Följ oss

Nyheter

Den sällsynta och dyraste ädelmetallen är inte guld

Publicerad

den

Det är allmänt ansett att guld är den mest sällsynta och dyraste ädelmetallen – men även om det rankas ganska högt i jämförelse, finns det en metall som är både dyrare och med sällsynt.

Det är allmänt ansett att guld är den mest sällsynta och dyraste ädelmetallen – men även om det rankas ganska högt i jämförelse, finns det en metall som är både dyrare och med sällsynt.

Det monetära värdet av olika metaller är inkonsekvent, skiljer sig något beroende på efterfrågan och tillgång. På grund av guldets mångsidighet placerar dess ledningsförmåga, hållbarhet och snygga ut det stadigt bland de fem dyraste metallerna. Guldpriserna ligger på över 1 850 dollar per troy ounce vid tidpunkten för publiceringen – imponerande, men ingenting jämfört med rodium.

För närvarande den dyraste ädelmetallen och en av de sällsynta, priset för ett troy ounce rodium ligger på 10 300 USD. Så vad gör det så dyrt?

Rhodium reagerar inte lätt på syre, vilket gör den till en ädelmetall och betyder att den är en perfekt katalysator, resistent mot både korrosion och oxidation. Dess totala härdighet och höga smältpunkt på 1 964 grader Celsius (3 567 grader Fahrenheit) placerar den bland platinagruppens metaller vid sidan av platina, palladium, osmium, iridium och rutenium.

Dess förmåga att motstå vatten- och lufttemperaturer på upp till 600 grader Celsius (1 112 grader Fahrenheit), och förblir olöslig i de flesta syror, gör rodium mycket mångsidigt för användning i bilar, flygplan, elektriska kontakter och högtemperatur termoelement och motståndsledningar.

En biprodukt till koppar och nickel

Rodium förekommer med ungefär 0,000037 delar per miljon i jordskorpan, medan guld finns i ett överflöd av cirka 0,0013 delar per miljon, enligt Royal Society of Chemistry. Rodium produceras främst i Sydafrika och Ryssland och kan komma som en biprodukt av raffinering av koppar– och nickelmalmer, som innehåller upp till 0,1 procent av ädelmetallen. Omkring 16 ton rodium produceras årligen, med en uppskattad reserv på 3 000 ton.

Rhodiums upptäcktes 1803 av William Hyde Wollaston, en engelsk kemist, som extraherade grundämnet från en bit platinamalm från Sydamerika. Fyndet kom strax efter att Wollaston upptäckt en annan metall från platinagruppen, palladium.

Vanligtvis hittas rodium tillsammans med avlagringar av platina. Rodium erhölls från Wollastons prov genom att ta bort platina och palladium, vilket lämnade efter sig ett mörkrött pulver som behandlades med vätgas för att avslöja ädelmetallen Rhodium.

Medan den solida metallen lyser i en ljus, reflekterande silvervit färg, har rhodium sitt namn från det grekiska ”rhodon” som betyder ros. Dess namn hänvisar till den röda färgen på metallens salter.

Handla XRH0 ETC

Xtrackers Physical Rhodium ETC (XRH0 ETC) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Handla XFRD ETC

db Physical Rhodium ETC (EUR) – Denna version är denominerad i euro och är noterad på Deutsche Börse (Xetra) i Tyskland. Den handlas under kortnamnet XFRD, men i dagsläget har vi inte kännedom om att det går att handla denna ETF hos någon svensk nätmäklare. Det gick tidigare att handla denna genom Nordnet, men har vi har informerats om att denna nätmäklare tagit bort denna. Tidigare hade inte Avanza db Physical Rhodium ETC (EUR) i sitt onlineutbud, men det sägs att det gick att köpa via telefon. Vet du om det går att handla denna produkt så kommentera gärna.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XGDE ETC spårar guldpriset och valutasäkrar det till euro

Publicerad

den

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

Guldspotpriset är priset på guld i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XGDE ETC

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXGDE
gettexEURXGDE

Fortsätt läsa

Nyheter

CBUH ETF är en faktor-ETF som investerar i aktier från hela världen

Publicerad

den

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 54 miljoner GBP under förvaltning. CBUH ETF är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför CBUH?

  1. Exponering för en portfölj av företag från MSCI World Index som uppvisar momentumfaktorn samt integrerar miljö-, social- och styrningsinformation (ESG) för att uppnå ett högre ESG-betyg
  2. Spårar ett index som uttryckligen utesluter emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.
  3. Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Handla CBUH ETF

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIWME
gettexEURCBUH
XETRAEURCBUH

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology5.75US5949181045USD
LLYELI LILLYHealth Care2.65US5324571083USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples2.65US7427181091USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.62US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.62US1912161007USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology2.60US0378331005USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.40US1101221083USD
AZNASTRAZENECA PLCHealth Care2.40GB0009895292GBP
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care2.35DK0060534915DKK
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.34US67066G1040USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

SPDR sänker avgifterna på global fond

Publicerad

den

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

TER kommer att sänkas från 0,40 % till 0,17 %, vilket är den mest kostnadseffektiva ETFen för kombinationen av globala Developed & Emerging och Large, Mid och SmallCaps.

Handla SPYI ETF

SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära