Följ oss

Nyheter

Turkiet rally efter uppgradering av Fitch

Publicerad

den

Turkiet rally efter uppgradering av Fitch

Turkiet rally efter uppgradering av Fitch – ETF-alternativ Igår fick Turkiet sitt kreditbetyg uppgraderat av Fitch till förnämliga ”investment grade”. Turkiet har inte haft detta kreditbetyg på två årtionden. Den ganska förväntade uppgraderingen fick Istanbul börsen att rusa och obligationspriserna och den turkiska liran att stiga kraftigt. Den turkiska börsen är en av de absolut bästa i år med en värdeuppgång på cirka 47 procent (index ISE 100 i SEK).

Utbudet av Turkiet-ETF:er är relativt  begränsat men det finns några intressanta alternativ. Det har ryktats om att en ETF-aktör i USA är påväg att notera en Turkiet Small Cap ETF inom kort. Den som väntar får se. För utbudet av rena Turkiet-ETF:er noterade i Tyskland och USA, se tabell nedan.

ETF-tabell

[table id=513 /]

Källa: Factset, all avkastning i SEK, 6 november 2012, 0/- information saknas

I Morningstars databas finns det sju stycken aktiva fonder. I år är det bara en aktiv fond som slår ETF:erna och det är fonden HSBC GIF Turkey Equity A Acc. Denna fond har stigit med cirka 57 procent i år. Sett över en tre års period är den genomsnittliga avkastningen hos Morningstar 22,80 procent. Detta är något över ETF-avkastningen men det finns både positiva och negativa exempel. I år är det framförallt vikten mot bank och finans som avgjort utvecklingen.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.