Mitt i spirande ekonomiska och politiska problem har aktiemarknaderna över hela världen presterat anmärkningsvärt bra i år tack vare en massiv monetär lättnadspolitik. De senaste kursuppgångarna krediterades bättre än förväntat kinesisk fabriksaktivitetsdata, Fed:s duvaktiga kommentar och Greklands fyra månader långa räddningsaktion från internationella borgenärer. En paus i fallande oljepriser ökade vidare till den övergripande optimismen. Detta gäller särskilt med tanke på att iShares MSCI ACWI ETF (NYSEARCA: ACWI) som riktar sig till den globala aktiemarknaden ökade med 4,50% från ett hittills utseende och ligger strax under det högsta priset på 61,32 USD.
De flesta av de utvecklade marknaderna visar tillsammans med utvecklingsländerna, upp en enorm styrka, vilket tyder på att de går i rätt riktning, trots viss oro för den globala ekonomin. Faktum är att de flesta nationer som Japan, Europa och Ryssland slog sig loss från förra årets sjukdomskänsla av långsam tillväxt och hittar sitt stöd i år. Indien och Kina fortsätter också att visa stark motståndskraft.
Även om det har varit vinnare i många hörn av världen har vi tittat på tre landspecifika börshandlade fonder som faktiskt nådde nya toppar den här veckan och sannolikt kommer att överträffa också de närmaste månaderna. Dessa produkter kan vara tvingande val för investerare som vill återvinna sin internationella exponering.
db X-trackers Harvest CSI 500 China-A-shares Small Cap Fund (NYSEARCA: ASHS)
Medan den kinesiska ekonomin fortfarande kämpar med kreditkrisen, en nedgång på fastighetsmarknaden, en svag inhemsk efterfrågan, en lägre fabriksproduktion och en 24-årig låg BNP-tillväxt, bygger politiska lättnadsåtgärder vidtagna av People’s Bank of China den positiva drivkraften i ekonomin och därmed ta de kinesiska aktierna högre.
Några av de viktigaste åtgärderna inkluderar sänkningar av reserveringsgraden (RRR) och räntor samt flexibilitet vid fastställande av räntor på inlåning. Dessutom har Kina varit extremt proaktivt när det gäller att stödja sina små företag och landsbygdsprojekt. Dessutom har lanseringen av Shanghai-Hong Kong Stock Connect-programmet, som möjliggör direkt handel med Shanghai-aktier av investerare utanför Kina för första gången, ökat intresset för China-A-aktier.
Som ett resultat nådde ASHS en ny höjd på 39,49 dollar per aktie på tisdagen och har ökat med cirka 12,1% hittills i år. Det ger exponering för small cap-segmentet på Kinas A-aktiemarknad genom att spåra China Securities 500 Index. Produkten har samlat 25,2 miljoner dollar i AUM sedan sin debut i maj 2014 och ser en genomsnittlig handelsvolym på cirka 21 000 aktier per dag. Det tar cirka 82 bps i avgifter per år från investerare och har en Zacks ETF-rankning på 3 eller ’Hold’.
WisdomTree Germany Hedged Equity Fund (NYSEARCA: DXGE)
Efter en svag tillväxt under andra och tredje kvartalet 2014 återhämtade Tyskland sitt momentum under sista kvartalet 2014 och återigen visade sig vara en kraftfull motor och drivkraften i euroområdet. Sammantaget växte den tyska ekonomin snabbare än väntat 2014 tack vare en solid inhemsk efterfrågan, robust arbetsmarknad, måttlig inflation, låga räntor, högre budgetöverskott, högre konsumtionsutgifter och stigande inkomster. Dessutom gynnar faktiskt en sjunkande euro tyska exportörer, vilket resulterar i stigande aktiekurser.
Europeiska centralbanken startade ett program för köp av obligationer som åtagit sig att pumpa in biljoner dollar i den svaga ekonomin i euroområdet under de närmaste ett och ett halvt åren. Detta kommer sannolikt att stimulera tillväxten i den tyska ekonomin under de närmaste månaderna och därmed höja överklagandet för Tyskland-säkrade ETF:er som DXGE.
Fonden erbjuder exponering mot tyska aktier samtidigt som den skyddar mot eventuella fall i euron. Det spårar WisdomTree Germany Hedged Equity Index som innehar 76 värdepapper med en hög koncentration på de 10 bästa innehaven till 53,5%. Det är emellertid ganska bra fördelat på ett antal sektorer med konsumenternas diskretionära, finansiella, industri, material och hälso- och sjukvård som tar tvåsiffrig exponering vardera.
Fonden har en AUM på cirka 27,7 miljoner dollar och en genomsnittlig daglig volym på cirka 28 100 aktier. Kostnadsprocenten uppgick till 0,48%. ETF nådde ett rekordhögt värde på $ 29,84 per aktie på onsdagen, vilket motsvarar en vinst på cirka 14% under den senaste tiden. Den har en Zacks ETF-rankning på 1 eller ’Strong Buy’.
iShares MSCI Japan Minimum Volatility ETF (NYSEARCA: JPMV)
Goda nyheter för japanska aktier kom i slutet av 2014 efter att Bank of Japan (BoJ) utvidgade sin massiva penningpolitik och premiärminister Shinzo Abe försenade den andra höjningen av konsumtionsskatten som planerades i oktober 2015 till april 2017. Flyttet drog inte bara världens tredje -största ekonomin ur lågkonjunktur under årets sista kvartal men utlöste också ett rally i de japanska aktierna.
Dessutom mer än halverades handelsunderskottet i januari och en glidande japansk yen var en stor välsignelse för exportörerna och tillverkningsindustrin. Trots viss volatilitet upplever japanska aktier ett starkt rally med Nikkei-aktieindex som når en 15-årig höjd och flera ETF:er rider till nya höjder. Ett av de attraktiva valen i det här utrymmet är JPMV, som steg till en heltidshöjd på $ 55,37, vilket motsvarar nästan 11% vinst under den årliga tidsramen.
Fonden erbjuder exponering för 157 japanska aktier med lägre volatilitetsegenskaper i förhållande till de bredare japanska aktiemarknaderna genom att följa MSCI Japan Minimum Volatility Index. Fonden är brett spridd över antalet värdepapper eftersom ingen av dessa innehar mer än 1,91% av tillgångarna. Sektorsmässigt intar konsumentskydd och industrier de två bästa positionerna med minst 19% andel vardera medan ekonomi, konsumentvaror och hälso- och sjukvård avrundar topp fem.