Följ oss

Nyheter

Världens populäraste guldmynt

Publicerad

den

Världens populäraste guldmynt

Krugerrand är ett investeringsmynt i guld från Sydafrika. Det är också världens populäraste guldmynt. Myntets vikt är 33,9310656 gram och består av 22 karats guld. Guldvikten är således en troy ounce (31,1034768 gram). Ingen valör finns präglad på myntet, utan dess värde växlar beroende på guldpriset.

South African Chamber of Mines kom i mitten av 1960-talet upp en idé om hur denna skulle kunna marknadsföra sydafrikanskt guld. Det beslöts att Sydafrika skulle ge ut ett speciellt guldmynt, som skulle säljas till ett pris som låg strax över det nominella guldvärdet. Myntet präglades första gången 1967 och har tillverkats varje år sedan dess.

Ursprungligen gjordes det endast i en variant, innehållande ett Troy ounce av finguld, som numera ofta kallas A full Kruger eller 1 oz Kruger till skillnad från de tre mindre storlekar ½ oz, ¼ oz och 1/10 oz som ges ut årligen sedan 1980. Krugerrand-mynten är officiella betalningsmedel i Sydafrika och kan därför exporteras momsfritt till de flesta länder. Rand-mynten blev så populära att när USA började designa sitt Gold Eagle-mynt utgick man från Krugerrands mått och legering. Idag är Krugerrand världens mest sålda mynt av rent guld. Det finns flera Krugerrand-mynt präglade än alla andra mynt av rent guld tillsammans (cirka 54 miljoner).

Handlas bara på eftermarknaden

Krugerrand handlas bara på eftermarknaden vilket innebär att köpare av Krugerrand erhåller mynt som tidigare har ägts av andra investerare.

BullionVault

Målet för South African Chamber of Mines var inte att framställa estetiskt tilltalande mynt utan endast ett stycke guld som har en specifik vikt och värde. Krugerrand-myntets färg är rödaktigare än andra guldmynt. Mynten kan inte hållas för att vara vackra. Samlare som lägger an på estetiska värden rekommenderas att istället titta på guldmynt från Australien och Kina.

Namnet Kruger kommer från 1800-talets boerpresident Paul Kruger, som för övrigt också har givit namn åt Krugerparken i norra Sydafrika, medan rand, som är Sydafrikas officiella valuta, kommer från det geografiska namnet Witwatersrand (Vitvattensåsen) i den nuvarande Gauteng-provinsen i Sydafrika, där man redan i slutet av 1800-talet började utvinna stora mängder guld.

Porträttet på myntets framsida föreställer Paul Kruger. På baksidan finns bilden av en springbock, en sorts gasell som är Sydafrikas nationalsymbol. Inskriften “Sydafrika” och guldhalten finns angiven på såväl engelska som afrikan.

Tekniska data, se nedan

Världens populäraste guldmynt, den sydafrikanska Krugerranden kan köpas hos de flesta guldhandlare, till exempel hos Nordic Gold Trade som har detta mynt som lagervara.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *