Nyheter

Varför ETF-marknaden i USA inte längre är tillgänglig hos många onlinemäklare

Publicerad

den

ETF-marknaden i USA är stor – som bilar, portionsstorlekar och allting annat. Men många mäklare har tagit bort ETFer med hemvist i USA från sina plattformar, vilket gör det extremt svårt för europeiska privatinvesterare att köpa dem. Det finns emellertid sätt att få exponering mot dessa ändå, vilket vi kommer till längre ned.

Enbart de fem största amerikanska ETFerna är större än hela den europeiska ETF-marknaden. Den amerikanska marknaden är mycket konkurrenskraftig och dynamisk, så den är ofta den första som lanserar nya produkter som fångar spännande trender som cannabis-ETF och kryptovaluta-ETF. Men ändå: ETFer med hemvist i USA är en utrotningshotad art. Boven är PRIIPs – en uppsättning EU-investeringsföreskrifter utformade för att skydda konsumenter (PRIIPs står för Packaged Retail Investment and Insurance Products).

PRIIPs kräver att fondleverantörer (inklusive ETFer) tar fram ett Key Information Document (KID) som gör det möjligt för investerare att jämföra risker, belöningar och kostnader för olika investeringsprodukter.

ETFer med hemvist i Europa var redo med sina nya KIDer när PRIIPs trädde i kraft tillsammans med MiFID II-reglerna i början av 2018. ETFer med hemvist i USA uppfyllde inte kraven och producerade EU-godkänd information, eftersom de mestadels tjänar den amerikanska marknaden.

Om du redan äger en ETF med hemvist i USA kan du behålla eller sälja den men du kommer inte att kunna köpa mer förrän ett PRIIPs-kompatibelt KID blir tillgängligt.

Sofistikerade ETF-investerare

Ett potentiellt undantag finns om din plattform tillåter så kallade sofistikerade investerare att köpa ETFer med hemvist i USA. Du kan kvalificera dig om du kan visa att du är en professionell investerare, eller på annat sätt är högkvalificerad, med kunskap och erfarenhet för att förstå riskerna med produkten.

Kvalificering enligt detta undantag beror på att din mäklare bestämmer att du uppfyller definitionen av en sofistikerad investerare. Du kan också behöva en mycket stor portfölj. Många populära mäklare tillåter inte ens denna lösning så det är ingen magisk lösning.

En flytande situation

Varje europeiskt territorium implementerar PRIIPs enligt sin egen tolkning av standarden, så det är möjligt att vissa Europa-baserade mäklare som är öppna för brittiska investerare kommer att göra ETFer med hemvist i USA tillgängliga under en mindre strikt regim. Storbrittanien har ju som bekant lämnat EU.

Dessutom får vissa specialiserade amerikanska ETFer upp till en tredjedel av sina tillgångar från stora institutionella och förmögna enskilda europeiska investerare, så de kunde ändå producera kompatibla KID. Som sagt, institutioner och rika investerare är sofistikerade investerargrupper som inte påverkas av PRIIP-krav.

Även om blockeringen av ETFer med hemvist i USA rensas, finns det många andra fallgropar att se upp för, inklusive:

• Högre spreadar

• Kostnader för utländsk valuta (FX).

• Extra skatter

• Ytterligare bestämmelser

• Juridiska frågor

Högre handelskostnader

Att handla med ETFer hemmahörande i USA kan medföra höga spreadar när din mäklare lägger din beställning hos en market maker snarare än direkt till en amerikansk börs. En market maker är en finansiell mellanhand som har ett stort lager av värdepapper och sparar en mäklare besväret att etablera en direkt relation med en utomeuropeisk marknad. Marknadsgaranten tar sin vinst och täcker sin risk från spreaden (skillnaden mellan köp- och säljpriset på värdepapperet) som vanligtvis kommer att märkas upp i jämförelse med en affär på börsen.

Vissa mäklare har etablerade partners i USA som kan lägga beställningar direkt på de amerikanska börserna. Detta är ett billigare arrangemang men tyvärr sällsynt eftersom få mäklare har denna möjlighet på plats.

Okonkurrenskraftiga valutakostnader

ETFer med hemvist i USA köps och säljs i amerikanska dollar. Därför måste dina kronor omvandlas till dollar varje gång du handlar. De flesta mäklare tar ut en rejäl valutakurs som är betydligt högre än den verkliga interbankväxelkursen. Det är skiktat ovanpå ETF-handelsavgiften du normalt skulle betala, vilket kan vara mer än avgiften som tas ut för en standardaffär på Stockholmsbörsen.

Tänk på att dessa extra kostnader snabbt kan öka och ta en stor bit av din totala avkastning.

Visste du? Du kan känna igen en ETF med hemvist i USA på dess ISIN-nummer. Denna tolvsiffriga kod identifierar unikt ett enskilt värdepapper och de två första bokstäverna avslöjar dess ursprungsland. ISIN-numren för ETFer med hemvist i USA börjar med bokstäverna ”US”. Detta visar att fonden är noterad på en amerikansk börs och är föremål för amerikansk lagstiftning.

Regleringens börda

ETFer är hårt reglerade på grund av ”F” i ETF, som står för ”Fond”. Som en fond anses ETFer med rätta vara en detaljinvesterarevänlig produkt snarare än ett spekulativt handelsinstrument.

Det betyder att det finns en omfattande registreringsprocess för att skydda europeiska och amerikanska investerare – men de två systemen är helt olika. Nettoresultatet är att det inte finns en enda fond eller ETF registrerad på båda sidor av Atlanten.

De konsumentvänliga EU-regler som gäller för ETFer noterade på europeiska börser kallas UCITS. Icke-investeringsfonder regleras som alternativa investeringsfonder (AIF). AIF-fonder som drivs av förvaltare utanför EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) får inte marknadsföras i EU, och det inkluderar amerikanska ETFer.

Din mäklare kommer därför endast att tillhandahålla det absoluta minimum av information om ETFer med hemvist i USA. Du måste gräva i amerikanska källor för att komma i närheten av den detaljnivå du förväntar dig att se på en europeisk ETF.

Juridiska frågor

När dina investeringar innehas av amerikanska institutioner är dessa institutioner naturligtvis föremål för amerikansk lag. Skulle något gå fel kommer ditt krav på dina pengar eller investeringar att regleras i USA. Investerarskyddet är starkt i USA men processen kan vara lång och dyr ur ett juridiskt perspektiv.

Extra skatter

Se också upp för icke-rapporterande medel. Dessa offshorefonder har kapitalvinster beskattade med inkomstskattesatser istället för de mer gynnsamma kapitalvinstskattesatserna. Europeiskt hemmahörande ETFS har vanligtvis status som rapporterande fond och beskattas normalt medan många amerikanskt hemmahörande ETF:er räknas som icke-rapporterande.

Fler nackdelar än fördelar

Att handla med amerikanska ETFer är vanligvis komplext, kostsamt och föremål för osäkra och föränderliga regleringar på båda sidor om Atlanten. Detta kan vara svårt för privata investerare att hänga med och många som tidigare köpt in sig i amerikanska ETFer tycker nu att de inte kan lägga till sina innehav. Det finns emellertid ett sätt att få exponering mot amerikanska ETFer som erbjuds av CMC Markets.

De något billigare utgiftskvoterna för vissa amerikanska ETF:er ser inte riktigt så ljusa ut när du tar hänsyn till de dolda kostnaderna, och den disiga framtida avkastningen för en cannabis-ETF kan visa sig vara helt röt. Hur som helst, framgångsrika amerikanska trender tar vanligtvis inte särskilt lång tid att nå de europeiska kusterna. Robotics ETFerna från iShares och ETF Securities är bra exempel som har samlat in cirka 2,5 miljarder euro från europeiska investerare.

I slutändan är fördelarna med amerikanska ETFer tveksamma när européer också åtnjuter ett varierat utbud, likvida marknader och låga avgifter.

Du kan hitta detaljerad information om populära trender som cybersäkerhet eller hållbarhet genom ETFmarknaden säkert i vetskapen om att vi endast visar UCITS-skyddade, europeiska ETFer.

Ordlista

PRIIPs – Packaged Retail Investment and Insurance Products

MiFID II – Markets in Financial Instruments Directive II

KID – Key Information Document

UCITS – Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities

ISIN – International Securities Identification Number

AIFs – Alternative Investment Funds

EEA – European Economic Area

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version