Följ oss

Nyheter

Två ETFer för mars 2015

Publicerad

den

Två ETFer för mars 2015

Två ETFer för mars 2015. Efter en minst sagt tråkig månad för de börshandlade fonderna i USA under januari 2015 kom de stora amerikanska indexen att uppvisa en god utveckling under februari 2015. Nasdaq har brutit genom nivån 5 000, något som inte skett på femton (15) år. Under februari 2015 var det Nasdaq som var den stora vinnaren med en uppgång på mer än sju (7) procent. Både S&P 500 och Dow Jones Industrial Average steg med mer än fem (5) procent under samma period.

Nu är emellertid mars månad här, vilket kan innebära fortsatt goda nyheter för de investerare som tror på en fortsatt stigande börs i USA. Under de senaste tjugo (20) åren har S&P 500 stigit med i genomsnitt 1,9 procent under mars månad. Det gör att denna månad är den näst bästa månaden på året att äga amerikanska aktier i. Under dessa 20 år har S&P 500 stigit under 75 procent av fallen, motsvarande 15 år av 20.

För taktiska investerare kan det vara värt att titta på de olika sektorerna. De investerare som är villiga att titta närmare på börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av de olika sektorerna i S&P 500 finns det en rad möjligheter, både när det gäller de ETFer som brukar prestera väl och de som historiskt har utvecklats sämre. Det kan också vara värt att titta närmare på de börshandlade fonder som inte följt med i året börsuppgång.

Financial Select Sector SPDR (NYSEArca: XLF) är oftast den bäst presterande bland SPDRs nio sektor ETFer i mars månad. Sedan 1999, det första hela året som SPDRs sektor-ETFer handlades, har XLF i genomsnitt gett sina ägare en avkastning på mer än tre (3) procent. Energy Select Sector SPDR Fund (NYSEArca: XLE) som historiskt sett varit den av SPDRs sektor-ETFer som utvecklats bäst under februari är den börshandlade fond som utvecklats näst bäst under mars månad. XLE är den största av de börshandlade fonder som investerar i aktier i företag i energisektorn. Historiskt sett har denna ETF gett en avkastning om nästan tre (3) procent under mars månad.

Fortsätter oljepriserna att utvecklas på rätt sätt kan mars komma att bli en förlängning av den gynnsamma utveckling som XLE påbörjade under februari. Även denna ETF inte var den bästa av de nio sektor-ETFerna från SPDR i februari, utvecklades den positivt. På årsbasis har både XLE och XLF fallit måttligt vilket gör att dessa två börshandlade fonder är två av de tre ETFer i SPDRs sektorserie som utvecklats negativt under 2015. Endast räntekänsliga Utilities Select Sector SPDR (NYSEArca: XLU) har utvecklats sämre än XLE och XLF i år.

Lika intressant som att veta vilka sektorer som gått bra är att veta vilka sektorer som har gått sämre under mars månad. Sedan 1999 har Health Care Select Sector SPDR (NYSEArca: XLV), den sektor-ETF som gått näst bäst under 2015, varit den börshandlade fond som gått näst sämst under mars. Endast Consumer Staples Select Sector SPDR (NYSEArca XLP) har historiskt sett varit sämre än XLV i mars.

Den goda nyheten är investerare behöver inte oroa sig alltför mycket om XLV och XLP denna månad eftersom de oftast redovisar en genomsnittlig vinst i mars på mer än en procent.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

BNQP ETC är en satsning på kopparpriset

Publicerad

den

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,00 % p.a. BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är den största ETC som följer RICI Enhanced Copper-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är en mycket liten ETC med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETC lanserades den 13 oktober 2016 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PB8R1C7
Securities identification number (German WKN)PB8R1C
BloombergBNQP GY
ReutersBNQP.DE
TypeETC
Entitlement0.00926322
CurrencyEUR
Currency hedgedNo
Roll optimizedYes
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla BNQP ETC

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBNQP

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs Hector McNeil om tillväxt i aktiva ETFer

Publicerad

den

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

McNeil förklarade att uppkomsten av aktiva strategier är en naturlig utveckling efter framgången med passiva investeringsspårare och smarta beta-tematiska ETFer. Han lyfte fram bekvämligheten med att köpa ETF:er via onlineplattformar och inflytandet från den amerikanska marknaden, där 75 % av nya ETFer är aktiva.

McNeil nämnde att HANetf får allt större förfrågningar om aktiva ETFer, vilket speglar en bredare trend i Europa. Tillväxten på ETF-marknaden förväntas öka exponentiellt, med tillgångar som förväntas öka från 11 biljoner dollar till 30 biljoner dollar globalt inom de kommande fem åren.

McNeil påpekade skattefördelarna med att hålla amerikanska aktier i irländskt hemmahörande ETFer, och betonade en källskatt på 15 % på utdelning jämfört med 30 % i andra jurisdiktioner. Han noterade att attraktionen mot aktiva ETFer också drivs av potentiella alfavinster och det växande intresset från stora kapitalförvaltare i Europa. Till exempel gick Guinness Global Investors nyligen med i HANetfs plattform.

Han nämnde också att strategier sträcker sig över aktie-, ränte- och optionsbaserade produkter.

Fortsätt läsa

Nyheter

C71P ETF en penningmarknadsfond som investerar i korta amerikanska statsskuldsväxlar

Publicerad

den

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,07 % p.a. Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar).

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 6 december 2023 och har sin hemvist i Irland.

Skäl att överväga C71P

Exponering för amerikanska statsobligationer: Genom att investera i kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar kan ETF erbjuda ett mycket likvidt, räntebärande alternativ till kontanter.

Låg volatilitet: ETFen är koncentrerad till löptider på 1-3 månader och syftar till att maximera exponeringen mot kortfristiga statsräntor, vilket kan minska portföljvolatiliteten och hjälpa investerare att spåra rådande marknadsräntor.

ETF-effektivitet: Denna ETF ger exponering mot en korg av kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar för bara en kostnadskvot på 0,07 % – allt i en enda affär.

Handla C71P ETF

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURC71P
London Stock ExchangeGBPCLPP
London Stock ExchangeUSDCLIP

Största innehav

NamnVikt (%)Värdepapperstyp
B 01/25/249.18Treasury Bill
B 02/15/247.67Treasury Bill
B 02/01/247.60Treasury Bill
B 02/08/247.51Treasury Bill
B 01/18/247.29Treasury Bill
B 01/11/247.21Treasury Bill
B 01/04/247.14Treasury Bill
B 01/02/246.97Treasury Bill
B 01/09/246.97Treasury Bill
B 01/16/246.96Treasury Bill

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära