Följ oss

Nyheter

Icke-transparenta aktiva ETF:er

Publicerad

den

Icke-transparenta aktiva ETF:er

Aktiva ETF:er i Europa

Tillväxten i ETF-industrin är ihållande, långsiktig och global – från och med januari 2020 finns det en rekordrekord på 6 385 miljarder dollar i ETF och ETP, enligt ETFGI. Denna expansion drivs av både intern innovation och externt tryck.

Vårt tidigare HANetf-papper ”Win the Future beskrev dessa externa influenser i detalj – automatisering, teknik, fokus på avgifter och tillsynsinitiativ – men ETF-industrin tar också tillfället i akt att snabbt innovera och driva tillväxt inifrån: skapa, marknadsföra och distribuera nya investeringsförslag som går långt utöver vad de ursprungliga ETF-pionjärerna kunde ha föreställt sig.

På HANetf tror vi att ETF:er helt enkelt är ett verktyg och inte bör definieras av den strategi de följer. ETF:er är bara bättre ’tech’ – de är en iPhone till fondens Filofax. Enligt vår åsikt kommer alla nya fonder om 15 år att vara ETF:er som kan handlas hela dagen och alla återstående fonder måste se ut och känna sig mer som ETF:er för att överleva och behålla äldre tillgångar.

Särskilt aktiva ETF:er är en av de viktigaste tillväxtmöjligheterna men är ett segment av marknaden som är kontroversiellt, dåligt förstådd och i Europa föremål för inkonsekvent lagstiftningsbehandling.

Aktiva ETF:er är en liten del av de befintliga ETF-marknaderna i både Nordamerika och Europa – ETFGI-uppgifter visar att aktiva ETF:er i början av 2020 hade en marknadsandel på endast 2,5% marknadsandel på en total marknad på 6,4 biljoner US-dollar.

Medan tillgångarna är små är tillväxten stark. Aktiv ETF AUM hade sett mer än 2 år med en jämn månatlig tillgångstillväxt och nådde en topp i januari 2020 på 162 miljarder dollar över de 779 aktiva ETF:erna som finns tillgängliga globalt enligt ETFGI.

”At HANetf we believe that ETFs are simply a wrapper and should not be defined by the strategy they follow” – Hector McNeil, HANetf Co-CEO

ETF:er har vunnit kriget för grundläggande betaxponering (index) – få företag vill lansera ytterligare S&P 500 eller Eurostoxx50 ETF. Morgondagens stridsplan är tematiska, smarta beta och i slutändan aktiva strategier. Det är tydligt att utbudet av transparenta ETF växer. Det är dock också klart att industrin behöver en lösning för icke-transparenta ETF:er för att låta den aktiva ETF-världen blomstra.

Fastställande av fixed income

En betydande del av tidigare aktiva ETF-lanseringar har omfattat räntebaserade strategier. Detta är inte förvånande med tanke på befintliga regler. ETF:er måste offentliggöra sitt fulla portföljinnehav och vikter varje dag och detta är i allmänhet mindre bekymmer för ränteförvaltare.

Aktiva aktieförvaltare är oroliga över risken att front-running försämrar deras edge och förstör värdet på deras investeringsstrategi och därmed är kravet på att publicera hela innehavet dagligen en betydande utmaning för dem.

Fixed income, där det finns potentiellt många olika obligationer för ett visst företag, som alla handlas over the counter, medför en betydligt lägre risk för front running och ETF-verktyget omfamnas snabbare av aktiva förvaltare i den tillgångsklassen.

Denna obalans i utfärdandet av aktiva aktier och räntebärande strategier avslöjar en spänning i branschens kärna som, om den löses, kan driva nästa våg av ETF-marknadstillväxt, konkurrens och produktinnovation.

I slutändan handlar allt om upplysningskrav mot hemliga såser. Värdeförslaget för en aktiv förvaltare är att de har unik och specialinblick i vissa marknader eller tillgångsklasser som gör det möjligt för dem att överträffa marknaden – den ökända “hemliga såsen”. I utbyte mot bättre resultat kan kapitalförvaltaren ta ut en premieavgift. Om kapitalförvaltaren tvingas avslöja receptet och ingredienserna för sin hemliga sås kan deras värde försvinna tillsammans med deras verksamhet.

”ETFs are technology that is highly effective in the distribution of investment ideas…”

I slutändan som bransch är vi skyldiga att utvidga ETF-revolutionen utöver passiva och ge vår effektivitet till den aktiva förvaltningsvärlden. Vi tror att denna olösta spänning hämmar tillväxten på de europeiska ETF-marknaderna, minskar konkurrensen och begränsar investerarnas val i onödan.

Till Pearl-Clutchers

Medan vissa ETF-emittenter har lanserat aktiva obligations-ETFer hindras motsvarande innovation inom aktier av oro över transparens. För att ta itu med dessa frågor och uppmuntra nästa våg av europeisk ETF-tillväxt föreslår HANetf införande av icke transparenta aktiva ETFer (ANTs eller NTAE).

Många ETF-purister kommer att klämma ihop sina pärlor vid tanken. När allt kommer omkring har vi fått veta så länge att ETF:er är enkla, transparenta indexspårningsfonder. Är inte själva idén med en icke-transparent ETF (NTAE) anathema mot allt som ETF:er ska stå för?

Nej. Långt ifrån att vara ett nästan förrädiskt revolutionerande koncept, bör införandet av NTAE ses som en naturlig, hälsosam och önskvärd utveckling i utvecklingen av en europeisk ETF-industri – en bransch som har en stolt historia av att omfamna framtiden och stödja innovation och uppmuntrande experiment. Första generationens ETF:er gav exponering mot vanliga kapitaliserade viktade index, men det fanns inget som fixade detta som en gräns för deras potential. ETF:er utvecklades snabbt från att spåra vaniljindex för att täcka ett stort utbud av smarta beta- och multifaktorförfaranden som efterliknade populära aktiva förvaltningsstrategier.

Den snabba tillväxten av dessa nya metoder visade att ETF:er är en teknik som är mycket effektiv vid distribution av investeringsidéer snarare än att vara ett index eller tillgångsspecifikt förslag. Det faktum att de första idéerna som effektivt distribuerades som ETF var indexportföljer är nästan helt irrelevant.

Varför är börshandlade fonder transparenta?

Gå till vilken ETF-konferens som helst så hör du en talare som berättar om de väletablerade fördelarna med ETF:er – kostnadseffektivitet, likviditet, diversifiering och transparens. Dagligt offentliggörande av portföljinnehav och vikter framhålls med rätta som ett attraktivt inslag i ETF:er, men det är mer en glad bieffekt än ett medvetet designbeslut.

ETF:er är transparenta på grund av mekaniken för intradag-ETF-handel – en marknadsgarant vill ge de tätaste spreadarna på en viss börshandlad fond. För att göra det måste de kunna prissätta fonden exakt, med tillförsikt. Därför behöver de veta den exakta sammansättningen av fonden, varför det krävdes full innehav inklusive kontanter och vikter varje dag i Portföljsammansättningsfilen (PCF) – allt mindre innebär att en marknadsförare behöver bredda sina spreadar för att anpassa sig till osäkerheten. PCF som ett verktyg är sällan efterfrågat eller tillhandahållet till slutkunder, vilket visar att detta informationsverktyg inte används för transparens av slutinvesterare.

Transparens utformades aldrig för att vara en marknadsinformationstjänst, men konsensus är att investerare ändå värderar transparens i ETF:er.

“In more than 15 years of building ETF businesses, I have only ever had five clients ask me for a PCF file. I sent it to them and they never asked twice” – Hector McNeil

Transparens är bara användbart om du ska göra något med det och många investerare inte vet vad de ska göra med transparens när de har det. Kanske är tanken på öppenhet viktigare än själva insynen?

De flesta europeiska fonder, aktiva eller passiva, brukar bara avslöja sina topp 10-innehav varje månad och ingen beklagar sig över det. Den extra öppenhet som för närvarande krävs för börshandlade fonder verkar inte användas för att fatta investeringsbeslut av slutinvesterare. Begränsat offentliggörande har varit normen för majoriteten av fonder som säljs till institutionella och privatpersoner över hela Europa under fondföretag och har aldrig begränsat fondernas förmåga att skaffa tillgångar eller uppfylla lagkrav. Det är faktiskt rimligt att påpeka att få investerare i någon fond funderar var deras pengar investeras alls dagligen. Eftersom ETF:er är fondföretag, varför ska de därför hållas på andra standarder än någon annan fondföretag?

Varför aktiva kapitalförvaltare är ”aktiva” i sina ETF-strategier

Att skapa en ETF-strategi är bland de högsta prioriteringarna för många kapitalförvaltare – 67% av respondenterna på EY Global ETF Survey förväntade sig att en majoritet av kapitalförvaltarna skulle ha ett ETF-erbjudande inom en snar framtid.

Kapitalförvaltare erkänner affärsmöjligheten att delta i en bransch som har sett fem års fortsatt tillväxt och försöker utveckla ett ETF-sortiment som de kan erbjuda tillsammans med andra strukturer som fonder, strukturerade produkter, separat förvaltade konton eller placeringsfonder – en alternativ kanal genom vilken deras investeringsidéer kan köpas.

Precis som ett kaffeföretag kan sälja sin produkt som bönor, malt kaffe,snabbpulver eller förblandat iskaffe, så kan en kapitalförvaltare lägga till sin distributionskraft genom att lägga till en ETF-kategori i sitt sortiment. Många kommer redan att erbjuda flera verktyg inklusive fonder, hedgefonder, strukturerade produkter och så vidare. Att lägga till ETF:er ökar helt enkelt detta fotavtryck.

Att föreställa sig ett produktsortiment för att inkludera ETF:er gör det möjligt för kapitalförvaltare att positionera sig för att dra nytta av det ständigt ökande antalet ETF-fokuserade plattformar och distributörer: det finns nu över 100 roborådgivare i Europa och många detaljhandelsmäklare, kapitalförvaltare och banker erbjuder nu ETF-baserade modellportföljer.

ETF-er möjliggör tillgång till detta utrymme och lika viktigt, ger en mycket smidigare väg för att komma in i utlandet som kan vara nyckeln till långsiktig tillväxt. Till exempel, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Norden och Holland har alla starka inhemska ETF-marknader och förmågan att notera ETF:er nationellt.

När antalet ETF-investerare och distributörer bara ökar, kan kapitalförvaltare utan ETF-förslag tappa framtida tillväxt. Utan ETF-sortiment riskerar kapitalförvaltare att uteslutas från dessa viktiga distributionskanaler och kommer att ha en betydande konkurrensnackdel för förvaltare som tidigare insett ETF: s distributionspotential. Skapandet av icke-transparenta aktiva ETF:er kan frigöra en våg av innovation och tillväxt inom ETF-industrin, men ännu viktigare, kan ge enorma fördelar för slutinvesterare över hela Europa.

”The well-recognised benefits of ETFs – intra-day trading, shortability, lendability…low entry costs and diversification can be retained in a non-transparent structure.” – Hector McNeil

Värdet av valfrihet

ETF:er har ofta beskrivits som ”demokratiska” investeringsverktyg – institutionella och privatpersoner har tillgång till samma produkter, samma information och handelsflexibilitet. Investerare har varit de största vinnarna från ETF:er – kunna skapa mycket diversifierade portföljer till extremt låga kostnader. De börshandlade fondernas enorma tillväxt och mångfalden av nya idéer som kommer på marknaden visar att rådgivare, portföljförvaltare och slutinvesterare vill ha ett brett utbud av verktyg, både aktiva och passiva, för att hjälpa dem att uppnå sina investeringsmål och de vill ha dem ett ETF-format.

Många investerare och professionella fondväljare föredrar börshandlade fonder framför fonder på grund av att det är enkelt att gå ombord, automatisera processer och jämföra jämförelser. Under en lunch nyligen beskrev en fondväljare i en välkänd brittisk privatbank med frustration den manuella, felbenägna och föråldrade processen för att addera en ny fond till sin plattform. ”Vi får fortfarande [fondfond] information via fax.” Han sa med en viss grad avgått förvirring. ETF är bara enklare – de är på börsen, du behöver inte fylla i massor av formulär, du vet vad du gör och du kan slå det när som helst.”

Om investerare och fondväljare vill ha aktiva ETF:er men kapitalförvaltare är obekväma att skapa dem på grund av rädsla för front-running så förlorar hela marknaden: investerare har inte förmågan att bli exponerade för de stora förvaltarna de vill ha i det format de föredrar. ; fondväljare möter hinder som lägger till attraktiva strategier för sina plattformar; marknaden blir mindre mångsidig och konkurrenskraftig och kapitalförvaltare har ett mindre alternativ att expandera sina affärer.

Lärdomarna från de senaste två decennierna av ETF-utveckling ger ett starkt investerarledt argument för att stödja införandet av icke-transparenta aktiva ETF:er- värde.

Under bara några år har ETF:er dramatiskt sänkt kostnaden för att skapa en portfölj. Genom att använda ETF:er kan investerare nu konstruera en mångsidig portfölj med flera tillgångar till en bråkdel av kostnaden för att använda likvärdiga fonder och via fraktionerad handel kan börja investera med en mycket blygsam summa pengar.

Med det rimliga antagandet att samma pristryck skulle kunna uppstå på aktiva strategier, kommer kostnadsbesparingarna för slutinvesteraren att löpa miljarder över tiden. De välkända fördelarna med ETF:er – handelsdag, korthet, utlåning, att ha en ETF-portfölj på en plats, portabilitet av positioner mellan handelsplatser, låga inträdeskostnader och diversifiering – kan behållas i en icke-transparent struktur, vilket betyder investerare kan dra nytta av fler funktioner, fler valmöjligheter och mer flexibilitet till lägre kostnad och mindre komplexitet.

Konvergens

När vi diskuterar ETF:er och aktiv förvaltning kan vi inte undvika den så kallade ”aktiv-passiva debatten” – tanken att de flesta aktiva förvaltare inte konsekvent överträffar deras riktmärke.

Vi tror att denna debatt fokuserar på fel frågor. Långt ifrån att vara en värld av motsatser, där ”passivt bra, aktivt dåligt” ser vi konvergens av trender inom hela investeringshanteringsaktiviteten – mänsklig och maskin, automatisering och anpassning, diskretionär och systematisk, aktiv och passiv, skala och personalisering.

Att ge investerare möjlighet att få exponering för samma aktiva investeringsstrategier som de redan äger via ett ETF-omslag har potential att erbjuda betydande förbättringar av deras nuvarande erfarenhet.

Icke-transparenta ETF:er är ett utmärkt exempel på hur den europeiska ETF-industrin kan utvinna de attraktiva funktionerna hos aktiva och passiva och kombinera dem till en innovativ lösning som löser ett verkligt behov för investerare och kapitalförvaltare.

Att ta itu med upplysningsfrågan

Tillsynsmyndigheter och börser över hela Europa har ännu inte kämpat med utfärdandet av icke-transparenta ETF:er , och det finns faktiskt liten konsekvens i tillvägagångssätten mot konventionell aktiv ETF-upplysning – till exempel London Stock Exchange och Borsa Italiana, båda ingår i samma grupp. motsatta tillvägagångssätt, fullständig daglig avslöjande i Milano men inte i London.

Tillsynsmyndigheter brottas också med problemen kring avslöjande. Det finns en rädsla för att den auktoriserade deltagarens (AP) roll innebär att de får privilegierad information via PCF och det finns en risk för marknadsmissbruk. Enligt min åsikt finns det en relativt enkel lösning här. För att vara AP måste du skriva ett detaljerat avtal med emittenten och villkoren täcker dessa risker.

Oavsett kontraktet är AP:erna själva mycket reglerade (framför allt MiFID 2 och Transaction Reporting-systemet) och detta har gett tillsynsmyndigheterna mycket mer data så att de kan analysera och fånga alla enheter som bedriver marknadsmissbruk. AP får regelbundet konfidentiell information och har starka interna kontroller och processer för att hantera sådan information.

En del av lösningen är också att omdefiniera AP:s roll för icke-transparenta ETF:er som att agera som market maker. Detta skulle då göra det möjligt för AP-apparater att utnyttja undantag från marknaden inom MiFID. Denna lösning gör det också möjligt för emittenter att kontrollera informationsflödet genom att begränsa dess tillgänglighet till väsentliga handelsmotparter. Vi rekommenderar dock att det bör finnas minst två AP för varje ETF.

Andra ETF:er är beroende av institutioner som kallas auktoriserade deltagare och använder offentligt listade listor över sina innehav för att göra det jobbet genom att skapa och lösa in aktier. De nya ETF:erna gör samma sak, men en andra mellanhand, en betrodd agent, innehar portföljinformationen och använder ett konfidentiellt konto för att skapa och lösa in aktier för den auktoriserade deltagarens räkning.

Börser är en av de främsta mottagarna av nästa etapp av ETF-revolutionen – aktiva ETF:er – men måste spela en proaktiv roll för att ta itu med bekymmerna från kapitalförvaltare som vill utnyttja ETF: s störande distributionskraft utan att offra deras investerings-IP.

Låt oss tala om börshandlade fonder

Det är viktigt att notera att ETF:er inte är ett universalmedel för varje kapitalförvaltares utdelningsproblem. En ETF kan inte få en misslyckad strategi att prestera bättre och inte heller kan en ETF förvandla en opopulär strategi som investerare vill köpa. Enkelt uttryckt, inte varje ETF kommer att bli en framgång. Naturligtvis var ETF:er aldrig utformade för att lova någon av dessa saker. Vad de lovar att göra är att ge snabb, likvid tillgång till en tillgångsklass eller strategi.

Den ökande aptiten för ETF:er från privatpersoner och institutionella investerare och det fortsatta intresset för aktivt förvaltade strategier är inte en miljö som garanterar framgång för alla potentiella emittenter av aktiva ETF:er (prestanda, kostnader, chefsrekord, strategi, varumärke och distribution kommer att vara viktiga komponenter i en framgångsrik aktiv ETF, och samma nivå av due diligence, forskning och analys som för närvarande används för aktiv förvaltarval fortsätter) men utan ETF-erbjudande riskerar aktiva chefer att deras strategier är otillgängliga, otillgängliga eller ignoreras av ett antal ETF-fokuserade investerare och fondväljare.

Senaste utvecklingen

SEC tillkännagav i början av april 2019 sitt villkorliga godkännande för aktivt förvaltad börshandlad fond med Precidians ActiveShares-teknik som, precis som traditionella aktiva fonder, inte kommer att behöva offentliggöra sina innehav dagligen som de flesta aktuella aktiva ETF:er måste. SEC sa att det skulle godkänna förslaget såvida inte kommissionärerna beslutar att beställa en utfrågning.

Tekniken har licensierats av fondföretag inklusive Legg Mason, BlackRock, JPMorgan, Nationwide, Gabelli, Columbia American Century och Nuveen och har utformats för penningförvaltare som aktivt väljer aktier och obligationer istället för att följa ett marknadsindex. ActiveShares fungerar till stor del som en ETF gör, men nya börshandlade fonder som emitteras enligt den nya modellen behöver inte offentliggöra sina innehav för allmänheten varje dag, som vanliga ETF:er måste. Aktiva förvaltningsbutiker som försöker skydda sin hemliga investeringssås uppskattar den funktionen. ActiveShares-fonder kommer att fungera som andra ETF:er, men de har en annan mekanism för att se till att deras priser på andelarna ligger där de ska baseras på substansvärdet på de underliggande innehaven.

CBI släppte ett samrådsdokument (Discussion Paper 6 –Exchange Traded Funds) i maj 2017 och ett uttalande om återkoppling släpptes i september 2018. I det dokumentet uppgav CBI att de sedan engagerade deltagarna och kom med två andra alternativ:

• Tillhandahållande av hela portföljen till ett begränsat antal AP / OLP.
• Tillhandahållande av information om proxyportföljen, dvs. målindex eller en korg med värdepapper, som nära följer ETF: s portfölj med periodvis offentliggörande av DPD på en försenad basis.

De var ännu inte övertygade av någon av metoderna men uppgav att de var medvetna om att SEC var i färd med att konsultera en föreslagen ETF-regel som inkluderar krav i samband med portföljinformation och att CBI kommer att fortsätta att överväga denna fråga och kommer att engagera på europeiska och internationella forum för reglering av frågan. Med tanke på det senaste SEC-tillkännagivandet kan CBI ta en liknande åsikt.

Observera att det redan finns flera CBI-auktoriserade ETF:er som inte har något krav att lämna ut dagligen – Vanguard, UBS och HSBC har alla CBI-godkända medel som inte kräver dagligt offentliggörande.

Slutsats: Det bästa från båda världar

ETF:er har sänkt kostnaderna för indexinvestering, gjort det lättare att konstruera portföljer och gjort det bekvämare att ta kortfristiga positioner inom ett tema, sektor, marknad eller strategi och möjliggör framtidsinriktade kapitalförvaltare att bygga enorma företag. Det är dags att ta dessa fördelar till det aktiva förvaltningsutrymmet, vilket skapar fler valmöjligheter och större möjligheter för både institutionella och privatpersoner.

HANetf och aktiva förvaltare

Aktiva kapitalförvaltare som skapar sin ETF-strategi kanske bara vill lansera ett litet antal fonder som representerar deras kärnstrategier, men vill inte möta kostnaden och komplexiteten med att bygga en egen ETF-kapacitet.

White label ETF-plattformar, som HANetf, tillhandahåller den infrastruktur för drift, lagstiftning och distribution som behövs för att framgångsrikt starta UCITS-ETF:er i Europa, vilket minskar kostnaderna, ökar hastigheten på marknaden och sänker inträdeshindren för traditionella och alternativa kapitalförvaltare samtidigt som kapitalförvaltarna fortfarande tillåts. att behålla kontrollen över sin IP och bygga upp sina ETF-funktioner på ett tids- och kostnadseffektivt sätt.

Med HANetf kan du vara bara 12 veckor borta från att starta din första ETF – vanilj, tematisk, smart beta eller aktiv.

Download the full whitepaper here: ”The Case For Non-Transparent Active ETFs”

Detta white paper är producerat av HANetf och publiceras i samarbete och med tillstånd på ETFmarknaden.se

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Regulatory Crackdowns and Ethereum’s Most Anticipated Application

Publicerad

den

Regulatory Crackdowns Fire Up in April Macro Uncertainty, Geopolitical Headwinds, and Bitcoin’s Fourth Halving Ethereum’s Most Anticipated Application

• Regulatory Crackdowns Fire Up in April

• Macro Uncertainty, Geopolitical Headwinds, and Bitcoin’s Fourth Halving

• The Arrival of Ethereum’s Most Anticipated Application

Macro Uncertainty, Geopolitical Headwinds, and Bitcoin’s Fourth Halving

April brought a challenging landscape for Bitcoin. Geopolitical tensions flared in the Middle East when Israel targeted the Iranian Consulate in Syria on the 1st of April. In an unprecedented response, Iran retaliated directly with a drone strike against Israel, intensifying hostilities. The event contributed to a decline in the stock market and a temporary pullback in Bitcoin’s price. As mentioned two weeks ago, although Bitcoin historically served as a safe haven during crises like the Russian Invasion of Ukraine, its response to Iran-Israeli escalation may have been adverse.

However, a closer look at the market reveals a more nuanced picture. The impact on Bitcoin was primarily felt in the futures market, where open interest peaked at $35 billion on the day of the Consumer Price Index (CPI) print, leading to significant liquidations when inflation came in hotter than expected for the fourth month running. Resilience in the labor market, coupled with strong domestic demand, is evidence that despite Fed efforts, the US is not yet in a position for rate cuts, which may pose further turbulence for risk-on assets. Encouragingly, long-term holders demonstrated resilience amidst escalating tensions. Unlike short-term fears reflected in futures markets, long-term holders increased their supply by 0.1% over the past week, for the first time since January, as the Israeli response seemingly coincided with a local bottom for long-term holder supply. This is a bullish signal, showcasing belief in the asset, irrespective of recent market activity. Nevertheless, we can see that BTC will continue to be stuck in the $60K – $70K range until we get more clarity on the macroeconomic and geopolitical front.

Figure 1: Bitcoin Short-Term Holder Supply vs. Long-Term Holder Supply

Source: Glassnode

Despite the macroeconomic headwinds, significant progress was made in the institutional adoption of Bitcoin. Despite a break in Blackrock’s Bitcoin ETF 71-day net inflow streak, the conclusion of the 90-day due diligence period for fund managers considering the spot ETFs revealed that over 100 institutions, such as BNY Mellon and Banco do Brazil, are exposed to Bitcoin. Morgan Stanley is also actively exploring allowing 15,000 brokers to provide this exposure to their clients. They also filed to broaden access to BTC ETFs by expanding it to 12 more funds, signifying the growing acceptance of Bitcoin by TradFi institutions. Finally, the launch of Bitcoin ETFs in Hong Kong marked a significant step towards adoption in Asia, potentially influencing other jurisdictions like South Korea, Japan, and Singapore to follow suit while expanding Bitcoin’s access to Hong Kong’s $1.15 trillion wealth management sector.

Beyond the market’s activity, April also marked a historic event for Bitcoin: the fourth halving, reducing Bitcoin’s annual inflation rate to below 1%, making it even scarcer than Gold. Historically, Bitcoin trades 50% down from its peak leading up to the halving. This year, Bitcoin defied historical trends, reaching a new all-time high prior to the halving, attributed to the surge in demand from the aforementioned US Bitcoin ETFs, coupled with ongoing technical advancements within the Bitcoin ecosystem, such as Ordinals, BRC-20s, and Runes, as touched upon in the last newsletter.

These advancements are transforming Bitcoin beyond its original vision as a purely decentralized payment network. The emergence of Ordinals and Runes has amplified on-chain activity, reflected in surging transaction fees. This is particularly beneficial for Bitcoin miners, who saw their block reward cut in half due to the halving. Higher transaction fees help compensate for this lost revenue, ensuring the continued security of the Bitcoin network. Notably, as shown in Figure 2, Bitcoin transaction fees made up 75% of Bitcoin miner revenue, soaring to $128 on the day of the halving. While the surge might have been driven by the desire to have a historical inscription, it does underscore the potential impact on miners’ revenue as Bitcoin’s on-chain ecosystem matures.

Figure 2: Bitcoin Miners Revenue

Source: 21.co on Dune

Launched in April, Runes Protocol offers a novel approach to creating fungible tokens on the Bitcoin network. It addresses inefficiencies associated with the BRC-20 standard, which have burdened the Bitcoin blockchain due to its inefficient data handling. Ultimately, Runes presents a key innovation that bolsters Bitcoin’s security budget by offering miners an alternative source of revenue, while reducing their dependence on block rewards. Runes has already rewarded miners with almost $150 million, impressively making up 80% of fees generated on the Bitcoin network on April 23, as shown below.

Figure 3: Share of Bitcoin Transaction Fees

Source: CryptoKoryo on Dune

While Bitcoin’s daily transaction volume surpassed 1 million, rivaling Ethereum’s activity, the initial excitement surrounding Runes might recede before a more long-term, sustainable surge in the network’s DeFi activity. The initial phase often focuses on meme-like tokens attracting rapid but fleeting interest. However, the development of sophisticated DeFi protocols like exchanges and Automated Market Makers (AMMs) will enhance Bitcoin’s application layer, streamlining token trading similar to what ERC-20/ERC-721 standards did for Ethereum. This paves the way for a more robust and mature DeFi ecosystem on Bitcoin, which we will closely monitor in the months to come.

Regulatory Crackdowns Fire Up in April

April saw the continued regulation-by-enforcement trend, cracking down on non-custodial infrastructure and the Ethereum ecosystem. On April 10, the Securities and Exchange Commission (SEC) sent Wells Notices to Uniswap and Consensys for alleged violation of federal securities law. Uniswap announced its intention to resolve this through court. The details of the SEC’s Wells Notice remain unclear. However, it could have been triggered by Uniswap’s pending revenue-sharing initiative, which has had a domino effect on the ecosystem. In the short term, the crackdown could dissuade protocols from following suit, which would have incentivized their users to stake and delegate their tokens for a share of the revenue.

On April 25, Consensys filed a lawsuit against the SEC for “unlawful seizure of authority,” arguing that Ethereum is not a security nor that MetaMask is a securities broker. The recent crackdown could put a strain on the crypto infrastructure industry in the short term, as it could severely disrupt the ecosystem while encouraging companies to explore alternative jurisdictions aside from the U.S. market.

Earlier in February, the SEC adopted rules that widened its interpretation of a dealer to include “as part of a regular business” in addition to the initial definition, “any person engaged in the business of buying and selling securities . . . for such person’s own account through a broker or otherwise.” The newly adopted rules have now triggered an outcry in the crypto community, deeming the legislation too broad, as it includes average market participants in cryptoasset liquidity pools (liquidity providers), who essentially have a very different role than a broker.

For example, liquidity providers on Uniswap can be anyone, given they have the capital to deposit and earn yield, unlike professional market makers in traditional finance whose responsibilities extend beyond that. Providing liquidity on Uniswap is open to anyone to enable permissionless markets, which makes this an important characterization due to the impact it could have on how DeFi functions in the US. While the ongoing crackdown could cause uncertainty in the short term within the Ethereum ecosystem, regulatory clarity will ultimately be reached in the long run, as we’ve seen on several counts of hurdles over the past few years.

Ethereum’s Most Anticipated Application of the Year is Live

EigenLayer is finally live on Ethereum’s mainnet. It’s a new primitive that allows ETH users to “re-stake” their existing staked ETH to validate the security of external networks. EigenLayer has been eagerly anticipated as it optimizes capital efficiency by allowing users to earn additional yield on top of their native staking rewards. Further, it allows younger protocols to borrow the security assurances of Ethereum, circumventing the need to bootstrap their own security from scratch. This translates to a more cost-efficient approach while simultaneously bolstering their decentralization. Nevertheless, the protocol comes with inherent risks.

By opting to earn additional yield, users, and validators subject themselves to heightened smart contract risks as they become exposed to the vulnerabilities of both Ethereum and the additional protocols relying on its security. Moreover, a large portion of ETH could end up being “re-staked” in EigenLayer instead of just validating the security of Ethereum, creating a problem of misalignment. Simply, some validators might opt to maximize their profits by pursuing strategies that prioritize short-term gains over the long-term security of the network. Additionally, the growing enthusiasm for the protocol suggests that a significant portion of the crypto economy might rely on Ethereum’s security. Currently, 15% of all staked ETH is allocated towards Eigen’s re-staking strategy. The continuation of this trend could lead to centralization, posing a risk as Ethereum might inadvertently become a single point of failure over a longer time horizon.

Wide-spread slashing is another concern. In essence, if a substantial amount of ETH is re-staked in a singular protocol, then a slashing event due to unintended or malicious behavior could significantly impact honest ETH stakers. Thus, Eigen proposed a slashing committee comprising esteemed ETH developers and trusted community members, empowered to veto such occurrences and safeguard Ethereum’s integrity.

The final risk concerns a new breed of tokens known as Liquid re-staking Tokens (LRTs), which operate atop EigenLayer. LRTs, akin to Liquid Staking Tokens (LSTs) issued by the established Lido Protocol in 2021, aim to unlock similar capital efficiency by allowing users to use their re-staked ETH as collateral for lending and borrowing. Given that re-staked ETH in Eigen can’t be used across DeFi platforms, users have turned to LRT protocols like Ether.fi and Renzo to seek higher levels of capital flexibility, with their re-staked assets. For context, LRTs grew exponentially by a factor of 28 throughout Q1, increasing from nearly 100K units to the current figure of 2.8M, as shown in Figure 4, illustrating its soaring demand.

Figure 4: Growth of Liquid re-staking Tokens (LRTs) on EigenLayer

Source: @hahahash on Dune

While LRTs can offer amplified gains through leveraged lending, they can also exacerbate losses, increasing systemic risk in market downturns. Since some LRT protocols can’t offer withdrawals yet, users may be forced to swap their LRT tokens on thinly traded secondary markets, intensifying their decline. Last week, we saw an instance of this risk manifest when Renzo’s ezETH lost its peg. This happened as the ETH derivative experienced heavy selling on various exchanges, causing it to trade at over a 75% discount compared to ETH. This coincided with the company facing scrutiny over its controversial token distribution plan, which is scheduled to launch on April 30.

All in all, the impact of EigenLayer is not to be understated, as the excitement surrounding the new primitive has propelled it to become the second-largest protocol on Ethereum by Total Value Locked (TVL), boasting an impressive $15.6B. This already eclipses the TVL of established players like Solana by fourfold, highlighting the immense adoption that EigenLayer is witnessing despite its brief existence. Further, the excitement building up to its launch since it unveiled its roadmap in March has propelled the Ethereum validator entry queue to its highest level since October. The queue now necessitates a minimum waiting period of 8 days before new validators can join the network, as seen below in Figure 5. Nevertheless, stay tuned as we prepare to release a more in-depth exploration of EigenLayer risks over the coming weeks.

Figure 5: Ethereum Validator Entry Queue in Days

Source: ValidatorQueue

Next Month’s Calendar

Source: Forex Factory, 21Shares

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Nyheter

ETC Group lanserar BTC1, En unik Core Bitcoin ETP

Publicerad

den

BTC1 är en bäst-i-klassen Bitcoin ETP utformad för benchmark-fokuserade långsiktiga investerare. ETC Group tillkännagav i förra veckan lanseringen av sin senaste börshandlade produkt (ETP) på Deutsche Börse XETRA. ETC Group Core Bitcoin ETP (ticker BTC1; ISIN DE000A4AER62) som har skräddarsytts specifikt för benchmarkmedvetna, långsiktiga köp-och-håll-investerare och globala institutionella investerare med utökade behov av likviditet och riskhantering. BTC1 kompletterar ETC Groups befintliga produktsortiment, som bland annat inkluderar den mest likvida och största krypto-ETP i Europa.

BTC1 är en bäst-i-klassen Bitcoin ETP utformad för benchmark-fokuserade långsiktiga investerare. ETC Group tillkännagav i förra veckan lanseringen av sin senaste börshandlade produkt (ETP) på Deutsche Börse XETRA. ETC Group Core Bitcoin ETP (ticker BTC1; ISIN DE000A4AER62) som har skräddarsytts specifikt för benchmarkmedvetna, långsiktiga köp-och-håll-investerare och globala institutionella investerare med utökade behov av likviditet och riskhantering. BTC1 kompletterar ETC Groups befintliga produktsortiment, som bland annat inkluderar den mest likvida och största krypto-ETP i Europa.

Viktiga höjdpunkter

  • Kostnadseffektiv: Med en Total Expense Ratio (TER) på 0,30 % erbjuder BTC1 en konkurrensfördel i kostnadseffektivitet.
  • Benchmark-fokuserad: BTC1 spårar det institutionella prisindexet för Bitcoin med CF Benchmarks, vilket säkerställer noggrannhet och tillförlitlighet vid spårning av Bitcoins prisrörelser.
  • Bredare och bredare primärmarknadslikviditet: Som den första reglerade globala spot-Bitcoin-produkten tillhandahåller BTC1 oöverträffad primärmarknadslikviditet, och överbryggar USA, Europa och Asien spot-BTC-likviditet under de handelsfönster som används av globalt, reglerat institutionellt kapital.
  • Tri-NAV-metodik: BTC1 introducerar en unik Tri-NAV-metodik, som erbjuder institutionella investerare ett utökat likviditetsfönster på primärmarknaden som täcker amerikanska, europeiska och asiatiska BTC-spotlikviditeter. Därför tillhandahåller emittenten, förutom börsens öppettider, tre prisbestämningar under dagen (istället för bara en) för att utöka den primära marknadens likviditet över ytterligare tidszoner. Detta innebär att institutionella investerare kan handla med sina innehav under den längsta perioden jämfört med alla andra reglerade Bitcoin spotinstrumement över hela världen på den primära marknaden. Som ett resultat kan BTC1 betraktas som den första globalt orienterade Bitcoin-spot-ETP.
  • Robust ETP-struktur: BTC1 använder samma betrodda produktstruktur som ETC Groups övriga produkter, inklusive tysk hemvist med primär notering på XETRA, 100 % fysisk uppbackning och full fungibilitet med det underliggande. Dessutom har BTC1 också en oberoende administratör, ett unikt ETP-strukturattribut som först introducerades av ETC Group 2020. Denna administratörsenhet har laglig vetorätt på alla tillgångar eller värdepappersrörelser hos ETP-utgivaren, övervakar depåbalanser och lägger totalt sett till ett extra lager säkerhet för emittentens produktekosystem.
  • Säker förvaringslösning: Tillgångar förvaras säkert hos Zodia Custody, en ledande europeisk institutionell leverantör av kylförvaring, med ett ramverk för efterlevnad och styrning av bankklass.

Varför benchmark och likviditet spelar roll

Bitcoins likviditet är enorm men fragmenterad över flera börser, vilket komplicerar prisbestämningen för investerare. CF Benchmarks har utvecklat det mest robusta riktmärket för att fånga och aggregera denna likviditet, BRR-indexet och dess amerikanska och asiatiska varianter – BRRY och BRRAP som tillsammans har blivit det mest använda riktmärket som används av reglerat institutionellt kapital, inklusive majoriteten av amerikanska spot-ETFer och CME Futures. BTC1 utnyttjar alla tre regionala varianter av detta riktmärke, vilket gör att institutionella investerare kan spåra Bitcoins rättvisa pris exakt och säkert. I slutändan, ger tillgång till tre likviditetspooler/värderingspoäng under 14 timmar (jämfört med värderingspunkt och ett 8-timmarsfönster för alla andra ETFer och ETPer globalt).

BTC1 tar itu med de likviditetsutmaningar som institutionella investerare står inför med befintliga Bitcoin ETPer, som är begränsade till traditionella börstider. Med Bitcoin-handel dygnet runt och Bitcoin Futures-handel 23/5, erbjuder BTC1 institutionella investerare en global och reglerad spot Bitcoin ETP, med för närvarande den bredaste primära marknadslikviditeten för Bitcoin ETPer globalt. Detta utökade likviditetsfönster förbättrar pristransparens och riskhanteringsförmåga för institutionella investerare.

Chanchal Samadder, produktchef på ETC Group, kommenterade, BTC1 representerar en betydande milstolpe i utvecklingen av Bitcoin-investeringsprodukter. Designad med benchmarkmedvetna och långsiktiga investerare i åtanke, erbjuder BTC1 en unik blandning av kostnadseffektivitet, noggrannhet och utökad primärmarknadslikviditet, vilket sätter en ny standard på Bitcoin ETP-marknaden.

Banar kontinuerligt vägen som Tysklands första Crypto ETP-utgivare

Tim Bevan, VD kommenterade: ETC Group vill vi driva kryptoinvesteringsbranschen framåt och lanseringen av BTC1 representerar ett unikt förslag. Med BTC1 tar vi ut den första globalt orienterade Bitcoin ETP på marknaden, med de utökade funktioner för likviditet och riskhantering som våra kunder behöver. Vi är stolta över att lansera ännu en marknad först och vi tror att BTC1 har potentialen att unikt betjäna institutionella investerare med klassens bästa egenskaper.

BTC1 kommer att kunna handlas på XETRA och många andra plattformar och kommer att läggas till HANetfs paneuropeiska ETP-distributionsplattform.

Nya tillägg till ETC Groups institutionella produktsortiment inkluderar ET32, den unika totalavkastningen Ethereum-satsning ETP kopplad till ett transparent insatsriktmärke, och DA20, den enda breda marknaden Crypto Basket ETP som spårar ett MSCI-riktmärke för digitala tillgångar bland de 20 bästa kryptovalutorna som det går att investera i.

Fortsätt läsa

Nyheter

LITM ETF ger exponering mot litium och batterier

Publicerad

den

iShares Lithium & Battery Producers UCITS ETF USD (Acc) (LITM ETF) med ISIN IE000WDG5795, försöker följa STOXX Global Lithium and Battery Producers-index. STOXX Global Lithium and Battery Producers index spårar de största företagen i världen som är aktiva inom prospektering och brytning av litium eller produktion av litiumbatterier.

iShares Lithium & Battery Producers UCITS ETF USD (Acc) (LITM ETF) med ISIN IE000WDG5795, försöker följa STOXX Global Lithium and Battery Producers-index. STOXX Global Lithium and Battery Producers index spårar de största företagen i världen som är aktiva inom prospektering och brytning av litium eller produktion av litiumbatterier.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,55 procent p.a. iShares Lithium & Battery Producers UCITS ETF USD (Acc) är den enda ETF som följer STOXX Global Lithium and Battery Producers index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 31 oktober 2023 och har sin hemvist i Irland.

Varför LITM?

  • Ger exponering för litiumindustrins tema genom litiumgruvarbetare, tillverkare av föreningar och tillverkare av litiumbatterier”
  • Exponering för aktierelaterade värdepapper från kvalificerade utvecklade och tillväxtmarknader litiumindustrin temaföretag
  • Syftar till att utesluta företag som klassificerats som icke-kompatibla av Sustainalytics Global Standards Screening (”GSS”), som tillhandahåller en bedömning av ett företags påverkan på intressenter och i vilken utsträckning ett företag orsakar, bidrar till eller är kopplat till brott mot internationella normer och standarder.

Investeringsmål

Fondens mål är att ge investerare en totalavkastning, med hänsyn till både kapital- och inkomstavkastning, vilket återspeglar avkastningen från STOXX Global Lithium and Battery Producers Index.

Handla LITM ETF

iShares Lithium & Battery Producers UCITS ETF USD (Acc) (LITM ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDLITM

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
6762TDK CORPInformationsteknologi12.74JP3538800008JPY
ALBALBEMARLE CORPMaterials8.09US0126531013USD
PLSPILBARA MINERALS LTDMaterials6.81AU000000PLS0AUD
300750CONTEMPORARY AMPEREX TECHNOLOGY LTIndustri6.49CNE100003662CNY
6758SONY GROUP CORPSällansköpsvaror5.95JP3435000009JPY
6752PANASONIC HOLDINGS CORPSällansköpsvaror5.28JP3866800000JPY
373220LG ENERGY SOLUTION LTDIndustri5.15KR7373220003KRW
006400SAMSUNG SDI LTDInformationsteknologi4.68KR7006400006KRW
SQMSOCIEDAD QUIMICA Y MINERA DE CHILEIndustri4.13US8336351056USD
AKEALLKEM LTDMaterials3.35

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära