Varför köpa en ETF? Under de senaste tio åren, har intresset för börshandlade fonder, vanligen kallade ETFer, exploderat och snabbt blivit många investerares förstahandsval för indexliknande exponering. I likhet med en indexbaserad fond representerar varje del av en ETF ett delat ägande i en korg av tillgångar som utgör en viss underliggande index. Genom att köpa indexet genom en ETF, snarare än att köpa varje tillgång, kan investerarna få sin önskade exponering med bara en affär och har endast en position. Även om ETFer är ett nytt koncept för många investerare, har investerare som helhet omfamnat ETFer under en längre tid.
Cirka tre miljarder
Totalt finns det ETF tillgångar på cirka 3 biljoner dollar, och världens största ETF, State Street SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY), hade över 176 miljarder dollar i tillgångar per den 31 juli, 2015. En del av fördelarna med ETFer beskrivs nedan, med hjälp av SPY som en illustration:
Låg kostnad: Den genomsnittliga ETFen har en förvaltningskostnad på 0,44 procent, vilket motsvarar 44,40 USD i årliga avgifter för en 10 000 USD investering. Många av de stora index-ETFerna har förvaltningskostnader som är ännu lägre. SPY, till exempel, har en förvaltningskostnader på 0,0945 procent, vilket motsvarar ungefär 9,50 USD i årliga avgifter för en 10 000 USD investering.
Diversifiering: ETFer tillåta en investerare att bekvämt köpa och sälja en bred, diversifierad exponering. För att illustrera detta har vi beräknat att en investerare skulle behöva ungefär 270 000 för att skapa en S & P 500 proxy portfölj, plus kostnaderna för handel av alla 503 komponenterna.
SPY å andra sidan, kan köpas i andelar om cirka 200 USD, en tiondel av vad det underliggande indexet ligger i. Till detta tillkommer courtage. Denna ETF ger en proxy för S&P 500 och innebär ett betydligt mindre kontantutlägg än vad det skulla kosta att köpa alla aktier i indexet, 270 000 USD plus courtage för varje aktie. ETFer kan också ge en diversifiering mellan olika tillgångsslag då de spåra ett stort antal olika tillgångsklasser och undertillgångsklasser.
Transparens: Många av de stora ETFerna uppdaterar sina fondinnehav dagligen och börsnoterade fonder är skyldiga att offentliggöra intradagssubstansvärde (”iNAV”) var 15 sekund, jämfört med fonder som i allmänhet avslöjar sina innehav kvartalsvis och publicera substansvärdet (”NAV”) en gång i slutet av dagen.
Bekvämlighet: Precis som alla vanliga aktier kan en andel i en ETF handlas på börser och kan köpas och säljas när som helst under marknadens öppettider. Som en direkt effekt har köpare och säljare har en mycket bättre idé vilket pris de kommer att betala eller erhålla än de skulle ha med fonder, som köps och säljs i slutet av dagen oavsett när beställningen görs under dagen.
ETFer kontra fonder
Varför köpa en ETF? Att jämföra ETFer med traditionella fonder kräver att det görs en viktig skillnad mellan aktiva och passiva fonder. Aktiva fonder använder en aktiv investeringsstrategi, i allmänhet med målet att överträffa index med liknande egenskaper som fonden. Men tyvärr har de flesta aktiva fonder historiskt sett utvecklats sämre än sitt jämförelseindex och den främsta orsaken är uppenbar när man betänker hur dyrt aktiva fonder är.
Den verkliga kostnaden för att äga en aktiefond
Kontotyp
Förvaltningskostnad
Transaktionskostnad
Insättningsavgift
Skatt
Totalkostnad
Kostnad per 10 000 USD
Beskattningsbar
0.64%
0.53%
0.20%
0.91%
2.28%
228.00
Skattefri
0.64%
0.53%
0.20%
0.00%
1.37%
137.00
I tabellen ovan framgår att en beskattningsbar aktiefond (i USA som är den största marknaden för börshandlade fonder) måste öka i värde med två (2) procent för att en investerare skall få en break even. Detta är utan hänsyn till eventuella avgifter som uppstår när en investerare köper fonden vilka kan vara så höga som fem (5) procent.
Även om det finns förvaltare som år efter år klarar av att slå sitt jämförelseindex så är den en ganska liten skara. Passiva fonder är något billigare, men de kan bara lindra minska förvaltningskostnaderna och transaktionskostnaderna. När det gäller allemansfonder är skattekostnader inte ett val, de är ett resultat av strukturen.
När en person investerar i en fond, betalar de in kontanter och får nyskapade andelar. Dessa andelar är ”icke överlåtelsebara”, vilket innebär att de inte är lätt att överföra till en annan person. När dessa andelar är inlösta förstörs de och kontanter ges till investeraren. Dessa pengar måste komma från någonstans, så för att underlätta inlösen behåller fonderna kontanter i portföljen. Om nivåen av kontanter blir alltför låg så måste fonden sälja värdepapper vilket kan resultera i en skattepliktig vinst.
ETFer lösa båda dessa problem. ETFer är ”överlåtelsebara”, vilket innebär att de lätt kan överföra till en annan person. Aktier köps och säljs mellan investerare på en börs, vilket minskar behovet för en ETF att ha en kassa. Dessutom, eftersom fonden inte köpa eller sälja innehav under transaktionen, undviker den beskattningsbara vinster.
ETF för institutioner
Fördelarna med diversifiering för en institutionell investerare, såsom Beaumont Capital Management (BCM) är bland annat möjligheten att genomföra transaktioner simultant i flera tillgångar är en av de viktigaste skillnaderna mellan börshandlade fonder och fonder. Genom att använda SPY som ett exempel, kan en institutionell investerare köpa aktier som ingår i S&P 500 och byta dem mot nyemitterade andelar i SPY.
Denna process fungerar också omvänt, där utestående andelar kan lösas in mot de underliggande aktierna. Förmågan att skapa nya andelar och lösa in befintliga andelar innebär att även om ETF själv inte handlar ofta så finns det en likviditet som överensstämmer med dess underliggande värdepapper. Detta kallas ”implicit likviditet”, och det gör det möjligt för institutionella investerare att förvärva och avyttra stora ETF positioner utan att behöva köpa eller sälja ETF andelar i marknaden.
Fördelarna med diversifiering
Varför köpa en ETF? Medan vi täckte den lätthet med vilket det går att diversifiera sin portfölj genom att använda en ETF enligt ovan, är det också meningsfullt att beröra fördelarna med diversifiering och investera i ett diversifierat instrument. Enstaka aktier och obligationer är båda helt hållbart sätt att investera, men att investera i dem kräver stor kompetens som det innebär en företagsrisk. Ett diversifierat investeringsinstrument kommer att tillåta en investerare att dra nytta av vad de anser vara en gynnsam industritrend eller allokering utan att behöva bära de ytterligare risker som föreligger med att köpa värdepapper i ett enskilt bolag.
ETFer för en kvantitativ strategi
Enligt Capital Asset Pricing Model (CAPM), finns det två huvudsakliga riskkällor: systematiska och osystematiska risker. Systematiska risker påverkar breda tillgångsslag vilket i allmänhet gör dem oundvikligt för värdepapper inom den gruppen. Å andra sidan, en osystematisk risk, något som till exempel innebär en kvartalsrapport, en ny produktlansering är exempel på företagsspecifika risker, och kan minskas betydligt genom äga en väl diversifierad portfölj.
I en traditionell ”bottom-up” portfölj, där placeraren väljer ut sina innehav bär denne en selektivt osystematisk risk som en potentiell källa till aktiv avkastning. Problemet är att det är oerhört svårt att på ett adekvat kvantifiera osystematisk risk utan att bjuda in onödig komplexitet. När det gäller kvantitativa investeringar är enkelheten nyckeln. En enskild aktie är betydligt mer volatil än en hel portfölj. Varför köpa en ETF?
HANetf, Europas första och ledande white-label ETF- och ETC-leverantör, tillkännagav idag en minoritetsinvestering i HANetf Holdings Limited från Citi. Citi blir aktieägare tillsammans med andra institutionella investerare Elkstone, Point72 Ventures och ThirdStream Partners.
Investeringen återspeglar styrkan i HANetfs white-label ETF-verksamhet, som fortsätter att uppleva en exempellös tillväxt och dominerande marknadsandel. Citis investering följer en omfattande due diligence-process, vilket understryker HANetfs robusthet i alla aspekter av dess verksamhet. Investeringen belyser den växande relevansen av ETF-white-labeling som ett av de snabbast växande segmenten inom tillgångsförvaltningsbranschen.
HANetf, som redan är lönsamt, kommer att använda de nya investeringsintäkterna för att accelerera sina tillväxtplaner för att dra nytta av det exponentiella intresset från europeiska och globala tillgångsförvaltningsföretag som vill gå in på den europeiska ETF-marknaden. HANetf erbjuder redan white label-ETF-tjänster till 22 kunder av totalt 131 varumärken som är aktiva inom den europeiska ETF-branschen, vilket representerar över 16 % av marknaden. Antalet företag som går in på marknaden förväntas öka med växande intresse från traditionella aktiva förvaltare, och investeringen kommer att göra det möjligt för HANetf att bygga upp kapacitet och infrastruktur inför den förväntade vågen av nya fondförvaltare, och att bygga ut sina Irish Manco och MIFID företag.
White label-ETF-plattformar sänker inträdesbarriärerna för kapitalförvaltare och driver rekordnivåer av nyemissioner i hela Europa. Under de senaste 24 månaderna har HANetf sett en snabb tillväxt av nya kunder, ETF-lanseringar och förvaltat kapital.
På ett årsbasis har HANetfs förvaltade tillgångar nästan fördubblats och motsvarar nu över 7,7 miljarder dollar. Sedan den 1 januari 2025 har HANetfs förvaltade tillgångar vuxit med 63,3 %, vilket vida överstiger den europeiska ETF-marknadens tillväxt på 17,7 procent.
HANetf har befäst sin roll som en viktig pelare i Europas ETF-infrastruktur och tillhandahåller den operativa ryggraden för ett växande antal ETF-emittenter för första gången. Plattformen stöder nu över 20 ETF-emittenter, inklusive välkända företag som Jupiter Asset Management och Guinness Global Investors, med ytterligare två stora namn inom europeisk kapitalförvaltning som kommer ut på marknaden efter sommaren.
HANetf har blivit den ledande white-label-partnern för kapitalförvaltare att gå med i Europas snabbt växande ETF-strategier som optionsintäkter, aktiva aktier och räntor samt tematiska investeringar. Med över 1 000 börshandlade fondprodukter (ETP) tillsammans i Europa, expertis inom flera tillgångar inom alla större ETP-typer och cirka 400 års kombinerad ETF-erfarenhet erbjuder HANetf det bredaste teamet av ETF-experter inom den europeiska white label-branschen för ETF:er. Som den längst etablerade white label-ETF-utgivaren i Europa fortsätter HANetf att stödja ett växande utbud av innovativa kapitalförvaltare när de lanserar differentierade strategier på marknaden.
Hector McNeil och Nik Bienkowski, medgrundare och VD:ar för HANetf, kommenterade: ”Citis investering är en milstolpe för HANetf. Den visar styrkan i vår expertis, tillväxten av white label för ETFer och HANetfs betydelse inom det europeiska ETF-ekosystemet.
Vi har alltid trott att white label för ETF:er skulle bli en central del av ekosystemet för kapitalförvaltning och service, precis som det har gjort tidigare inom den bredare fondbranschen.” Vi är stolta över att lägga till Citi till vår kapitaliseringstabell tillsammans med andra högkvalitativa institutionella investerare som Point72, Elkstone och ThirdStream, som har varit investerare i HANetf sedan 2017.
”Vi återinvesterar redan vinsterna från vår tillväxt och denna investering kommer att göra det möjligt för oss att exponentiellt öka kapaciteten på vår egen plattform tidigare, för att bygga ut HANetfs kapacitet i takt med att fler kunder fortsätter att välja HANetf för att lansera ETFer före andra ETF-lanseringsalternativ.”
Andrew Jamieson, global chef för ETF-produkter och Citi Velocity ETFer, Citis nya ETF-emissionsplattform, tillade: ”Att investera i och samarbeta med HANetf kompletterar våra ETF-kapaciteter heltäckande och skiljer oss från mängden. Som den enda globala organisationen som kan leverera ett helt ETF-ekosystem kring den blivande emittenten, erbjuder vi en sömlös operativ anslutning för våra stora kapitalförvaltare som vill lansera ETFer i Europa, och kan nu dra nytta av HANetfs expertis för att leverera den bästa lösningen i världen.”
UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITSETF (JPY) A-acc (CHSD ETF) med ISIN LU2098179695, försöker följa Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year-index. Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year-index följer japanska statsobligationer i lokal valuta. Löptid: 1-3 år. Betyg: Investment Grade.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,15 % p.a. UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITSETF (JPY) A-acc är den enda ETF som följer Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Årsindex. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras.
UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITSETF (JPY) A-accär en stor ETF med tillgångar på 561 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 3 april 2020 och har sin hemvist i Luxemburg.
Översikt
Delfondens mål är att spåra, före utgifter, pris- och inkomstutvecklingen för Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year Index (Total Return) (denna delfonds ”Index”).
Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year Index spårar Japans statsskuld i lokal valuta med fast ränta, med mellan 1 och upp till, men inte inklusive, 3 år kvar till löptid.
Delfonden kommer att ta en exponering mot komponenterna i sitt index.
Dessutom syftar valutasäkrade andelsklasser till att minska effekten av valutafluktuationer mellan deras referensvaluta och indexvalutan.
Fonden förvaltas passivt.
Handla CHSD ETF
UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITSETF (JPY) A-acc (CHSD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Regan Total Return Income Fund UCITSETF förvaltas aktivt och investerar främst i bolånebaserade värdepapper (RMBS) som handlas på reglerade marknader. Emittenterna är huvudsakligen baserade i Nordamerika. Portföljförvaltaren använder bottom-up-analys för att identifiera undervärderade värdepapper.
SPDR S&P 400 U.S. Mid CapUCITSETFinvesterar i en portfölj med de 400 största medelstora företagen på den amerikanska aktiemarknaden. Viktningen av ett företag är begränsad till maximalt 20 procent. Investerare kan också köpa ETFen i den valutasäkrade aktieklassen.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 468 ETFer, 202 ETCer och 260 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.