Följ oss

Nyheter

VEGN ETF världens första veganska ETF

Publicerad

den

U.S. Vegan Climate ETF (NYSEArca: VEGN ETF) US Vegan Climate ETF (Ticker: VEGN) försöker spåra Beyond Investing US Vegan Climate Index (VEGAN). VEGAN screenar stora amerikanska

U.S. Vegan Climate ETF (NYSEArca: VEGN ETF) försöker spåra Beyond Investing US Vegan Climate Index (VEGAN). VEGAN screenar stora amerikanska företag för olika ESG-överväganden (miljö, social, styrning), främst djurskador och exploatering, samt fossila bränslen, miljöskador och mänskliga rättigheter.

Genom att spåra index försöker VEGN investera i företag som erbjuder:

  • Ett humant tillvägagångssätt. VEGN strävar efter att ge marknadsvärdesvägd exponering till amerikanska företag som uppfyller sina strikta ESG-standarder och begränsar dess största innehav till 5% av den totala portföljen.
  • Djurvänligt. VEGN syftar till att utesluta företag som skadar djur, screening av företag som är involverade i djurförsök, produkter som härrör från djur samt djur inom sport eller underhållning.
  • Bra för miljön, bra för människor. VEGN granskar företag som är involverade i fossila bränslen och deras användning i energiproduktion och utesluter även företag som är involverade i militär och försvar samt kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Genom sitt passiva reglerbaserade tillvägagångssätt försöker VEGN undvika investeringar i företag vars aktiviteter direkt bidrar till djurlidande, förstörelse av den naturliga miljön och klimatförändringar.

VEGAN beräknas oberoende och publiceras i realtid på VEGAN på terminalerna i Bloomberg och Reuters samt rapporteras dagligen på Solactive-webbplatsen.

US Vegan Climate ETF är noterat på New York Stock Exchange under kortnamnet VEGN, med en total kostnadsprocent på 0,60%. VEGN är en utdelande ETF, även om det är en låg direktavkastning. Denna börshandlade fond äger aktier i närmare 300 olika företag.

Prospektet förklarar indexstrategin och viktigast av allt de policyer som utvecklats av Beyond Investing, vilka är förankrade i reglerna för indexet.

Dessa regler syftar till att ta itu med ett brett spektrum av aktiviteter som skadar djur och att utesluta företag som deltar i denna praxis från indexet. Dessa inkluderar utvinning och förbränning av fossilt bränsle på grund av hotet mot miljön och vilda djur som uppstår av den globala uppvärmningen.

VEGN Factset Analytics Insight

VEGN lyckas passivt spåra ett index över amerikanska stora aktier, screenade enligt vegan och miljöprinciper. Fonden vill utesluta lager i företag vars affärsverksamhet direkt bidrar till djurlidande, förstörelse av den naturliga miljön och klimatförändringar. Detta är den första ETF som lanseras i ESG-rymden med ett sådant fokus. Indexet visar 500 av de största amerikanska börsnoterade företagen för att utesluta företag som får mer än 2% av sina intäkter från produkter eller tjänster som är direkt relaterade till förbjudna aktiviteter: djur (djurförsök eller djur inom sport och underhållning), planeten (utvinning eller raffinering) av fossila bränslen eller hög kolintensitet), eller människor (tobaksprodukter eller rustningar speciellt utformade för militär- och försvarsanvändning). De återstående företagen vägs inledningsvis med marknadsvärde. VEGN kan ske från sin stora exponering när det är nödvändigt att lägga till midcap-företag i indexet för att matcha samma branschvikter i Solactive US Large Cap Index. Indexet rekonstitueras halvårsvis i juni och december.

Fondöversikt

Investeringen syftar till att spåra resultatet, före avgifter och kostnader, för Beyond Investing US Vegan Climate Index. Indexets konstruktion börjar med beståndsdelarna i Solactive US Large Cap Index, bestående av cirka 500 av de största amerikanska börsnoterade företagen. Under normala omständigheter kommer minst 80% av fondens totala tillgångar (exklusive säkerheter som innehas av värdepappersutlåning) att investeras i komponentens värdepapper i indexet.

Handla VEGN

U.S. Vegan Climate ETF (NYSEarca: VEGN ETF) är en amerikansk ETF finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

Innehav

KortnamnNamnVIKT
TSLATESLA INC5.27%
MSFTMICROSOFT CORP4.50%
NVDANVIDIA CORPORATION4.47%
UNHUNITEDHEALTH GROUP INC4.36%
MAMASTERCARD INCORPORATED4.25%
AAPLAPPLE INC4.10%
VVISA INC4.08%
VZVERIZON COMMUNICATIONS INC3.29%
GOOGALPHABET INC2.60%
GOOGLALPHABET INC2.56%

Innehaven kan komma att förändras

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *