Följ oss

Nyheter

Tyskland är moget för medicinsk cannabis i Sydafrika

Publicerad

den

Odlare av medicinsk cannabis i Sydafrika tittar på export till Europa där Tyskland är den största och mest utvecklade marknaden.

Odlare av medicinsk cannabis i Sydafrika tittar på export till Europa där Tyskland är den största och mest utvecklade marknaden.

Sydafrikas cannabissektor växer, och regeringen är angelägen om att kommersialisera växten. Det uppskattas att industrin kan vara värd R28 miljarder och stödja upp till 25 000 jobb, enligt Department of Agriculture, Land Reform and Rural Development (DALRRD), som har till uppgift att utveckla landets Cannabis Master Plan.

Och medan cannabiskulturen snabbt har kommit in i Sydafrikas mainstream sedan författningsdomstolens beslut 2018 som avkriminaliserade privat och personlig användning av växten, är kommersialiseringen fortfarande i sin linda.

Mitt i tillväxten av klubbar som endast är medlemmar, en uppsjö av nya produkter och börsnoterade företag som utnyttjar cannabisville, är storskalig odling fortfarande hårt reglerad. Att få tillstånd att odla cannabis för medicinska ändamål, beviljat av South African Health Products Regulatory Authority (SAHPRA), är en svår och dyr process.

”Processen för att erhålla en licens från SAHPRA för att odla cannabis för medicinska forskningsändamål är en rigorös process”, noterar tillsynsorganet på sin webbplats.

”Det måste finnas standardisering av cannabissorterna och försäkran om att grödor kan odlas under förhållanden med strikt säkerhet.”

Endast en handfull av dessa odlingstillstånd har beviljats av SAHPRA, av hundratals inkomna ansökningar. Cannabismasterplanen hoppas kunna effektivisera processen för att frigöra ekonomisk potential, en process som nyligen bekräftades av president Cyril Ramaphosa under hans tillståndstal.

Tills dess är storskalig odlingsverksamhet fortfarande begränsad, och de som kan odla har inte en stark marknad för medicinsk cannabis i Sydafrika. Cannabisodlare har letat efter exportmarknader med störst potential i Europa.

Tyskland leder satsningen för medicinsk cannabis i Europa, med nästan 200 000 patienter, vilket signalerar en tiofaldig tillväxt under de senaste fem åren. Cannabisextrakt är den snabbast växande sektorn, och Tysklands fria marknadsstrategi, med offentlig ersättning för cannabisbehandling, gör den idealiskt positionerad för att ta emot produkter från Sydafrika.

Även om efterfrågan på cannabisblommor har dominerat marknaden, förväntas extraktbaserade medicinska produkter fyrdubblas under de kommande fyra åren, enligt Stephen Murphy, VD för Prohibition Partners. Den totala försäljningen av både blommor och extrakt över hela Europa förväntas överstiga 2,7 miljarder euro 2025, med Tyskland som äger lejonparten.

En bransch i ett tidigt skede

”Det är fortfarande en bransch i ett väldigt tidigt skede och att ha personliga relationer är fortfarande väldigt effektfullt, och det drivs fortfarande till stor del av personliga nätverk [och] det är inte något som kommer att förändras när som helst snart”, sa Murphy under en presentation som en del av Europeiska unionens (EU) delegation till Sydafrika, på onsdag.

Och även om det är viktigt att uppvakta europeiska tillverkare för att komma in på marknaden, är att få EU:s stämpel för god tillverkningssed (GMP), övervakad av Europeiska läkemedelsmyndigheten, den viktigaste punkten för sydafrikanska odlare som vänder sig till Tyskland och utanför.

GMP verifierar en produkts överensstämmelse med vissa standarder, inklusive bekräftelse på att produkter är av jämn hög kvalitet och lämpliga för deras avsedda användning.

En odlare i grannlandet Lesotho fick nyligen sitt EU GMP-godkännande, assisterad av sina partners i Tyskland. Den långa processen innebär en noggrann inspektion av produktionsanläggningarna och av själva produkten.

”Europa kommer att bli den största marknaden, och USA och Kanada, som är de andra två stora cannabismarknaderna, kräver inte denna certifiering. Så sydafrikanska företag måste fokusera på att få EU GMP-certifiering eftersom det kommer att sätta dem i polen. position för att kunna exportera till Europa”, sa Murphy.

Och medan Tyskland för närvarande är det bästa alternativet för sydafrikaner med, eller håller på att få, SAHPRA-tillstånd att växa, har andra underutvecklade och mindre konkurrenskraftiga marknader i Europa potential för dem som precis har börjat. Detta inkluderar länder som Frankrike, Polen och Italien som beskrivs som en ”sovande jätte”.

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla BLUM ETF

Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar är en ekonomisk indikator, och just nu faller det

Publicerad

den

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen "Dr. Koppar" eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent - det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen ”Dr. Koppar” eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent – det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Historien med koppar, enkelt uttryckt, är för mycket utbud och inte tillräckligt med efterfrågan. Kina, som använder halva världens utbud, är en stor del av den historien, eller har i alla fall varit för nu har Kina slutat bygga infrastruktur och dra ledningar.

Stigande räntor bidrar till en svagare efterfrågan runt om i världen. Handlare ser detta återspeglas i växande lager av koppar. Nu har det varit ett inflöde av koppar i 23 dagar i rad. Så lagren håller på att byggas upp.

Samtidigt, medan Kina bromsar in, kan Indien vara på väg uppåt. Infrastruktur kommer att bli ett investeringsområde för den indiska regeringen. Kanske skulle de vara katalysatorn för global ekonomisk förbättring. Det betyder att den långsiktiga prognosen för Dr. Copper kan se uppåt.

Fortsätt läsa

Populära