Världens största producent av lyxvaror har blivit en favorit bland fondförvaltare som marknadsför sig själva som främjare av miljömässiga och sociala mål. Mer än 1 200 ESG-fonder har nu aktier i LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, enligt uppgifter sammanställda av Bloomberg. Ungefär 500 till är indirekt exponerade för den lyxiga giganten, visar uppgifterna. Det placerar LVMH långt före mer traditionella gröna namn som Vestas Wind Systems A/S och Tesla på listan över föredragna ESG-aktier.
ESF-fonder, är fonder som hävdar att de antingen ”främjar” miljömässiga, sociala och goda styrningsprinciper, gör ESG till ett direkt ”mål” eller helt enkelt sätter ESG i deras namn, har samlat ihop en LVMH-andel värd mer än 17 miljarder dollar, visar Bloombergs data. Företagets värdeökning på 190 procent sedan pandemins tidiga dagar hjälpte ESG att klara ett tufft 2022, som såg strategin sjunka inför decennier-hög inflation, räntehöjningar, en energikris och en nedgång i teknikaktier.
Credit Agricole SA och deras dotterbolag Amundi har den största exponeringen mot LVMH via ESG-fonder med en investering på cirka 1,7 miljarder dollar, visar Bloombergs data. Mycket av det sker via fonder som enligt EUs regler ”främjar” ESG, känd som artikel 8.
LVMH inkluderades i år på Sustainalytics lista över topprankade ESG-företag, som tittar på alla tre E-, S- och G-mått. Bolaget har även ingått i ett antal hållbara index, inklusive S&P Global ESG och Moody’s ESG. Trots detta är det många förvaltare som väljer att exkludera detta företag då det äger flera alkoholproducenter vilket en del förvaltare anser strida mot ESG och Artikel 8. Vi vet att Lucy Global Fund A, den svenska livstilsfonden, valt att inte köpa detta företag av denna orsak, och därmed lagga andra fonder i sektorn, till exempel Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF EUR (C) (GLUX ETF).
LVHM, som uppstod genom samgåendena mellan champagneproducenten Moët et Chandon och den ledande cognacproducenten Hennessy samt slutligen (1987) med modehuset Louis Vuitton. Även om bolaget äger alkoholproducerande företag så är lika lön för lika arbete viktigt för LVHM som skall ha uppnått jämställd lön senast 2025 och 50 procent av kvinnorna i koncernens nyckelpositioner till 2025.
Sådana ansträngningar har redan lett till betydande framsteg, exempel på dessa är ökningen av andelen kvinnor i nyckelpositioner på LVMH från 23 procent till 45 procent mellan 2007 och 2022. Och 65 procent av LVMHs chefer och chefer är kvinnor, medan 18 kvinnor driver gruppens så kallade Maisons som verkställande direktörer, sa LVMH.
Lyxaktier är investerares älsklingar för tillfället
Eftersom de är berättigade till ESG-fonder drar de logiskt fördel av sin defensiva tillväxtprofil, medan värderingar inte är så dyra. I år har ESG-fonder i Europa avkastat cirka 10 procent i genomsnitt, medan Stoxx Europe 600 Index är upp ungefär 6 procent. De som fokuserar på teknik – särskilt artificiell intelligens – har slängt resten med topppresterande som bokar avkastning på över 40 procent.
Överpresterande fonder
ESG-fonder som bygger sin exponering mot lyxsektorn slår också sina riktmärken. Palatine Europe Sustainable Employment fund, räknar LVMH som sitt största innehav. Enligt Bloombergs data utgör lyxjätten nästan en tiondel av fonden, som är registrerad som artikel 9 i EU, blockets högsta ESG-beteckning. Fonden har ökat med 14 procent i år, vilket överträffar 94 procent av sina konkurrenter.
Candriam Sustainable Equity EMU, som också är registrerad som artikel 9, håller LVMH i sina fyra främsta innehav, tillsammans med ASML Holding NV, KBC Group NV och L’Oreal SA. Det är upp 11 procent i år. Amundi MSCI Europe Climate Transition CTB, som har gjort LVMH till sitt största innehav, är upp 11 procent i år, enligt Bloombergs data.
Handla GLUX ETF
Amundi S&P Global Luxury UCITSETF EUR (C) (GLUX ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och Borsa Italiana. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnetoch Avanza.
Handla Lucy Global Fund
Lucy Global Fund kan handlas hos bland annat SAVR, Avanza och Nordnet, men också hos många andra fondplattformar.
iShares World Equity Enhanced Active UCITSETF USD (Acc) (WOEE ETF) med ISIN IE000D8XC064, är en aktivt förvaltad ETF.
Denna börshandlade fond investerar minst 70 procent i aktier från utvecklade marknader över hela världen. Upp till 30 procent av tillgångarna kan placeras i private equity-instrument, värdepapper med fast ränta med investment grade-rating och penningmarknadsinstrument. Värdepapper väljs utifrån hållbarhetskriterier och en kvantitativ investeringsmodell.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. iShares World Equity Enhanced Active UCITSETF USD (Acc) är den enda ETF som följer iShares World Equity Enhanced Active-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 31 juli 2024 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden förvaltas aktivt och syftar till att uppnå långsiktig kapitaltillväxt på din investering, med hänvisning till MSCI World Index (”Riktmärket”) för avkastning.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sedan årsskiftet har de börshandlade fonder med fokus på försvarsindustrin ökat sitt ägande i SAAB från 0,7 till 2,7 procent. Dessa fonder köper baserat på det underliggande indexet de följer, det vill säga oavsett värdering, det betyder att om det kommer in mer pengar i en ETF så måste förvaltarna köpa fler aktier, vilket betyder att försvarsfondernas ägande i SAAB ökar kraftigt eftersom just denna sektor sett stora inflöden av kapital under året.
Amundi Stoxx Europe Defense UCITSETFAcc (EDFS ETF) med ISIN LU3038520774, syftar till att följa STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet. STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet följer utvecklingen för europeiska företag som är verksamma inom militär- eller försvarsindustrin.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,35 % per år. Amundi Stoxx Europe Defense UCITSETFAccär den enda ETFen som följer STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet. ETFen replikerar utvecklingen för det underliggande indexet genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Den börshandlade fonden lanserades den 12 maj 2025 och har sitt säte i Luxemburg.
Investeringsmål
Amundi Stoxx Europe Defense UCITSETFAccsträvar efter att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera resultatet för Stoxx Europe Total Market Defense Capped Index (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets resultat.
Den förväntade nivån av spårningsfelet, under normala marknadsförhållanden, anges i delfondens prospekt. För mer information, se fondens prospekt eller KID.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.