Följ oss

Nyheter

Är det i Turkiet vi hittar den europeiska tillväxten?

Publicerad

den

Är det i Turkiet vi hittar den europeiska tillväxten?

Är det i Turkiet vi hittar den europeiska tillväxten? Frågan är det i Turkiet vi hittar den europeiska tillväxten är fel, därför att Turkiet tillhör både Asien och Europa, men just nu rider landet på vågen av ett förbättrat sentiment och en lättnad över utfallet av resultaten i de kommunala valen. En direkt effekt av detta är att IShares MSCI Turkey ETF (NYSEArca: TUR) är en av de stora vinnarna i de börshandlade fondernas värld.

Samtliga tillgångar som är nominerade i turkiska lira är just nu heta, Borsa Instanbul 100 Index har stigit med nästan tio procent under 2014. Efter årets stor uppgång är det inte osannolikt att vi får se en mindre dipp som en effekt av att en del placerare väljer att ta hem sina vinster.

Under 2013 valde många placerare att dra sig undan den turkiska aktiemarknaden som skakades av korruptionsanklagelser och politisk osäkerhet i upptakten till valet. Nu har emellertid de politiska spänningarna lättat efter en stark visning av premiärminister Tayyip Erdogen och hans AK parti i valet den 30 mars. Ny ekonomisk statistik visar också att den turkiska ekonomin klarar sig förvånansvärt bra, trots den politiska instabilitet som rått. De tidiga ekonomiska uppgifterna stöder inte oron för prognoser för en låg ekonomisk tillväxt, tvärtom. Turkiets ekonomi väntas växa med 2,2 % i år efter tillväxt på fyra procent förra året. Observatörer tror att tillväxten skulle kunna öka ytterligare upp om den turkiska centralbanken sänker styrräntan då den politiska volatiliteten lättar.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.