Följ oss

Nyheter

Varför Mexiko är det nya Kina

Publicerad

den

Varför Mexiko är det nya Kina

Allt fler nordamerikanska företag minskar sin produkution i Kina och väljer istället att lägga den i Mexiko, oavsett om det handlar om plastleksaker eller high end produkter som läkemedel eller elektronik. Vi tittar närmare på varför Mexiko är det nya Kina.

Dessutom finns ett antal amerikanska företag expanderar också i Mexiko – inklusive välkända varumärken som Caterpillar, Chrysler, Stanley Black & Decker och Callaway Golf som alla lägger miljarder dollar i investeringar och hjälpa till att driva den ekonomiska integrationen.

Nya möjligheter för investerare med hjälp av börshandlade fonder

Allt detta innebär nya möjligheter för investerare med hjälp av börshandlade fonder såsom iShares MSCI Mexico Capped Investable Market ETF (EWW). Men innan du går för långt i riktning mot hur investerare bör reagera på dessa förändringar, låt oss titta lite närmare på vad som hänt.

Till skillnad från Kina, kan Mexiko fortsätta att skryta med låga arbetskraftskostnader och har en stor fördel när det gäller närheten till den amerikanska marknaden. Det är en förändring, eftersom åratal Mexiko drabbades eftersom Kinas låga löner gjorde landet till ett globalt tillverkningsnav. Men nyligen har den ökade kinesiska löneinflationen lett till att gapet nästan försvunnit. Mexikanska löner som var nästan dubbelt så höga som Kinas för tio år sedan är nu nästan 20 procent lägre än de kinesiska.

Källa: TACNA Services Inc. Mexico

Den amerikanska ekonomin gynnas mer outsourcing tillverkning till Mexiko

Nationalekonomer säger att den amerikanska ekonomin gynnas mer outsourcing tillverkning till Mexiko än till Kina, eftersom grannar tenderar att dela mer av produktionen. Mexiko är det nya Kina.

Fyrtio procent av Mexikos export till USA består av komponenter tillverkade i USA, främst till fordonsindustrin. Det kan jämföras med endast 4 procent för importen från Kina, enligt National Bureau of Economic Research.

Noterbart är den mexikanska bilindustrin ta del mer än tio miljarder USD i investeringar i fabriksbyggnad, upprättande av landets ökande ekonomiska utmaning att ta marknadsandelar från Kina. Mexiko är det nya Kina.

Handelsförbindelserna mellan USA och Mexiko förstärktes kraftigt genom det nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA) som undertecknades 1994. Sedan dess har Mexiko arbetat på att bygga globala handelsavtal och har nu avtal med fyra dussin länder som tillåter frihandel.

Mexikos andel av den nordamerikanska produktionen har tredubblats

Mexikos andel av den nordamerikanska produktionen har tredubblats till cirka 20 procent sedan 1994. Sedan lågkonjunkturen 2008, har det skett en ytterligare förskjutning i nordamerikanska produktionen till Mexiko från både Kanada och USA Kanada andel tillplattad på omkring 17 procent i början av NAFTA men hade sjunkit till 14 procent från förra året.

Mexikos inhemska marknad har återhämtat sig från en lång lågkonjunktur, eftersom tillväxten i Mexikos bruttonationalprodukt (BNP) ökade med säsongrensade 0,28 procent under de första tre månaderna av 2014. Year-to-year växte landets BNP med 1,8 procent under första kvartalet. Ett tecken på Mexikos växande globala roll är att fordonsexporten utanför Nordamerika kommer att öka snabbare än vad den gör för USA.

Låga arbetskostnader

För den växande andelen som håller på att uppskattas av Mexiko, låga arbetskostnader, närhet till marknader i Latinamerika och statliga incitament har var och hjälpte till att sporra skiftet. År 2020 kommer att Mexiko har kapacitet att bygga en fjärdedel av alla fordon i Nordamerika, att jämföra med ett av sex under 2012, enligt HIS, ett globalt informationsföretag.

Source: TACNA Services Inc. Mexico

ETFer för den som vill ta del av skiftet mot Mexiko

Låt oss gå tillbaka till börshandlade fonder såsom EWW, en fond med nästan 3 miljarder USD i förvaltat kapital. Denna börshandlade fond replikerar MSCI Mexico Investable Market Index, som består av aktier som handlas i första hand på den mexikanska börsen, Bolsa Mexicana de Valores.

EWW lanserades i mars 1996

EWW lanserades i mars 1996 och omsätter mer än 5 miljoner aktier per dag. Tillgångarna investeras i en korg av 59 innehav; och Carlos Slim America Movil intar topplaceringen med nästan 13,6 procent.

Utvecklingen under de senaste tre månaderna har varit stark, med EWW upp 12,5 procent, 2,1 procent av den under den senaste månaden. Sedan starten har denna ETF redovisat uppgångar på nästan 13 procent, och en total avkastning på 787 procent.

Indexet är ett kapitalviktat index som syftar till att fånga 99 procent av det totala värdet av Mexikos aktiemarknad.

Bland sektorerna har dagligvaror har den tyngsta fördelning (22 procent), medan ekonomi och basmaterial utgör de två andra största sektorerna. Tack vare sin tunga exponering mot dagligvaror, kommer fonden gynnas av konsumenternas ökande efterfrågan i landet.

Ytterligare ETF: er som vi tittar på och som investerar 100 procent av sina medel i mexikanska företag är till exempel:

ProShares Ultra MSCI Mexico Capped IMI ETF (SMK)

Fonden följer Investable Market Index MSCI Mexico, men ger sina investerare 2x hävstång avkastning samt ett omvänt resultat för det underliggande indexet

Så, som indexet stiger eller faller på en daglig basis, rör sig SMK i motsatt riktning och söker dubbelt avkastningen. Avgörande, eftersom fonden ombalanseras dagligen, kan priset komma att avvika betydligt från indexvärdet i det som kallas ”stigberoende”.

För att uppfylla sina investeringsmål, använder fonden derivat som swappar samt några kontanta tillgångar. En del av innehaven i det underliggande indexet är Grupo Mexico, Grupo Elektra och America Movil.

ProShares Ultra MSCI Mexico Capped IMI ETF (UMX)

UMX har samma egenskaper som SMK, den enda skillnaden är att UMX inte är en inverterad ETF.

SMK och UMX rör isg i motsatta riktningar, men båda söker en 2x hävstång avkastning på Investable Market Index MSCI Mexico.

Inte att glömma, UMX-liknande SMK-utställningar stigberoende, där ETF priset och dess indexvärde kan avvika betydligt.

Deutsche MSCI Mexico Hedged Equity ETF (DBMX)

DBMX följer samma index som de andra börshandlade fonderna, men dessutom säkrar sin exponering mot den mexikanska peson.

Alla dessa börshandlade fonder, särskilt EWW från iShares och DBMX – dess valutasäkrade kusin från Deutsche Bank – är effektiva verktyg för att komma åt dessa positiva förändringar i Mexikos ekonomi.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

AIMX ETP spårar kryptovalutan IMXs utveckling

Publicerad

den

21Shares Immutable ETP (AIMX ETP) är 100 % fysiskt uppbackad och spårar IMX:s resultat och erbjuder investerare exponering för de växande industrierna spel och digitala samlarobjekt. Immutable är en ledande blockchain-spelplattform som syftar till att revolutionera blockchain-spelupplevelsen genom att säkerställa hög hastighet och prisvärdhet för slutanvändaren, samtidigt som den stoltserar med partnerskap med välrenommerade spelföretag som Ubisoft. 21Shares Immutable ETP erbjuder ett enkelt sätt att dra nytta av nätverkets expansion och innovation.

21Shares Immutable ETP (AIMX ETP) är 100 % fysiskt uppbackad och spårar IMX:s resultat och erbjuder investerare exponering för de växande industrierna spel och digitala samlarobjekt. Immutable är en ledande blockchain-spelplattform som syftar till att revolutionera blockchain-spelupplevelsen genom att säkerställa hög hastighet och prisvärdhet för slutanvändaren, samtidigt som den stoltserar med partnerskap med välrenommerade spelföretag som Ubisoft. 21Shares Immutable ETP erbjuder ett enkelt sätt att dra nytta av nätverkets expansion och innovation.

Fördelar

Optimerad för Blockchain-spel: Genom att utnyttja två innovativa skalningslösningar kringgår Immutable Ethereums begränsningar, vilket ger en sömlös, lågkostnadsmiljö för både utvecklare och spelare. Immutable stärker spelare genom att möjliggöra verkligt ägande av tillgångar i spelet genom NFT:er. Detta säkerställer att användarna har fullständigt ägande över sin spelupplevelse.

Enkelt och bekant: Att lägga till krypto till din portfölj behöver inte vara komplicerat. Investera med din befintliga rådgivare eller mäklarplattform och håll dina tillgångar på ett ställe.

100 % fysiskt uppbackad: 21Shares Immutable ETP är 100 % fysiskt uppbackad av den underliggande IMX, som förvaras i kylförvaring av ett institutionellt förvaringsinstitut, vilket erbjuder ett bättre skydd än depåalternativ som är tillgängliga för enskilda investerare.

Nyckelinformation

Handla AIMX ETP

21Shares Immutable ETP (AIMX ETP) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDAIMX NA
Euronext ParisEURAIMX FR

Produktinformation

Namn21Shares Immutable ETP
Lanseringsdatum9 juli 2024
Emittent21Shares AG
Förvaltningsarvode2,5%

Handelssymboler

KortnamnAIMX
Valor136061214
ISINCH1360612142
ReutersAIMX.S
WKNA4AHQD
BloombergAIMX BW

Fortsätt läsa

Nyheter

Harwood Capital Management samarbetar med HANetf för att lansera sin första UCITS ETF

Publicerad

den

Harwood Capital Management samarbetar med HANetf för att lansera en global aktie-ETF. Harwood är en brittisk kapitalförvaltare som vill använda sina investeringsförvaltnings- och rådgivningstjänster för att skapa betydande avkastning för investerare.
  • Harwood Capital Management samarbetar med HANetf för att lansera en global aktie-ETF. Harwood är en brittisk kapitalförvaltare som vill använda sina investeringsförvaltnings- och rådgivningstjänster för att skapa betydande avkastning för investerare.
  • Detta kommer att vara Harwoods första ETF och kommer att drivas av dess senaste satsning, Goshawk Asset Management. HANetfs white-label-plattform tillåter kapitalförvaltare från hela världen att lansera UCITS-ETFer och krypto- och råvaru-ETCer i Europa med minimala inträdesbarriärer.

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada över att tillkännage sitt partnerskap med Harwood Capital Management för att gemensamt utveckla en ny UCITS ETF i Europa.

Harwood Capital Management är en brittisk baserad kapitalförvaltare etablerad 2003, som syftar till att använda sina investeringsförvaltnings- och rådgivningstjänster för att ge betydande avkastning för investerare. Detta partnerskap lägger grunden för en aktiv UCITS ETF-lansering för att säkerställa att Goshawks strategier är tillgängliga för ETF-investerare.

HANetf är en white-label ETP-leverantör som arbetar med kapitalförvaltare och entreprenöriella företag för att erbjuda differentierade moderna och innovativa produkter till europeiska investerare. HANetf har utfärdat produkter för partners från hela världen, inklusive USA, Kanada, Storbritannien, Europa och Mexiko. HANetf tillhandahåller en komplett operativ regulatorisk distributions- och marknadsföringslösning för att lansera och hantera UCITS ETFer och ETCer kostnadseffektivt och med kortare tid till marknad.

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Det är fantastiskt att samarbeta med Harwood Capital Management för att lansera en ny UCITS ETF i Europa. På HANetf är vi stolta över vår förmåga att göra det möjligt för kapitalförvaltare från hela världen att lansera nya och innovativa produkter i Europa, med minimala hinder för inträde.

”Europeiska ETF-inflöden nådde 169 miljarder USD 2023, en ökning med 88 procent jämfört med 2022. Medan den amerikanska ETF-marknaden fortfarande är den största, kommer Europa snabbt ikapp, och kapitalförvaltare inser detta. White-label-förfrågningar på HANetf har ökat med 40 procent i år hittills och vi förväntar oss att siffran kommer att fortsätta växa.”

Fortsätt läsa

Nyheter

JPVE ETF en valutasäkrad fond som köper amerikanska värdeaktier

Publicerad

den

JPM Active US Value UCITS ETF - EUR Hedged (acc) (JPVE ETF) med ISIN IE000CQQ22C8 är en aktivt förvaltad ETF som investerar i amerikanska värdeaktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än Russell 1000 Value-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Valutasäkrad till euro (EUR).

JPM Active US Value UCITS ETF – EUR Hedged (acc) (JPVE ETF) med ISIN IE000CQQ22C8 är en aktivt förvaltad ETF som investerar i amerikanska värdeaktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än Russell 1000 Value-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Valutasäkrad till euro (EUR).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,49 % p.a. JPMorgan Active US Value UCITS ETF EUR Hedged (acc) är den enda ETF som följer JPMorgan Active US Value (EUR Hedged)-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

JPMorgan Active US Value UCITS ETF EUR Hedged (acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 2 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 18 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Möjlighet

Erfaret portföljförvaltningsteam med i genomsnitt 30 års branscherfarenhet

Utnyttja de bästa idéerna från JPMorgans dedikerade tillväxtforskningsteam, förutom grundläggande insikter från över 20 amerikanska aktiekarriäranalytiker, alla med i genomsnitt 20+ års branscherfarenhet

Portfölj

Kombinerar två av JPMorgans beprövade aktiva amerikanska aktiestrategier (tillväxt med stora bolag och tillväxtfördelar), som kombineras för att leverera en diversifierad portfölj av amerikanska tillväxtaktier med underskattad tillväxtpotential över sektorer.

Resultat

Aktivt förvaltad investeringsstrategi som strävar efter att leverera en stilren tillväxtaktieportfölj med en viss grad av marknadskapitalflexibilitet

Investeringsmål

Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger Russell 1000 Growth Index (Netto Total Return of 30% källskatt på utdelning) (”riktmärket”) genom att aktivt investera främst i en tillväxtstilsorienterad portfölj av amerikanska företag .

Handla JPVE ETF

JPM Active US Value UCITS ETF – EUR Hedged (acc) (JPVE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Borsa Italiana.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURJAVE
SIX Swiss ExchangeEURJAVE
XETRAEURJPVE

Största innehav

NamnISINVikt %
BANK OF AMERICA CORPUS06050510463.49%
Cash and Cash Equivalent3.27%
CHEVRON CORPUS16676410052.84%
BERKSHIRE HATHAWAY INC-CL BUS08467070262.80%
ABBVIE INCUS00287Y10912.07%
EXXON MOBIL CORPUS30231G10222.03%
WELLS FARGO & COUS94974610152.02%
NXP SEMICONDUCTORS NVNL00095387841.82%
CSX CORPUS12640810351.69%
CONOCOPHILLIPSUS20825C10451.69%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära