Följ oss

Nyheter

Bästa Kina ETF:en – Kina ETF-analys (del 2)

Publicerad

den

Bästa Kina ETF:en – Kina ETF-analys (del 2)

I mitt blogginlägg från den 26 oktober analyserade jag olika Kina index. Detta brukar vara mitt första analyssteg när jag ska välja en ETF. Att starta på indexnivå är ett måste eftersom flera ETF:er har en kort avkastningshistorik. För det underliggande indexet finns det ofta en lång historik att analysera. Genom att börja min analys på indexnivå drar jag inte felaktiga slutsatser kring vilken ETF som stämmer bäst överens med mina behov. I detta inlägg ska jag hålla analysen på en väldigt enkel nivå. Jag kommer inte gå in på detaljer.

Jämföra avkastningen

Vill ni jämföra avkastningen mot aktiva Kina fonder rekommenderar jag Morningstar. Vid en snabb överblick går det att utläsa att flera aktiva Kina fonder har haft en usel utveckling jämfört med flera ETF-alternativ. I år är genomsnittsavkastningen i denna kategori 7,40 procent. Högst avkastning ej beaktat risknivå uppgår till cirka 15 procent. Viktigt att poängtera att det är framförallt är över längre tidsperioder som ETF:er utmärker sig (”ränta-på-ränta effekten”). I Kina kategorin finns det dock flera ETF:er som överträffar den bästa Kina fonden i år.

Enligt min indexstatistik var det kinesiska indexet CSI 300 det bästa indexet under den senaste femårsperioden. Detta är också mitt favorit Kina index av flera olika skäl, bland annat beroende på samvariation/korrelation och sektordiversifiering. Jag ser detta index som en mer korrekt spegling av det ”riktiga Kina” eftersom det består av A-aktier noterade på de kinesiska börserna Shenzhen och/eller Shanghai. I dagsläget finns det tre ETF:er som följer detta index på de marknader jag följer (Norden, Tyskland och USA). Värt att nämna är att ETF:en Market Vectors China ETF (ticker PEK) handlas till en signifikant premie i dagsläget i förhållande till underliggande värde / NAV. Normalt sett är premien eller rabatten för en ETF minimal men i och med den mer unika exponeringen är det inte lika lätt för de utsedda marknadsgaranterna att agera i marknaden. Hoppa PEK i dagsläget med andra ord.

CSI 300 ETF:er

[table id=508 /]

Källa: Factset, all avkastning i SEK och inklusive utdelningar, 2 november 2012, 0/- information saknas

MSCI ETF:er

MSCI-indexserien hade också utvecklats starkt under den senaste femårsperioden MSCI China Small Cap och MSCI Hong Kong Small Cap var tvåa respektive trea sett utifrån ett indexperspektiv. För tillgängliga ETF-alternativ, se tabell nedan.

[table id=509 /]

Alla ETF:er

För samtliga ETF:er utan och med hävstång, se nedan tabell.

[table id=510 /]

Länkar

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.