Följ oss

Nyheter

Två ETFer för mars 2015

Publicerad

den

Två ETFer för mars 2015

Två ETFer för mars 2015. Efter en minst sagt tråkig månad för de börshandlade fonderna i USA under januari 2015 kom de stora amerikanska indexen att uppvisa en god utveckling under februari 2015. Nasdaq har brutit genom nivån 5 000, något som inte skett på femton (15) år. Under februari 2015 var det Nasdaq som var den stora vinnaren med en uppgång på mer än sju (7) procent. Både S&P 500 och Dow Jones Industrial Average steg med mer än fem (5) procent under samma period.

Nu är emellertid mars månad här, vilket kan innebära fortsatt goda nyheter för de investerare som tror på en fortsatt stigande börs i USA. Under de senaste tjugo (20) åren har S&P 500 stigit med i genomsnitt 1,9 procent under mars månad. Det gör att denna månad är den näst bästa månaden på året att äga amerikanska aktier i. Under dessa 20 år har S&P 500 stigit under 75 procent av fallen, motsvarande 15 år av 20.

För taktiska investerare kan det vara värt att titta på de olika sektorerna. De investerare som är villiga att titta närmare på börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av de olika sektorerna i S&P 500 finns det en rad möjligheter, både när det gäller de ETFer som brukar prestera väl och de som historiskt har utvecklats sämre. Det kan också vara värt att titta närmare på de börshandlade fonder som inte följt med i året börsuppgång.

Financial Select Sector SPDR (NYSEArca: XLF) är oftast den bäst presterande bland SPDRs nio sektor ETFer i mars månad. Sedan 1999, det första hela året som SPDRs sektor-ETFer handlades, har XLF i genomsnitt gett sina ägare en avkastning på mer än tre (3) procent. Energy Select Sector SPDR Fund (NYSEArca: XLE) som historiskt sett varit den av SPDRs sektor-ETFer som utvecklats bäst under februari är den börshandlade fond som utvecklats näst bäst under mars månad. XLE är den största av de börshandlade fonder som investerar i aktier i företag i energisektorn. Historiskt sett har denna ETF gett en avkastning om nästan tre (3) procent under mars månad.

Fortsätter oljepriserna att utvecklas på rätt sätt kan mars komma att bli en förlängning av den gynnsamma utveckling som XLE påbörjade under februari. Även denna ETF inte var den bästa av de nio sektor-ETFerna från SPDR i februari, utvecklades den positivt. På årsbasis har både XLE och XLF fallit måttligt vilket gör att dessa två börshandlade fonder är två av de tre ETFer i SPDRs sektorserie som utvecklats negativt under 2015. Endast räntekänsliga Utilities Select Sector SPDR (NYSEArca: XLU) har utvecklats sämre än XLE och XLF i år.

Lika intressant som att veta vilka sektorer som gått bra är att veta vilka sektorer som har gått sämre under mars månad. Sedan 1999 har Health Care Select Sector SPDR (NYSEArca: XLV), den sektor-ETF som gått näst bäst under 2015, varit den börshandlade fond som gått näst sämst under mars. Endast Consumer Staples Select Sector SPDR (NYSEArca XLP) har historiskt sett varit sämre än XLV i mars.

Den goda nyheten är investerare behöver inte oroa sig alltför mycket om XLV och XLP denna månad eftersom de oftast redovisar en genomsnittlig vinst i mars på mer än en procent.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.