Följ oss

Nyheter

Är detta en förklaring till att börserna föll?

Publicerad

den

Är detta en förklaring till att börserna föll?

Är detta en förklaring till att börserna föll? Det är i alla fall vad Goldman Sachs anser. Den amerikanska investmentbanken hävdar att börsernas fall beror på minskade återköp av aktier. Sedan den så kallade finanskrisen 2008 har de 500 företag vars aktier ingår i S&P 500 spenderat mer än 2 triljoner dollar på att återköpa sina egna aktier.

Vissa marknadsbedömare varnade emellertid för att minskade återköp skulle leda till att aktiekurserna skulle falla. Goldman Sachs David Kostin är en av dem och han är av den åsikten att en tillfällig minskning av återköpen är förklaringen till att S&P 500 har rasat från sitt all-time high på 2,019 på 19 september i år.

De flesta företag är förhindrade att delta i aktieåterköp under de fem veckor som föregår publiceringen av deras rapporter. Jämför med den så kallade ”döda perioden” under vilken styrelseledamöter och andra insiders inte får köpa eller sälja aktier. För många av de amerikanska företagen sammanföll detta med att S&P 500 nådde sin topp den 18 september.

Efterfrågan försvann

Samtidigt sålde många investerare aktier, men då den enskilt största efterfrågekällan för aktier försvann betydde det att säljarna behövde sänka sina säljorder och sänka dem ännu mer. Kursfall under de fem veckor som föregår rapportperioden är emellertid inget ovanligt, och volatiliteten tenderar att stiga med 1,2 procent under denna period, baserat på en 25 år lång studie.

Merparten av Q3 resultaten för bolagen i S&P 500 kommer ut i slutet av oktober, en tidpunkt när Kostin tror att företagens aktieåterköp kommer att ta fart igen. Han skriver att Goldman Sachs räknar med att företagen kommer vara aktiva när det gäller att återköpa sina egna aktier under både november och december. Han skriver att sedan 2007 har i snitt 25 procent av alla återköp skett under de två sista månaderna på året. Han avslutar med att skriva att han tror att aktieåterköpen kommer att driva S&P 500 till en ännu högre nivå än vad vi redan sett, han tror att detta index skall upp till 2 050. Vad anser Du?

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: ETFer med fokus på återköp är ett bra sätt att dra fördel av kommande aktieköp

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.