dialogues” med industrin.
Utöver att göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten i världen, förväntas avtalet skapa nya möjligheter för innovation, investeringar och jobb. Dessutom har alla 27 EU-medlemsstater förbundit sig till avtalet. ASWA är den enda tillgängliga ETF globalt som fokuserar på European Green Deal.
European Green Deal UCITSETF riktar sig till aktier, valda av Societe Generales forskningsavdelning, från fyra nyckelsektorer som kan dra nytta av detta avtal:
Ren energi: EU har satt upp ett mål på 45 procent för produktion av förnybar energi till 2030 (upp från 22 procent 2021), vilket kräver betydande investeringar.
Hållbar mobilitet: 90 procents minskning av transportrelaterade utsläpp till 2050 behövs, med investeringar i järnväg, vätgas, elfordon och biobränslenyckel.
Bygg och renovering: EU-kommissionen vill fördubbla den nuvarande renoveringstakten för offentliga och privata byggnader, vilket förbättrar energieffektiviteten.
Cirkulär ekonomi: Potential för återvinnings- och avfallshanteringsföretag att dra nytta av det 70-procentiga avfallsåtervinningsmålet som fastställts av EU till 2030 (upp från 55 procent för närvarande).
Hector McNeil, grundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Vi är glada över att se European Green Deal UCITSETF (ASWA) nå 52 miljoner USD AUM på så kort tid. Den europeiska gröna avtalet kommer att förändra Europa under det kommande decenniet och kommer att kräva betydande investeringar. Med detta förväntar vi oss en betydande tillväxt bland de företag som är centrala för energiomställningen.
”ASWA är väl placerad för att fånga denna tillväxt och följa SGI European Green Deal ESG Screened NTR Index med aktier som valts ut av Societe Generales expertforskarteam. ASWA är en av många ETF:er som erbjuds på HANetfs differentierade plattform som gör det möjligt för investerare att investera i koldioxidminskning och hållbara sektorer.”
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,32 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). JPMorgan Green Social Sustainable Bond UCITSETF USD (acc) är en liten ETF med tillgångar på 23 miljoner euro under förvaltning. ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Delfondens mål är att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger jämförelseindexet genom att främst investera i obligationer där intäkterna riktas till projekt och aktiviteter som bidrar till en mer hållbar och inkluderande ekonomi.
Möjlighet
En betydande omprissättning av ränteintäkter i år gör att det enligt vår uppfattning finns attraktiva möjligheter inom räntesektorerna.
Obligationsmarknaden ”Användning av intäkter” har växt exponentiellt under de senaste 6 åren och tillägget av sociala obligationer/hållbarhetsobligationer ökar diversifieringen.
Portfölj
Ett hållbart investeringsmål, underbyggt av ett robust ramverk för riskhantering och styrning i linje med SFDR artikel 9.
Aktiv förvaltning för att generera alfa, med begränsad exponering utanför benchmark för hög avkastning, inom helt transparent ETF-omslag.
Eget ramverk för hållbar emission, stödd av traditionell grundläggande, kvantitativ och teknisk forskning.
Resultat
Diversifierad ETF-portfölj, investerad över investment grade och högavkastande krediter, såväl som stater och övernationella organisationer.
100 %* av portföljen i hållbara investeringar enligt EU MIFID, med varje obligation kopplad till en hållbar verksamhet**
Investeringsstrategi
JPMorgan Green Social Sustainable Bond UCITSETF USD (acc) är en aktivt förvaltad ETF.
JPMorgan Green Social Sustainable Bond UCITSETF USD (acc) (JGNR ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.