Följ oss

Nyheter

Korruptionsanklagelser skakar börshandlade fonder i Turkiet

Publicerad

den

den mark som den förlorade efter det att vi i måndags kunde ta del av hur korruptionsanklagelser skakar börshandlade fonder i Turkiet.

Vi har under veckan sett hur IShares MSCI Turkey ETF (NYSEArca: TUR) återvunnit en del av den mark som den förlorade efter det att vi i måndags kunde ta del av hur korruptionsanklagelser skakar börshandlade fonder i Turkiet.

IShares MSCI Turkey ETF (NYSEArca: TUR) föll under måndagen med 5 procent och spädde på nedgången till 19,9 procent på årsbasis.

Suleyman Aslan, VD för Turkiye Halk Bankasi AS, och Murat Kurum, VD på Emlak Konut, togs tillsammans med ett dussin andra, inklusive söner tre statsråd, i förvar under en undersökning avseende guldsmuggling, penningtvätt och mutor kopplade till regeringsanbud, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Halkbank har av investerarna länge ansetts vara Turkiets bästa bank på grund av dess höga avkastning på eget kapital.

TUR allokerar över 5 procent till Halkbank

Halkbank, i vilken TUR har allokerat 5,7 procent av sitt kapital i, föll med 13 procent sedan dess VD togs i förvar. 3,2 procent av TURs kapital finns placerat i Emlak Konut. Då den mest ansedda banken på Istanbulbörsen faller med 15 procent på 24 timmar och det endast är två veckor kvar på börsåret 2013 leder detta till en katastrof bland många förvaltare.

Enligt uppgifter som publicerades den 16 december 2013 har Blackrock ökat sin exponering i Halkbank till 26 miljoner aktier, eller 2,1 procent av aktierna. Samtidigt ökade Blackrock innehavet i Emlak Konut till 1,4 % genom att förvärva ytterligare 500 000 aktier.

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan anser att anklagelserna ären smutskastningskampanj inför det kommande kommunalvalet och att detta har påverkats av anhängarna till den USA-baserade turkiska prästen Fethullah Gulen som har ett starkt stöd inom Turkiets poliskår och rättsväsende.

iShares MSCI Turkey ETF

Ishares Turkey

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Är det i Turkiet vi hittar den europeiska tillväxten? - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.