Följ oss

Nyheter

Två ETFer för mars 2015

Publicerad

den

Två ETFer för mars 2015

Två ETFer för mars 2015. Efter en minst sagt tråkig månad för de börshandlade fonderna i USA under januari 2015 kom de stora amerikanska indexen att uppvisa en god utveckling under februari 2015. Nasdaq har brutit genom nivån 5 000, något som inte skett på femton (15) år. Under februari 2015 var det Nasdaq som var den stora vinnaren med en uppgång på mer än sju (7) procent. Både S&P 500 och Dow Jones Industrial Average steg med mer än fem (5) procent under samma period.

Nu är emellertid mars månad här, vilket kan innebära fortsatt goda nyheter för de investerare som tror på en fortsatt stigande börs i USA. Under de senaste tjugo (20) åren har S&P 500 stigit med i genomsnitt 1,9 procent under mars månad. Det gör att denna månad är den näst bästa månaden på året att äga amerikanska aktier i. Under dessa 20 år har S&P 500 stigit under 75 procent av fallen, motsvarande 15 år av 20.

För taktiska investerare kan det vara värt att titta på de olika sektorerna. De investerare som är villiga att titta närmare på börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av de olika sektorerna i S&P 500 finns det en rad möjligheter, både när det gäller de ETFer som brukar prestera väl och de som historiskt har utvecklats sämre. Det kan också vara värt att titta närmare på de börshandlade fonder som inte följt med i året börsuppgång.

Financial Select Sector SPDR (NYSEArca: XLF) är oftast den bäst presterande bland SPDRs nio sektor ETFer i mars månad. Sedan 1999, det första hela året som SPDRs sektor-ETFer handlades, har XLF i genomsnitt gett sina ägare en avkastning på mer än tre (3) procent. Energy Select Sector SPDR Fund (NYSEArca: XLE) som historiskt sett varit den av SPDRs sektor-ETFer som utvecklats bäst under februari är den börshandlade fond som utvecklats näst bäst under mars månad. XLE är den största av de börshandlade fonder som investerar i aktier i företag i energisektorn. Historiskt sett har denna ETF gett en avkastning om nästan tre (3) procent under mars månad.

Fortsätter oljepriserna att utvecklas på rätt sätt kan mars komma att bli en förlängning av den gynnsamma utveckling som XLE påbörjade under februari. Även denna ETF inte var den bästa av de nio sektor-ETFerna från SPDR i februari, utvecklades den positivt. På årsbasis har både XLE och XLF fallit måttligt vilket gör att dessa två börshandlade fonder är två av de tre ETFer i SPDRs sektorserie som utvecklats negativt under 2015. Endast räntekänsliga Utilities Select Sector SPDR (NYSEArca: XLU) har utvecklats sämre än XLE och XLF i år.

Lika intressant som att veta vilka sektorer som gått bra är att veta vilka sektorer som har gått sämre under mars månad. Sedan 1999 har Health Care Select Sector SPDR (NYSEArca: XLV), den sektor-ETF som gått näst bäst under 2015, varit den börshandlade fond som gått näst sämst under mars. Endast Consumer Staples Select Sector SPDR (NYSEArca XLP) har historiskt sett varit sämre än XLV i mars.

Den goda nyheten är investerare behöver inte oroa sig alltför mycket om XLV och XLP denna månad eftersom de oftast redovisar en genomsnittlig vinst i mars på mer än en procent.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

FFGH ETF investerar i hållbara högavkastande företagsobligationer

Publicerad

den

Fidelity Sustainable Global High Yield Bond Paris-Aligned Multifactor UCITS ETF INC-USD (FFGH ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Fidelity Sustainable Global High Yield Bond Paris-Aligned Multifactor UCITS ETF INC-USD (FFGH ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,35 % per år. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

Fidelity Sustainable Global High Yield Bond Paris-Aligned Multifactor UCITS ETF INC-USD är en aktivt förvaltad ETF.

ETFen investerar i högavkastande företagsobligationer utgivna av företag över hela världen. Titelurvalet baseras på hållbarhetskriterier och grundläggande egenskaper. Betyg: Sub-Investment Grade.

Investeringsmål

Delfondens investeringsmål är att anpassa sig till Parisavtalets långsiktiga mål för global uppvärmning genom att begränsa exponeringen för koldioxidutsläpp i dess portfölj och att uppnå inkomst- och kapitaltillväxt.

Handla FFGH ETF

Fidelity Sustainable Global High Yield Bond Paris-Aligned Multifactor UCITS ETF INC-USD (FFGH ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURFGHY
XETRAEURFFGH
gettexEURFFGH
London Stock ExchangeGBPFHYP
London Stock ExchangeUSDFGHY
SIX Swiss ExchangeUSDFGHY

Fortsätt läsa

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära