Följ oss

Nyheter

ValueShares gör debut på ETF-marknaden, lanserar en kvantitativ ETF

Publicerad

den

ValueShares gör debut på ETF-marknaden, lanserar en kvantitativ ETF

ValueShares, den del av investeringsrådgivningsbolaget Alpha Architects som arbetar med börshandlade fonder har i veckan lanserat sin första ETF, en kvantitativ ETF, ValueShares U.S. Quantitative Value ETF (BATS: QVAL).

QVAL är en aktivt förvaltad ETF, med en årlig förvaltningskostnad på 0,79 procent. Förvaltarteamet leds av Dr Wesley Gray, en förre detta marinkårssoldat med en Ph.D från University of Chicago där han studerade under nobelpristagaren Eugene Fama. QVALs förvaltningsfilosofi innebär att denna ETF köper amerikanska aktier som förvaltarna anser vara undervärderade. Kravet på innehaven är emellertid mer komplext än så, ingen aktie kommer att köpas till QVAL om det inte uppfyller kriterierna för att benämnas som ”value stocks”, QVAL satsar endast på kvalitativa investeringar. I dag äger QVAL 40 olika aktier, bland annat en rad välkända bolag som Apple (NasdaqGS: AAPL), Coach (NYSE: COH), Cisco Systems (NasdaqGS: CSCO) och AT & T (NYSE: T). QVAL får enligt sitt placeringsreglemente investera i alla typer av branscher och det finns inga begränsningar vad gäller företagens storlek. QVAL blir därför en av de få aktiva och värdebaserade ETFer som för närvarande finns på marknaden.

Alpha Architects säger att de hade kunnat valt att lansera en smart beta ETF, och byggt ett speciellt index för detta, ett index som omfattar 100, 200 eller ännu flera aktier, men företaget ansåg att eftersom investerarna betalar för en aktiv förvaltning så ville inte Alpha Architects lansera ännu en ETF som replikerar utvecklingen på S&P 500.

Det verkar som QVAL kommer få en gedigen start när det gäller tillgångsinsamlingen eftersom Alpha Architects kommer att överföra 50 miljoner dollar från de konton som förvaltas till denna ETF. Alpha Architects driver ett så kallat family office med fokus på kapitalstarka investerare. Den totala förvaltningen uppgår till flera miljarder dollar.

På sikt vill Alpha Architects lansera en internationell motsvarighet till denna ETF, ValueShares International Quantitative ETF som kommer att handlas under kortnamnet IVAL.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.