Följ oss

Nyheter

Fond för lyxvaror visade sig vara en bra satsning

Publicerad

den

Amundis fond för lyxvaror visade sig vara motståndskraftig under den höga inflationsmiljön förra året och har gynnats av överavkastningen i risktillgångar hittills under 2023. Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF (LUXU) har avkastat imponerande 16,2 procent i år. Det gör att LUXU fortfarande är nära paritet med vad det var för ett år sedan.

Amundis fond för lyxvaror visade sig vara motståndskraftig under den höga inflationsmiljön förra året och har gynnats av överavkastningen i risktillgångar hittills under 2023. Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF (LUXU) har avkastat imponerande 16,2 procent i år. Det gör att LUXU fortfarande är nära paritet med vad det var för ett år sedan.

Amundis lyxstrategi spårar S&P Global Luxury-index med 80 företag som valts ut baserat på marknadsvärde och betyg för lyxexponering, från delsektorer inklusive fritid, kläder, destillatörer, heminredning och fordonstillverkare.

Företagsvikter är begränsade till 2 procent, 4 procent, 6 procent respektive 8 procent, baserat på deras lyxexponeringspoäng som S&P Dow Jones Index (SPDJI) noterar är ”subjektiv” och ”baserad på kvalitativa faktorer” såsom företagens verksamhetsbeskrivning, intäktssegment och marknadsuppfattning.

Vikterna för varje aktie hanteras av SPDJI:s indexkommitté. Resultatet är ett riktmärke som väger avsevärda 83,5 procent till sällanköpsvaror, med toppallokeringar till smyckes- och lädervarukonglomeratet Richemont, dryckeskonglomeratet LVMH Moet Hennessy, Hermes och Mercedes-Benz.

Medan en stor del av sällanköpssektorn drabbades 2022 när konsumenterna minskade icke-nödvändiga utgifter, förblev lyxdelen av marknaden motståndskraftig eftersom deras rika kundkrets beteende var mindre påverkat av ekonomiska händelser och i själva verket kunde de flesta varumärken föra vidare ytterligare kostnader för sina kunder för att bevara sina marginaler.

Ett viktigt exempel på detta var LUXU topp-tre viktande Hermes som rapporterade Q4 intäkter somn steg med 23 procent och ökade priserna på alla marknader med i genomsnitt 7 procent jämfört med föregående år.

Sådana trender förklarar varför europeiska lyxaktier överträffade breda europeiska riktmärken med cirka 3 procent och amerikanska aktier med 9 procent den 20 februari, enligt Ken Shih, chef för förmögenhetsförvaltning för Greater China på Saxo Bank.

Källa: Saxo Bank

Shih tillade att en annan medvind för lyxvaror har varit Kinas återöppnande av handeln, där investerare tror att frisläppandet av rika kinesiska konsumenters efterfrågan kommer att stödja diskretionära utgifter för lyxvaror 2023.

Saxos lyxkorg med 23 företag ökade sina intäkter med i genomsnitt 21 procent under det senaste året trots den ”utmanande marknadsmiljön”.

Medan Shih ifrågasatte närvaron av Mercedes, Tesla och Estee Lauder i LUXUs topp 10 beståndsdelar, gav de två biltillverkarna en avkastning på 16 procent respektive 83 procent under årets första sju veckor.

Handla LUXU ETF

Amundi ETF S&P Global Luxury UCITS ETF USD (LUXU ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Är du intresserad av att investera i lyxvaror

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XGDE ETC spårar guldpriset och valutasäkrar det till euro

Publicerad

den

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

Guldspotpriset är priset på guld i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XGDE ETC

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXGDE
gettexEURXGDE

Fortsätt läsa

Nyheter

CBUH ETF är en faktor-ETF som investerar i aktier från hela världen

Publicerad

den

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 54 miljoner GBP under förvaltning. CBUH ETF är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför CBUH?

  1. Exponering för en portfölj av företag från MSCI World Index som uppvisar momentumfaktorn samt integrerar miljö-, social- och styrningsinformation (ESG) för att uppnå ett högre ESG-betyg
  2. Spårar ett index som uttryckligen utesluter emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.
  3. Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Handla CBUH ETF

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIWME
gettexEURCBUH
XETRAEURCBUH

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology5.75US5949181045USD
LLYELI LILLYHealth Care2.65US5324571083USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples2.65US7427181091USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.62US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.62US1912161007USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology2.60US0378331005USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.40US1101221083USD
AZNASTRAZENECA PLCHealth Care2.40GB0009895292GBP
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care2.35DK0060534915DKK
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.34US67066G1040USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

SPDR sänker avgifterna på global fond

Publicerad

den

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

TER kommer att sänkas från 0,40 % till 0,17 %, vilket är den mest kostnadseffektiva ETFen för kombinationen av globala Developed & Emerging och Large, Mid och SmallCaps.

Handla SPYI ETF

SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära