Följ oss

Nyheter

Vietnamesisk ETF återhämtar sig i det tysta

Publicerad

den

Vietnamesisk ETF återhämtar sig i det tysta

Vietnamesisk ETF återhämtar sig i det tysta. De asiatiska jätteekonomierna i form av jättar som Kina, Japan och Sydkorea har nyligen varit i fokus för investerare som valt börshandlade fonder som verktyg för att investera i denna region. Det finns däremot ett annat land som är av stort intresse sedan vi sett hur en Vietnamesisk ETF återhämtar sig i det tysta.

Av de femton asiatiska ETFer som utvecklats bäst under den senaste månaden och inte är så kallade hävstångs-ETFEr så är sju stycken inriktade på den kinesiska marknaden. Den sydkoreanska marknaden har varit stabil och handlats upp med stöd av spekulationer om ökade utdelningar, medan WisdomTree Japan Hedged Equity Fund (NYSEArca: DXJ) har stigit med 6,5 procent under det senaste kvartalet.

Risktoleranta investerare har också belönats i Market Vectors Vietnam ETF (NYSEArca: VNM). VNM utvecklas normalt svagt under det andra kvartalet. Faktum är att denna landspecifika Vietnam ETF fortfarande inte har redovisat en uppgång en enda gång under det andra kvartalet under de fem år som den har handlats sedan introduktionen 2009.

Marginell nedgång

I år var det emellertid nära, nedgången som denna ETF redovisade var marginell och har sedan sista veckan i juni stigit med 4,3 procent. Det kan finnas mer att hämta bland de vietnamesiska aktierna som är bland Asiens billigast i fråga om värderingen.

Internationella kapitalförvaltare har köpt vietnamesiska aktier för 277 MUSD under 2014, 5,3 procent mer än under hela 2013. Den vietnamesiska börsens generalindex, VN Index, handlas i dag till ett p/e tal på 13,7 på kommande års vinster.

Även om det är något dyrare än med MSCI Emerging Markets Index är detta p/e-tal endast måttligt högre över det p/e tal på 13,35 som MSCI Frontier Markets 100 Index handlades vid slutet av det andra kvartalet 2014. Vietnam har för närvarande den elfte största vikten i iShares MSCI Frontier 100 ETF (NYSEArca: FM) med en vikt på 2,56 procent.

Tidigare i år har den vietnamesiska centralbankschefen Nguyen Van Binh meddelat att de försöker skapa en lagstiftning som gör det möjligt för regeringsstödda kapitalförvaltningsbolag, långivare och investerare att köpa och sälja osäkra fordringar, tillgångar och säkerheter genom de lokala bankerna

Lagstiftningen är avgörande eftersom även VNM har handlats högre på årsbasis under de senaste två åren så faller denna ETF i andra kvartalen 2012 och 2013 på grund av farhågor om bräckligheten i Vietnams banksystem, som är fullt av dåliga lån och skulder.

De osäkra lånen uppgick till nästan fem procent av den vietnamesiska utlåningen vid slutet av det andra kvartalet 2014, en siffra som är av största vikt att den förbättras för VNM eftersom denna börshandlade fond har allokerat 35,8 procent av sina tillgångar till den finansiella sektorn.

För den som önskar finns det dessutom ett annat alternativ, Deutsche Bank har en db x-tracker, en ETF med fokus på Vietnam som handlas på Nasdaq OMX Nordic, DBX FTSE VIETNAM ETF (XFVT).

DBX FTSE VIETNAM ETF (XFVT)

DBX FTSE VIETNAM ETF


Källa Stockletter.se

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.