Följ oss

Nyheter

Vad är spiders för börshandlad fond?

Publicerad

den

Vad är spiders för börshandlad fond?

På senare tid har vi fått flera frågor, och en av de vanligaste frågorna är Vad är spiders för börshandlad fond? Spiders, eller Standard & Poors börshandlade fonder eller SPDR ETFer, började handlas på American Stock Exchange (AMEX) 1993, när de först utfärdades av State Street Global Advisors.

SPDRs – ibland även kallad vardagligt tal som ”spindlar” eller ”spiders” – är indexfonder som ursprungligen baserades på S & P 500 Index. Varje andel av den traditionella SPDR ETF har en andel i de 500 aktier som representerades i S&P 500.

Andelarna i en SPDR ETF skiljer sig emellertid från dem i en traditionell aktiefond, de handlas nämligen på börsen, precis som de aktier som denna börshandlade fond äger. SPDR ETF andelar representerar ett proportionella intresse i de bolag vars aktier ingår i varje underliggande index som de representerar.

Spiders expansion i S & P Sektorer och kapitaliseringen

Allt eftersom framgången växte för de börshandlade fonder som lanserades av SPDR valde denna ETF-utgivare att ta fram en rad nya investeringsalternativ. Dessa olika SPDRs inkluderar inriktningar bygger på industrisektorerna inom S & P 500. Dessa undergrupper av SPDR investeringsinstrument började långsamt med ETFer såsom Sällanköpsvaror, Consumer Discretionary Select Sector S&P Index, Finanssektorn, Financial Select Sector S & P Index och Hälsovårdssektorn, Healthcare Select Sector S & P Index.

Förutom att som specialisera sig på sektorer, började SPDR utveckla börshandlade fonder som baserades på olika börsvärdesstorlekar av företag, såsom mid cap SPDRs, som spårar utvecklingen av de medelstora företag som ingår i S & P 500.

SPDRs blev så framgångsrika att det skapades en börshandlad fond för Dow Jones Industrial Average (DJIA). Andelarna i denna ETF brukar ofta kallas för Diamonds. SPDR Dow Jones Large Cap ETF skiljer sig en del åt från de första börshandlade fonder som SPDR lanserade genom att de inte replikerar utvecklingen av aktier som ingår i S&P 500 indexet.

På grund av deras framgång, finns det i dag olika versioner av SPDR fonder som spårar olika index runt om i världen. Medan det finns andra indexfonder som konkurrerar med dessa betraktas SPDR som fullblodet i klassen.

Köp och försäljning av andelar i olika SPDRs

SPDR ETFer handlad på andrahandsmarknaden precis som aktier och även har handelssymboler och kortnamn. Köp eller inlösenpriset bestäms av substansvärdet (NAV) vid tidpunkten för transaktionen. Det går alltså att köpa och sälja dem genom en vanlig depå hos till exempel Nordnet eller Avanza.

Värdet av varje andel i någon SPDR ETF vid varje given tidpunkt återspeglar rörelserna i det underliggande indexet. De traditionella SPDRs handlas till ungefär en tiondel av nivån för S&P 500, det vill säga om S&P 500 handlas till 1 800 handlas andelarna i SPDR till cirka 180 USD styck.

För SPDRs Mid Cap ETF är det emellertid annorlundad, denna handlas till en femtedel av värdet på Mid Cap 400. Om detta index handlas till 300 kommer SPDRs Mid Cap ETF alltså att handlas till 60 USD per andel.

Det finns optioner, terminer och andra sätt att hedga SPDRs på

Eftersom andelarna i SPDRs olika EFTer handlas på börsen, precis som aktier, kan de också blankas, utfärdas optioner på dem och köpas och säljas på terminsmarknaden. Eftersom SPDR ETF: er fungerar som lager när det gäller hur de handlas, de också kan säljas kort, optioned, köps eller säljs på terminsmarknaden. Dessa funktioner möjliggör för investerare att göra mindre satsningar på vart marknaden är på väg eftersom SPDRs handelnsnivåer utgör en bråkdel av nivån för totalindexet. Även om dessa handelsstrategier kan vara riskabelt, kan de också användas som ett sätt att minska risken i en portfölj.

När en investerare köper en andel i S&P 500 SPDR ETF, det vill säga han eller hon går lång, kommer investeraren att tjäna pengar på denna position så länge som S&P 500 Indexet stiger. Går indexet ned kommer placeraren att börja förlora pengar på sin investering. Investeraren kan emellertid skydda sin investering genom att hedga sig, till exempel utfärda köpoptioner på sitt innehav, en strategi som kallas för covered call, eller sälja av sitt innehav på termin. På detta sätt kan förlusterna begränsas. Detta är endast några av de sätt som det går att använda sig av SPDRs för att hedga sig.

Fördelar och nackdelar

De potentiella fördelarna med SPDR ETF är många. De har förmågan att matcha utvecklingen hos ett index. I allmänhet brukar aktiva förvaltare sällan kunna överträffa utvecklingen hos sitt jämförelseindex varför det kan vara attraktivt att kunna investera direkt i ett instrument som följer utvecklingen av indexet.

SPDRs har också möjlighet att ge ett djup av marknadsexponering genom en av ETF som följer ett bredare index, eller diversifiera en portfölj genom att investera i en av de SPDRs som specialiserat sig på en sektor eller företag med ett specifikt börsvärde. SPDRs har också möjlighet att användas för att hedga en befintlig aktieportfölj.

En av de potentiella riskerna med att investera i i SPDR ETFer är att den allmänna nivån på indexet kan minska. Om placeraren inte vidtagit några försiktighetsåtgärder i form av en hedge, är dessa börshandlade fonder sårbara eftersom utvecklingen av dessa kommer att stiga och falla på samma sätt som det underliggande indexet. Det finns ett antal förvaltare som historiskt sett har klarat av att överträffa utvecklingen för sitt jämförelseindex.

Dessutom har vissa aktiva förvaltare har enastående register över överträffar index. Genom att investera i en börshandlad fond som följer ett index, kommer investeraren sakna denna potential till värdeökning, det vill säga det finns ingen möjlighet till att få ett alfa på denna investering.

Slutsats

Vad är spiders för börshandlad fond? SPDR ETFer erbjuder ett investeringsalternativ väl värt att överväga. Investerare bör väga fördelar och nackdelar mot varandra och diskutera möjligheten av en sådan investering med sina finansiella rådgivare. Dessa ETFer är en unik spindel som även de med arachnophobia kommer att attraheras av när de förstår vad spiders är. Vad är spiders för börshandlad fond?

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Noteringar av ETF och ETP på Xetra den 17 juli 2025

Publicerad

den

Noteringar av ETF och ETP på Xetra den 17 juli 2025 L&G S&P 100 Equal Weight UCITS ETF investerar i amerikanska large-cap-företag. ETFen inkluderar 100 blue-chip-företag från olika branscher. Fondens beståndsdelar är lika viktade.

L&G S&P 100 Equal Weight UCITS ETF investerar i amerikanska large-cap-företag. ETFen inkluderar 100 blue-chip-företag från olika branscher. Fondens beståndsdelar är lika viktade.

Ossiam MSCI Europe UCITS ETF följer MSCI Europe Indexutveckling. Detta index inkluderar stora och medelstora företag från 15 utvecklade europeiska länder. Med 402 företag täcker det cirka 85 procent av börsvärdet i det europeiska aktieuniversumet.

NamnISIN
Kortnamn
AvgiftUtdelnings-
policy
L&G S&P 100 Equal Weight UCITS ETFIE000YELA4E3
SNPE (EUR)
0,19%Ackumulerande
Ossiam MSCI Europe – UCITS ETF 1CLU3046617984
MEUR (EUR)
0,12%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 489 ETFer, 203 ETCer och 27 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

XCSI ETF en swapbaserad fond som spårar 500 kinesiska småbolagsaktier

Publicerad

den

Xtrackers CSI500 Swap UCITS ETF 1C (XCSI ETF) med ISIN LU2788421340, försöker spåra CSI SmallCap 500-index. CSI SmallCap 500-indexet spårar 500 medelstora och småbolag från Kina.

Xtrackers CSI500 Swap UCITS ETF 1C (XCSI ETF) med ISIN LU2788421340, försöker spåra CSI SmallCap 500-index. CSI SmallCap 500-indexet spårar 500 medelstora och småbolag från Kina.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. Xtrackers CSI500 Swap UCITS ETF 1C är den enda ETF som följer CSI SmallCap 500-indexet. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Xtrackers CSI500 Swap UCITS ETF 1C är en liten ETF med tillgångar på 67 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 31 juli 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.

Referensindex nyckelfunktioner

CSI SmallCap 500 Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

500 övervägande medelstora och små företag med börsvärde från hela världen av börsnoterade företag i Kina, handlas på Shanghai Stock Exchange (”SSE”) eller Shenzhen Stock Exchange (”SZSE”)

Viktad med fritt flytande justerat börsvärde

Halvårsvis indexöversyn

Handla XCSI ETF

Xtrackers CSI500 Swap UCITS ETF 1C (XCSI ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXCSI
London Stock ExchangeUSDXCSI

Fortsätt läsa

Nyheter

En jämförelse av olika Halal ETFer

Publicerad

den

Detta är en jämförelse av olika Halal ETFer, som täcker alla börshandlade fonder som endast investerar halal-aktier. Låt oss vara direkta: De flesta halal-ETFer är dyra, dåligt diversifierade och underpresterar gentemot aktiemarknaden. Men det finns några värda att överväga, och ännu viktigare, det finns ett bättre sätt att investera som vi kommer till.

Detta är en jämförelse av olika Halal ETFer, som täcker alla börshandlade fonder som endast investerar halal-aktier. Låt oss vara direkta: De flesta halal-ETFer är dyra, dåligt diversifierade och underpresterar gentemot aktiemarknaden. Men det finns några värda att överväga, och ännu viktigare, det finns ett bättre sätt att investera som vi kommer till.

  • Det finns fem US-noterade Shariah-kompatibla ETFer och en handfull över resten av världen
  • Den svåra sanningen: De flesta halal-ETFer är dåliga investeringar, med kostnadskvoter 25 gånger högre än konventionella fonder.
  • De enda ETFerna som är värda att överväga är SPUS för USA-exponering (om än dyrt med 0,49 %) och IGDA för global exponering.

Varför ETFer finns?

Visste du att 10 000 dollar investerade i Tesla 2013 skulle ha blivit 1 500 000 USD 2020?

Vi har alla hört sådana exempel, för att sedan tänka ”jag tar två av dem, tack! Här är 20 000 dollar!”.

Bara ett problem där: Det tåget har gått för länge sedan! För att Tesla, med ett marknadsvärde på 1 biljon dollar, ska ge dig den typen av avkastning, måste företaget bli större än hela världsekonomin! Du kan inte bara välja ett slumpmässigt företag och ”hoppas på det bästa”.

Du måste välja rätt företag. Och att välja rätt företag är hårt arbete och innebär att slita med bokslut, studera marknaden och göra alla möjliga tråkiga saker. Inte ens då garanterar ingenting att du skulle fånga något som liknar utvecklingen för Tesla.

Så vad ska man göra om de inte vill tillbringa sina dagar hopryggade över bokslut?

Diversifiera

Lägg inte alla dina ägg i en korg. Gör detta och du kommer att göra bra ifrån dig när gruppen av företag gör bra ifrån sig – men, kritiskt, inget enskilt företag kan förstöra din depå.

Hur investerar du i ett gäng aktier, hör jag dig fråga?

Det för oss bra till vårt nästa ämne: ETFer. Vad är en ETF, egentligen?

En ETF är en typ av investering som låter dig äga en liten bit av många olika saker samtidigt. Till exempel kan en ETF hålla ett gäng olika aktier, eller obligationer, eller till och med guld. På så sätt, om en av sakerna i ETFen går dåligt, kan de andra göra det bra och hjälpa till att balansera det. Du kan köpa och sälja ETFer precis som du skulle göra med alla andra aktier – men ”inuti” varje ETF finns en samling av massor av andra tillgångar.

På det sättet är att köpa en enskild andel av en ETF som att köpa små bitar av var och en av ETFens delar. Dessa bitar är inte alla nödvändigtvis lika stora, och de förändras också med tiden.

ETFer byts regelbundet (vanligtvis kvartalsvis), men vissa till exempel de av ARK Investment, aktivt förvaltade börshandlade fonderna, uppdateras så ofta som dagligen.

En jämförelse av olika Halal ETFer

Fram till för bara några år sedan fanns det bara tre halal-ETFer – alla var de inriktade på olika regioner, så det fanns inte mycket att jämföra. Men nu finns det många fler, även om halal ETFer förblir mycket dyrare än icke-halal ETFer.

Så innan du dyker in i de enskilda ETFerna är det värt att överväga vilka kriterier vi kommer att använda för att välja mellan de olika ETFerna:

  1. Utveckling (uppenbarligen). Vi behöver ett sätt att mäta det genomsnittliga resultatet för en given ETF under ett givet år. För det använder vi det pålitliga CAGR-måttet (kumulativ aggregerad tillväxthastighet). Tänk på CAGR som den genomsnittliga årliga avkastningen för en viss fond över en tidsperiod. (Vi kommer att göra detta från det datum då fonden lanseras)
  2. Topp 10 innehavskoncentration berättar hur diversifierad ETF är. När allt kommer omkring, om hela poängen med en ETF är diversifiering – skulle vi förvänta oss att topp 10 av en medelstor ETF (~100 aktier) representerar en liten del av det totala resultatet. Annars kan vi bara köpa dessa aktier direkt (och hoppa över avgifterna)
  3. Benchmark-jämförelse: för att se hur fonden står sig i förhållande till den totala marknaden. De flesta använder S&P 500 – listan över 500 av de största amerikanska företagen – som standardriktmärke. Vi kommer visuellt att jämföra var och en av fonderna med S&P 500 för att se inte bara den övergripande prestandan, utan också topparna/låglarna (”volatiliteten). Till skillnad från en berg-och dalbana, här – ju lägre volatilitet, desto bättre. Du kanske gillar topparna, men det som går upp måste komma ner, och dessa nedgångar testar verkligen en mans förmåga att sälja i slutet av livet. vi kan få liknande prestanda för mindre volatilitet, vi borde ta det.

Med dessa tre kriterier kan vi rangordna de olika halal-ETFerna. Ett problem du omedelbart kommer att stöta på när du hittar en ETF som är Shariah-kompatibel att investera i är att det bara inte finns så många av dem. Dessa börshandlade fonder är nästan lika sällsynta som en enhörning, men det blir fler och fler av dem. Det blir ännu värre när du bor utanför USA och inte har tillgång till hela menyn med ETFer.

Vi kommer till landspecifika begränsningar mot slutet. Vi kommer också att täcka en lösning på det här problemet, det vill du inte missa! Med det ur vägen, låt oss titta på de olika fonderna.

Översikt över Halal ETFer

Här är en tabell som visar en komplett lista över halal-ETFer över olika geografier och över olika segment av marknaden.

För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.

KortnamnNamnGeografiAsset
ISUSiShares MSCI USA Islamic UCITS ETFUSAAktier
SPUSSP Funds S&P 500 Sharia Industry Exclusions ETFUSAAktier
HLALWahed FTSE USA Shariah ETFUSAAktier
SPRESP Funds S&P Global REIT Sharia ETFUSAAktier
ISWDiShares MSCI World Islamic UCITS ETFGlobalfondAktier
IGDAInvesco Dow Jones Islamic Global Developed Markets UCITSGlobalfondAktier
WSHRWealthsimple Shariah World Equity Index ETFGlobalfondAktier
UMMAWahed Dow Jones Islamic World ETFGlobalfondAktier
SPSKThe SP Funds Dow Jones Global Sukuk ETFGlobalfondSukuk
ISDEiShares MSCI EM Islamic UCITS ETFEmerging marketsAktier

Dessa halalindexfonder, även kända som Shariah-kompatibla ETFer, ger investerare en rad alternativ för etiska investeringar som följer islamiska principer. Varje fond spårar ett specifikt index eller marknadssegment och erbjuder diversifierad exponering mot halalinvesteringar över olika geografier och tillgångsklasser.

Ett bättre sätt att investera

Även om Halal ETFer är ett populärt val, har de betydande nackdelar – höga avgifter, dålig diversifiering och begränsad anpassning. Amal Invest erbjuder ett modernt alternativ: personliga halalportföljer som anpassar sig till dina mål, med lägre avgifter och bättre diversifiering än traditionella ETFer.

Halal ETFer i Europa

Inte alla halal-ETFer som vi beskrev ovan är tillgängliga i alla länder. I det här avsnittet kommer vi att diskutera de landsspecifika frågorna som relaterar till investeringar i halal-ETFer.

Utmaningen med i synnerhet Halal ETFer är att de vanligtvis handlar i låga volymer. När mäklarfirmor bestämmer sig för vilka aktier som ska inkluderas, använder de vanligtvis volymen som ett indrag för intresse. ”Låga volymer? Lågt intresse – det behöver vi inte lista”, kanske de säger.

Det ironiska är att dessa börshandlade fonderna äger några av de mest likvida aktierna i världen.

Kärnproblemen med Halal ETFer

Låt oss vara ärliga om vad som är fel med halal-ETFer 2025:

  1. Absurt höga avgifter – Du betalar 5-25 gånger mer än konventionella ETFer
  • SPUS debiterar 0,49 % (490 USD årligen per investerad 100 000 USD)
  • ISDE tar ut 0,85 % (850 USD årligen per investerad 100 000 USD)
  • Jämför detta med bara 0,03 % för vanliga S&P 500 ETF:er Det är riktiga pengar som lämnar fickan varje år.
  1. Farlig koncentration – De flesta halal-ETFer har 40-70 % av sina innehav i bara 10 aktier
  • Det är 2-3 gånger mer koncentrerat än S&P 500
  • Du får inte den diversifiering du betalar för
  • Du har fastnat för de aktier som ETF-leverantören beslutar är ”kompatibla”
  1. Dålig prestation – Meritlistan talar för sig själv:
  • Flera fonder har faktiskt förlorat pengar under sin livstid (till exempel ISDE)
  • Även de ”bra” är långt ifrån idealiska
  • De flesta konsekvent underpresterar sina jämförelseindex

Vilket ska jag välja?

Om du måste använda en halal ETF, här är slutsatsen:

För USA-exponering:

  • SPUS är ditt bästa alternativ, med en CAGR på 16,73 % sedan starten
  • HLAL är ett bra alternativ som ger en avkastning på 14,98 % årligen

För global exponering

  • IGDA är acceptabelt om du behöver internationell diversifiering
  • Alla andra globala halal-ETFer bör undvikas på grund av dålig prestanda

Men här är sanningen: Halal-ETFer var en bra lösning när de var det enda alternativet. Men det är 2025 och du förtjänar bättre.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

21Shares

Populära