Följ oss

Nyheter

Är du intresserad av att investera i lyxvaror?

Publicerad

den

Lyxvaror ses allt mer som långsiktiga investeringar. Det finns i dag auktionshus som säljer begagnade handväskor och andra lyxartiklar, och de är ofta till höga priser vilket visar att denna typ av produkter har ett beständigt värde. Det är emellertid inte bara produkterna som har visat sig ha höga värden, det har även de bolag som utvecklar och marknadsför denna typ av produkter.

Lyxvaror ses allt mer som långsiktiga investeringar. Det finns i dag auktionshus som säljer begagnade handväskor och andra lyxartiklar, och de är ofta till höga priser vilket visar att denna typ av produkter har ett beständigt värde. Det är emellertid inte bara produkterna som har visat sig ha höga värden, det har även de bolag som utvecklar och marknadsför denna typ av produkter.

Det är lätt att investera i lyx. Det går att få exponering mot en rad olika företag i denna sektor i en och samma affär. Det finns flera börshandlade fonder, till exempel Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF (LUXU). Denna handlas emellertid på Londonbörsen, så den är svårt att komma åt genom Nordnet och Avanza, men det fungerar med DEGIRO.

LUXU är återinvesterande, vilket betyder att den återinvesterar de erhållna utdelningarna. Amundi tillhandahåller ett annat alternativ, Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF EUR (C) (GLUX ETF) som investerar i aktier med fokus på Lyxvaror, Consumer Discretionary, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras). Denna ETF handlas på tyska Xetra, vilket gör att det går att köpa den hos både Avanza och Nordnet med ett par enkla knapptryckningar.

Båda dessa två börshandlade fonder kommer med en årlig förvaltningskostnad på 0,25 procent vilket får anses som relativt billigt. Det är något som oftast talar för börshandlade fonder, att de har låga förvaltningskostnader. Transparens och att det alltid går att handla dem är andra faktorer som talar för ETFer.

Precis som med vanliga aktier kan dessa två börshandlade fonder ägas genom en kapitalförsäkring eller genom ett investeringssparkonto. I och med att ingen av dessa ETFer är utdelande spelar det egentligen ingen större roll på vilket av dessa konton som denna fond köps. Det är först när fonden kommer med utdelningar som det är aktuellt att fundera på skillnaderna. Att Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF EUR (C) (GLUX ETF) är passivt förvaltad, det vill säga investerar enligt ett underliggande index gör att kostnaderna ofta är lägre än för aktivt förvaltade fonder. Generellt sett följer denna typ av fonder sitt jämförelseindex väl och ger sällan några större överraskningar, vare sig positiva eller negativa när det jämförs med detta jämförelseindex. Vi ser emellertid att tematiska fonder kan leverera en bra överavkastning jämfört med bredare börsindex.

Det finns även Lucy Global Fund A som är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar fondförmögenheten huvudsakligen i aktier och aktierelaterade överlåtbara värdepapper. Enligt fondens övergripande strategi placerar fonden minst 50 procent i aktier och aktierelaterade överlåtbara värdepapper och fondandelar med exponering mot bolag verksamma inom livsstil, hälsa och skönhet samt företag som äger eller kontrollerar varumärken inom livsstil, mode, hälsa och skönhet. Lucy Global Fund A som är en traditionell fond, men som även denna kan handlas direkt hos Avanza och Nordnet. Handel sker inte på börsen, utan fondordrar skickas från förvaltarna in dagligen till fondbolaget. Den årliga förvaltningskostnaden ligger också betydligt högre, 1,55 procent, vilket ofta är fallet med traditionella fonder. Just aktiva fonder brukar ofta ha högre förvaltningskostnader eftersom de behöver mer personal då de behöver hantera analyser och företagsbesök vilket inte är fallet med en börshandlad fond som slaviskt följer sitt underliggande index.

GLUX har i år stigit med 11,48 procent vilket får anses som bra, speciellt när OMXS30, det index som brukar användas som riktmärke för den svenska börsens utveckling endast stigit med 2,17 procent. Lucy Global Fund A har under samma period avkastat 7,30 procent, efter att ha haft det besvärligt tidigare. En stark utveckling på 11,42 procent i januari gav en stark start på året, men den bankkris som vi ser nu har dragit ned större delen av aktiekurserna, oavsett segment och börs.

Kursutvecklingen för dessa två fonder har varit snarlik, även om Lucy Global Fund A inte klarat av att leverera riktigt lika bra utveckling som GLUX. Till viss del kan detta förklaras av den högre förvaltningskostnaden. En annan förklaring är att Lucy Global legat exponerad mot Capri Holdings. Bolagets aktie föll med cirka 20 procent under februari 2023 efter att den senaste rapporten som presenterades inte levt upp till förväntningarna. Capris försäljning minskade med 6 procent och resultatet blev drygt 20 procent sämre än analytikernas förväntningar vilket obönhörligen ledde till att aktiekursen sänktes.

Notera att GLUX endast har 24 ägare hos Avanza, medan Lucy har 735 stycken. GLUX är emellertid betydligt större och förvaltas av en av världens största fondförvaltare, franska Amundi. Fonden har 476 miljoner euro under förvaltning.

Lucy Global Fund A hittar vi inga uppgifter om den förvaltade volymen på, vare sig på fondens egen hemsida eller på Morningstar. Värdet torde emellertid vara lägre än för GLUX då denna fond endast är två år gammal.

Källa: Avanza

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära